Nodig – Joelle Charbonneau

Geplaatst op 17 februari 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Nodig – Joelle CharbonneauNodig door Joelle Charbonneau
Ook door deze auteur: De Test
Uitgever: Karakter Uitgevers | Januari 2016
Genres: Young Adult, Contemporary, Thriller, Mysterie
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789045210247
Uitgave: eBook
Goodreads
three-half-stars

Een voor een sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG, en ze moeten daarvoor een vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen. Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft: een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niks te verliezen. Of wel? Na haar verzoek te hebben ingediend, realiseert ze zich wat de prijs is die betaald zal moeten worden om haar verzoek in te willigen. De eisen die NODIG aan de gebruikers stelt in ruil voor het in vervulling laten gaan van hun wensen worden steeds hoger, evenals het aantal slachtoffers dat als gevolg ervan valt. Zal Kaylee in staat zijn om het mysterie achter het NODIG-netwerk te ontrafelen en de stekker eruit te trekken voordat het te laat is?

Na het lezen van de Test trilogie, was ik erg benieuwd of Joelle Charbonneau mij ook met een andere serie kon overtuigen. De Test vond ik erg leuk, maar wel erg veel overeenkomsten met The Hunger Games hebben en het einde van de trilogie wist me niet helemaal te overtuigen. Zodra er bekend werd dat zij met een nieuw boek zou komen, Nodig (Need in het Engels), was ik meteen enthousiast. Maar hield ik er ook rekening  mee niet te veel te verwachten.

Nodig gaat over een stadje met een high school van zo’n 600-700 leerlingen waar er een nieuw sociaal netwerk ontstaat. Zodra je lid wordt, mag je aangeven wat je nodig hebt. Volg je de instructies op? Dan krijg je dat waar je om hebt gevraagd. Eerst is het vrij onschuldig, met nieuwe telefoons in ruil voor het lid maken van anderen, maar al snel worden de opdrachten veeleisender en de gevolgen groter. Kaylee, een meisje met een verdwenen vader en een doodziek broertje, besluit te vragen om een nieuwe nier voor haar broertje. En dat had ze natuurlijk beter niet kunnen doen.

Het idee achter Nodig vind ik erg tof. Het idee ‘hoe ver zou je gaan’ is immers een gedachtegang waar iedereen wel eens mee speelt. En het past ook goed bij tieners, die nog niet altijd alle gevolgen kunnen beseffen. Toch zaten er haken en ogen aan de uitwerking van het verhaal. Zo vond ik het zo nu en dan erg oppervlakkig en hadden niet alle personages een geheel afgerond verhaal. Ook Kaylee’s moeder vond ik heel raar doen. Zij gedroeg zich heel erg geforceerd. Ook andere personages bevatte soms erg vergezocht gedrag, wat ik niet goed vond passen.

Ik wil even terugkomen op het niet afgeronde verhaal bij sommige personages. Hoewel Kaylee de hoofdpersoon is, bevat het boek ook steeds korte hoofdstukjes van 2 a 3 pagina’s over andere personages. Dit vond ik aan het begin heel spannend, maar opeens verdwenen de personages. Ze vielen weg. Ik kon wel bedenken wat er was gebeurd, maar ik miste de aanloop. Sommige gaan dood, maar zij krijgen amper aandacht meer. Alsof ze er niks toe hebben gedaan. Zo jammer vind ik dat. Het blijven personen, toch?

Het boek was voor mij geen klapper, al heb ik me wel vermaakt tijdens het lezen. Het boek leest echt ontzettend vlot. Ik had niet verwacht er zo snel doorheen te vliegen. Dat is een goed teken, want dat betekent dat het boek niet vol onnodigheden zit. Het is vooral een vermakelijk boek waar je niet teveel bij na moet denken en waarvan je de spanning gewoon over je heen moet laten slaan, als een golf. Het zet achteraf wel aan het denken; wat zou jij doen als je bij zo’n netwerk betrokken zou raken?

Het einde is half open. Er zou een vervolg op kunnen komen, maar ik hoop dat dit niet het geval is. Het einde vond ik overigens best wel vergezocht in bepaalde handelingen van personages. Maar dat moet iedereen natuurlijk voor zichzelf ervaren.

Nodig is een prima young adult boek met een actueel thema. Het is ditmaal geen dystopisch of toekomstig verhaal, maar een setting die helemaal nu is. Het is spannend en bevat tevens thema’s die jongeren aan zal spreken; romantiek, er bij willen horen en groepsdruk.

Foto 13-02-16 17 14 39

three-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

5 responses to “Nodig – Joelle Charbonneau

  1. Ebe

    Ik was spijtig genoeg niet zo blij met het verhaal, veel dingen waren inderdaad vergezocht en ik had meer verwacht van het slot. Een pluspunt was wel dat het dan weer heel spannend was!

  2. Heb vergelijkbare recensies gelezen ondertussen: verhaallijn is goed, maar door het gebrek van echte diepgang van personages een beetje een tegenvaller. Ben evengoed toch benieuwd natuurlijk 🙂 Verstand op nul en gaan! hihi

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.