De test – Joelle Charbonneau

Geplaatst op 23 oktober 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

De test – Joelle CharbonneauDe Test Serie: De Test #1
Andere boeken in deze serie: De Studie
| 2 oktober 2013
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789045207933
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De test is het eerste deel van dé nieuwe Young Adult-serie waarop de fans van De Hongerspelen en Divergent al maanden wachten!

Malencia Vale wil niets liever dan uitverkoren worden voor De test. Ieder jaar worden uit de eindexamenkandidaten de beste studenten gekozen die hun kolonie Vijf Meren mogen vertegenwoordigen tijdens De test in de hoofdstad Tosu City. Van de bijna tweehonderd kandidaten mogen alleen zij die slagen doorstromen naar de universiteit om klaargestoomd te worden tot de toekomstige leiders van het Verenigde Gemenebest.
Tot haar grote vreugde is Cia een van de uitverkorenen, maar haar blijdschap verandert snel in bezorgdheid als haar vader haar de avond voor haar vertrek vertelt over zijn ervaringen gedurende De test. Hij herinnert zich slechts flarden, maar heeft wel zijn leven lang nachtmerries over de gebeurtenissen van vijfentwintig jaar eerder.
Gewaarschuwd door haar vader vertrekt Cia naar de hoofdstad waar De test zal plaatsvinden. Al snel komt ze tot de ontdekking dat haar vaders waarschuwingen terecht waren en dat ze op zichzelf aangewezen is, als haar kamergenoot haar probeert te vermoorden en de inhoud van de diverse testen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterste van haar vragen.

Een tijdje terug was er via facebook een oproep van de uitgever met de mogelijkheid om De Test als leesexemplaar te ontvangen en ik baalde een beetje toen ik er achter kwam dat ik dit finaal gemist had. Maar Karakter gaf me alsnog de kans dit boek te lezen en tja, eerlijk is eerlijk, wat ben ik dáár blij mee!

Ik las de eerst de tekst op de voorkant. De Test in combinatie met ‘leuker dan De Hongerspelen’ deden hinten naar het soort boek en toen ik de achterkant las was ik ergens een beetje teleurgesteld. Er werd al zo veel verklapt! Niet dat het niet te voorspellen was, maar toch. Ik was dan ook een beetje bang dat dit boek een soort van kopie van De Hongerspelen zou worden. Gelukkig leek dit allemaal wel mee te vallen. En toen ik het daadwerkelijke boek in de winkel bekeek, zag ik ook dat de tekst veranderd was. Veel beter.
Natuurlijk waren er overduidelijk overeenkomsten, maar deze vond ik persoonlijk niet storend. De gedachten aan Panem verdrong ik en al snel zat helemaal in de wereld die Joelle Charbonnea schetste. Die verdorde wereld met hier en daar vruchtbaarheid en platgebombardeerde steden vormden zich tot een heel dystopisch decor in mijn hoofd. Hoewel de meeste wezens en planten niet beschreven werden, vormde er zich toch een beeld in mijn hoofd en dat is een goed teken.
Ik vind Cia een fijn personage om over te lezen en haar vindingrijkheid en intelligentie waren verfrissend. Zij liet zich niet opjagen door emoties, want je in vele boeken wel tegen komt, maar haar ervaring en kennis is haar grote raadgever. 
Ook het feit dat ze zich bewust bleef van haar jeugd vond ik heel realistisch en die realisme vond ik goed doorgevoerd in het hele boek. 
 
Hier en daar vond ik De Test wel voorspelbaar, maar toch heb ik erg genoten en ben ik werkelijk door het verhaal heen gevlogen. Ik ben nu erg benieuwd hoe het verder gaat en welke richting het verhaal zal lopen. Naar een revolutie of wordt Cia juist een stille veranderende kracht? We zullen het vanzelf merken denk ik. Ik ben namelijk ook erg benieuwd hoe de andere personages zich ontwikkelen en of sommigen uit dit eerste boek nog terug zullen keren. De tijd zal het leren.
four-stars

Tags: , , , ,

Divider

6 responses to “De test – Joelle Charbonneau

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.