De studie – Joelle Charbonneau (De Test #2)

Geplaatst op 6 februari 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

De studie – Joelle Charbonneau (De Test #2)De Studie Serie: De Test #2
Andere boeken in deze serie: De Test
| 28 januari 2014
Aantal pagina's: 342
ISBN: 9789045204154
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Falen is geen optie…

Cia Vale heeft de spannende en uitputtende testen van het Verenigde Gemenebest overleefd en is nu samen met haar jeugdliefde Tomas, een van de twintig uitverkorenen die mag studeren aan de universiteit. Hoewel haar klasgenoten leven in een gelukzalige roes omdat hun herinneringen aan de gruwelen van de Test zijn gewist, knaagt aan Cia een onzekerheid over de toekomst. Wat is er waar van het verhaal dat ze zichzelf hoorde vertellen op de Transit Communicator?

Achterdochtig probeert Cia meer informatie te verzamelen over de universiteit, het Test-comité en haar medeleerlingen. Ondertussen moet ze er natuurlijk ook voor zorgen dat ze niet opvalt in de groep. Wanneer ze tot de ontdekking komt dat de afluister- en spionagepraktijken niet gestopt zijn na haar toetreden tot de universiteit en dat de selectie voor de verschillende studierichtingen veel weg heeft van de Test is ze vastberaden de waarheid te ontdekken. Zelfs als ze daarmee haar vrienden én familie mogelijk in gevaar brengt. Langzaam vervagen haar eigen grenzen op zoek naar de waarheid, want falen is geen optie…

Koop dit boek!

Verbaasd staar ik naar het boek wat voor me ligt. Nu al uit? Ergens voel ik een lichte teleurstelling, omdat ik nu weer lang moet wachten op het vervolg. Want man, wat is De studie spannend. Vol plotwendingen, spannende situaties en een mega cliffhanger.

In het boek volg je Cia weer, die na het behalen van De Test is toegelaten tot de universiteit. Er is een half jaar verstreken sinds boek één en Cia en haar klasgenoten maken zich klaar om een belangrijk tentamen te maken wat de toekomst van hun leven zal bepalen.

Cia behaald een uitmuntende prestatie en wordt tegen haar verwachtingen in toegelaten bij een studierichting die absoluut niet op haar to-do list stond. Langzaam maar zeker begint ze zich te beseffen dat ze haar nauwlettend in de gaten houden, en of dat nou wel zo fijn is…

Het grote talent van Joalle Charbonneau is dat ze de lezer zo weet te grijpen dat je gewoon door moet lezen. De bijzondere setting en het keiharde stressvolle leven op de universiteit (en dan loop ik te piepen over mijn schoolwerk..) zijn zo aangrijpend dat je jezelf helemaal vast zuigt in het verhaal en door blijft lezen totdat je het van kaft tot kaft verslonden hebt.

De personages zijn net als bij het eerste deel sterk en de spanning is constant te voelen. Heerlijk, vind ik dat. Ik ben dan ook absoluut niet teleurgesteld door de wending van het verhaal, maar toch had ik gehoopt dat er net wat meer heftige elementen zouden toetreden. Deel 1 was zo heftig en gevaarlijk, dat sommige gebeurtenissen uit dit boek wel een mak lammetje leken. Ik voelde van sommige personages de dreiging niet die er volgens mij wel had moeten zijn. Misschien komt het omdat Cia niet alles uit de test zelf herinnerd, en jij als lezer wel.. Maar af en toe had ik echt zin om tegen haar te schreeuwen. Iets zoals: ‘VERTROUW HEM NIET!!!’ Ik vind het heel erg fijn als een boek dat in me los weet te maken, want dan weet ik dat ik volledig in het boek zit.

Als ik nog even een opmerking mag maken vind ik opmerkingen als ‘Ik kreeg het Spaans benauwd’ een beetje gek voor een wereld waarin Spanje volgens mij helemaal niet meer bestaat, of waarvan Cia in ieder geval amper van gehoord zal hebben. Niet dat het storend is, maar het voel me gewoon op!

Al met al was De studie echt weer een heerlijk boek wat perfect in het rijtje ‘goede dystopische verhalen’ past. Als je deze serie nog niet gelezen heb, raad ik je aan zo snel mogelijk je schoenen aan te doen, je fiets uit de berging te graven en naar de eerste de beste boekenwinkel te crossen. Want dit MOET je gewoon lezen. Gewoon. Ze zouden het verplicht moeten maken.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

8 responses to “De studie – Joelle Charbonneau (De Test #2)

  1. door je vorige recensie van de test heb ik die zelf ook aangeschaft, en gister uitgelezen.
    Zo benieuwd naar deel 2, jou recensie klinkt in ieder geval veelbelovend. Dus heb net maar gelijk deel 2 gekocht. kan niet wachten tot hij er is..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.