Neverworld Wake – Marisha Pessl

Geplaatst op 2 september 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Neverworld Wake – Marisha PesslNeverworld Wake door Marisha Pessl
Uitgever: Uitgeverij Q | Juli 2018
Genres: Young Adult, Mysterie
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789021405278
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Beatrice heeft haar vrienden al een jaar niet meer gezien. Ooit waren ze een hechte groep en heel populair op school, tot de onverwachte dood van een van hen alles veranderde. Wanneer ze wordt uitgenodigd voor een besloten feestje met de oude groep besluit ze te gaan, in de hoop meer te weten te komen over de dood van Jim. Ze vermoedt dat de anderen meer weten dan ze beweren.

In de loop van de avond merkt ze dat alles zo is veranderd tussen hen, dat ze de hoop opgeeft nog ergens achter te kunnen komen. Ze denkt dat dit de laatste keer is dat ze hen ziet en dat ze nooit zal weten wat er met Jim gebeurd is.

Dan wordt het ochtend. Het stormt hard, en er klopt een mysterieuze man aan. Hij vertelt heel nonchalant iets wat niet waar kan zijn: de vijf vrienden zitten vast in de tijd, een probleem dat alleen kan worden opgelost als ze een gruwelijke beslissing nemen. Het is voor Beatrice de laatste kans om achter de waarheid te komen en haar enige kans om te kunnen overleven. En zo begint de Neverworld Wake.

Neverworld Wake is een ontzettend gehypet boek en het verhaal sprak me dusdanig aan dat ik graag wilde uitzoeken of dit ook mijn type boek zou zijn. Niet lang nadat ik het boek mocht ontvangen van de uitgever, besloot ik het te lezen.

Het is een jaar geleden dat Beatrice haar vrienden zag… Toen waren ze nog goed bevriend.. Tot een van het stierf en alles veranderde. Als ze wordt uitgenodigd voor een feestje met de oude groep, besluit Beatrice te gaan, in de hoop dat ze zo meer te weten komt over Jim’s dood. Bea denkt dat ze meer weten, maar gedurende de avond vervliegt haar hoop dat ze ooit meer zal weten. Als ze in de auto zitten, maken ze een ongeluk mee en staat de tijd letterlijk stil. Keer op keer zullen ze deze dag herleven, totdat ze tot een gruwelijk besluit zijn gekomen. Ze zitten vast in Neverworld Wake en voor Beatrice is dit haar laatste mogelijkheid om te achterhalen wat er precies met Jim gebeurd is.

Ik vind het Groundhog day principe, waar personen eenzelfde dag keer op keer opnieuw beleven, altijd erg interessant. En dus vond ik het concept van Neverworld Wake ook meteen ontzettend boeiend. Vooral omdat de personages niet gedoomd zijn op steeds letterlijk hetzelfde steeds opnieuw te beleven, dat vind ik namelijk al snel saai worden. Ze zijn in staat te reizen en elders op te duiken, waardoor ze ook meer het verleden in kunnen. Maar het raam sluit zich langzaam en ze hebben niet tot in de eeuwigheid om een keuze te maken. Een heftige keuze ook, voor vijf egoïstische tieners. De uitkomst kwam voor mij niet als verrassing overigens.

Hoewel ik het idee achter het boek erg gaaf vond, lag de uitwerking mij wat minder. De schrijfstijl was niet helemaal mijn ding en ik vond de personages nogal cliché en vlak. De hoofdpersoon is natuurlijk weer dat heilige boontje dat alles alleen maar goed kan doen, met stiekem een gigantisch geheim. Zo ken ik er nog wel een paar… Het ligt me ook niet echt, want deze personages komen vaak nogal leeg op mij over.

De plotverloop vond ik zelf behoorlijk logisch. Er waren voor mij niet veel verrassende wendingen. Ik had namelijk al vanaf het begin door welke type personages er in Neverworld wake rondliepen, dus dan is het gemakkelijk om conclusies te trekken. Eigenlijk verliep alles precies zoals ik had verwacht en dat vind ik jammer; ik word toch graag enigszins verrast. Ik weet dat dit haast als een onmogelijke missie lijkt als je zo veel leest, maar toch weten de meeste boeken wel iets eigens te brengen. Dit boek was dat voor mij niet.

Ik denk dat het bij mystery boeken, net als Before I Fall en We Were Liars, het meestal twee kanten op gaat; je vind het of geweldig, of helemaal niks. Ik vond We were Liars vooral zo tof omdat ik helemaal niet doorhad hoe de boel in elkaar stak. Omdat Neverworld Wake voor mij een open boek was (ik had het dus al heel snel door), kon ik minder van het boek genieten. De essentie van het boek – achterhalen wat er nu gebeurd is – is immers al ingevuld.

Neverworld wake is zo’n boek waarvan je uit wil zoeken hoe de boel nu in elkaar steekt.

Samenvattend vond ik Neverworld Wake geen slecht boek, maar was het simpelweg gewoon niet helemaal mijn ding. De schrijfstijl lag me niet helemaal en de personages bleven voor mijn smaak te vlak. Daarnaast zag ik de ontknoping al mijlenver aankomen, waardoor het weinig verrassend bleek.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.