Nachtwild (De demonen van Dalca #1) – Johan Vandevelde

Geplaatst op 2 juli 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Nachtwild (De demonen van Dalca #1) – Johan VandeveldeNachtwild door Johan Vandevelde, Bart Vermeer
Serie: De demonen van Dalca
Uitgever: Abimo | Maart 2016
Genres: Jeugd, Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 226
ISBN: 9789462345843
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Het lijkt wel alsof een duistere kracht de stad in zijn greep heeft. Het aantal moorden en verdwijningen is op enkele maanden tijd dramatisch toegenomen, en ook op de school van Maikel duiken een paar obscure figuren op. Wie is de mysterieuze Johanna die zich zo afzijdig houdt? Waarom vertelt de nieuwe geschiedenisleraar alleen gruwelverhalen uit de 19de eeuw? En waarom wordt iedereen zo snel verslaafd aan dat nieuwe computerspel? Voor ze het weten belanden Maikel en zijn vrienden in de onderbuik van Brussel, waar ze de strijd moeten aanbinden met een ongekend leger bovennatuurlijke wezens.

Van uitgeverij Abimo ontving ik een tijdje terug een tweetal jeugdboeken om te recenseren. Daarbij hoorde ook het boek Nachtwild, het eerste deel van De demonen van Dalca-serie. Deze serie is geschreven door Johan Vandevelde en Bart Vermeer en er bestaat inmiddels een aantal delen. Dit Vlaamse jeugdboek beloofde mij een boel spanning en vampiers en laat ik dat nou net aantrekkelijk vinden in jeugdboeken.

Maikel is een jongen van 12 die er samen met zijn vrienden achterkomt dat vampiers bestaan en dat zij mensen ontvoeren met behulp van een spelletje op de telefoon. Daarnaast ontdekt hij dat hij van een bijzondere afkomst is en worden de jongens meegesleurd in een spannend verhaal in een duister Brussel vol Vampiers.

Ik hou wel van dit soort verhalen, waarbij jongeren strijden tegen monsters en zelf ook niet helemaal normaal lijken. Als tiener verslond ik ze namelijk en bleef ik maar zoeken in de bieb tot ik een nieuwe topper vond om mijn tanden in te zetten. Toch moest ik even wennen aan Nachtwild, want ze spreken zo nu en dan Frans. Hoewel ik het zelf wel kan lezen, vind ik het best wel zielig voor Nederlandse tieners die zelf nog niet verder komen dan ‘Je M’appelle Emmy‘. Voor Vlaamse kinderen zal dit misschien een minder groot probleem zijn. Na even schakelen wist ik mezelf wel goed in het verhaal te verplaatsen, al vond ik Maikel en zijn vrienden soms net te jong?

Het idee van het boek deed me een beetje denken aan de boeken van Darren Shan en daar werd ik blij van. Dit is immers een van mijn favoriete schrijvers en ik hou ervan dat hij gruwelijkheden durft op te schrijven. In Nachtwild is Johan Vandevelde er ook niet vies van om te vertellen hoe het bloed in het rond spuit. Het is immers een stoer vampierenboek.

Waar ik ook erg blij mee ben is het feit dat er geen rare poespas is verzonnen bij de vampiers. De bestaande legenden worden gevolgd en dat werkt prima. Hierdoor is er meer ruimte voor de spanning en de achtergrond van de personages. Nachtwild kwam plezierig uit de verf en de spanningsboog vond ik goed neergezet. Het einde was lekker spannend, maar in de aanloop daar naar toe gebeurde er al zat om lekker door beziggehouden te worden.

Al met al is Nachtwild een aangenaam jeugdboek wat zeker jongens ontzettend aan zal spreken. Ik zou het tienerjongens zeker aanraden en het feit dat het een serie is ook een grote plus. Het is spannend van begin tot einde, bevat een bovennatuurlijk element en zit ook nog eens vol mysterie. Kortom; een prima jeugdboek voor een groot publiek.

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “Nachtwild (De demonen van Dalca #1) – Johan Vandevelde

 1. Martina

  Als je van boeken over vampieren houdt, is de serie Nachtjagers misschien wel iets voor jou. Ze zijn geschreven door Jeaniene Frodt. Geen idee of je de boeken toevallig al kent, ik ben er in ieder geval weg van πŸ™‚

 2. Martina

  Sorry, zag net dat er een spelfoutje is ingeslopen door de autocorrect. De naam van de schrijfster is Frost.

 3. Nancy

  Johan Vandevelde is een heel goede Belgische schrijver en bijna alle kinderen genieten van zijn boeken.
  Ik raad ze dan ook vaak aan in mijn bibliotheek πŸ˜‰
  En ik heb zelf ook van bijna al zijn boeken genoten. Hij heeft een scifi-trilogie Na het licht, een fantasy-quadrology Elfenblauw en nu is er de reeks De demonen van Dalca. Ondertussen is deel 2 ook verschenen, maar ik laat het mijn lezers eerst lezen vooraleer ik het eens meeneem πŸ™‚

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.