Muse Academy en het geheim van Helikon (Muse Academy #1) – Morgan Blade

Geplaatst op 24 april 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Muse Academy en het geheim van Helikon (Muse Academy #1) – Morgan BladeMuse Academy en het geheim van Helikon door Morgan Blade
Serie: Muse Academy #1
Uitgever: Kabook Uitgevers | Oktober 2016
Genres: Young Adult, Fantasy, Mythologie
Aantal pagina's: 297
ISBN: 9789082415247
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Imogen Parker is een doodnormale tiener, tot ze een mysterieuze brief uit het buitenland ontvangt. Ze is toegelaten tot een kunstschool waar niemand ooit van gehoord heeft. Imogen kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en vertrekt naar Muse Academy, op het Griekse eiland Helikon.
Al snel raakt ze bevriend met enkele creatieve figuren; de origamiprinses Kaida, de muzikale tweeling Aeon en Milo, danseres Lexi, de gestoorde uitvinder Drake, Cera die de 'fashion' in fashionista stopt, de sympathieke DJ Damian en Harper, de acteur in spé.
De negen ontdekken al snel het magische mysterie dat rondom de school hangt. Imogen wordt meegesleurd in een vreemd avontuur vol eeuwenoude magie. Wanneer een paar weken later het eiland wordt opgeschrikt door een aanval van de wraakzuchtige Sirenen, dreigt de ondergang voor Muse Academy. Gelukkig zijn Imogen en haar vrienden er. Ze blijken over bijzondere vaardigheden te beschikken, die ze hard nodig zullen hebben om de Sirenen te verslaan. De race tegen de klok begint...

'Muse Academy en het geheim van Helikon' is het spannende en bijzondere eerste deel in de serie 'Muse Academy'. Een magische wereld waarin de Griekse mythologie tot leven komt.

Ik kwam in aanraking met Muse Academy toen auteur Morgan Blade op bezoek kwam op een Young Adult event in Tilburg. Ik besloot het boek in ieder geval toe te voegen op mijn TBR en wel te zien wanneer ik het op zou pakken. Sinds kort werk ik op de jeugdafdeling in de bibliotheek en daar zat ik dan, achter mijn bureau. Recht uitzicht op de kast met nieuwe boeken. En ra ra wat daar tussen stond? Muse Academy dus. Snel zette ik het boek op mijn pas om te kunnen lezen. Het was – aldus de bibliotheek –  een c boek, terwijl ik boeken met 16-jarige hoofdpersonages eerder bij de D-boeken zou zetten. Ik was benieuwd!

Imogen Parker (Imp) wordt uitgenodigd om les te krijgen aan een wel heel speciale school in Griekenland; de Muse Academy. Een school speciaal voor jongeren met talent. Al snel maakt ze een hele boel vrienden en weet ze haar plekje te vinden. Maar dan wordt de school aangevallen door Sirenen en zijn Imogen en haar vrienden de uitverkorenen om de school te redden.

De eerste 50 pagina’s moest ik eerlijk gezegd erg wennen aan het verhaal. Ik vond de manier waarop Imogen haar brief kreeg wel erg Hogwarts-achtig en snel gaan, en het feit dat de hoofdpersoon uit Amerika komt vond ik gewoonweg zonde. Waarom kon ze niet gewoon uit België komen? Het had werkelijk geen enkele toegevoegde waarde om haar uit een flitsende stad als LA te laten komen (je maakt er eerder fouten door, zoals het schoolsysteem). Maar goed. Toch werd ik in het boek meegesleurd en was het niet erg moeilijk om voor te stellen hoe het op het eiland zou zijn. Dat was erg prettig en daar kwam Morgan’s schrijfstijl erg prettig tot uiting.

De sfeer en vibe zijn tof.

Gedurende het hele boek waande ik me op de Muse Academy, terwijl Morgan niet perse heel erg ingaat op details. Je krijgt wel een beetje een idee hoe de vakken verdeeld zijn en dat de school behoorlijk gericht is op allerlei kunsten, sporten en talenten. Hierdoor was het gemakkelijk om zelf een invulling te maken hoe mijn eigen beleving op het eiland zou zijn. Wel vond ik het jammer dat we eigenlijk maar weinig meekrijgen van Imogen’s emoties en dus karakter.

Het boek kent veel karakters, vooral omdat Imp’s vriendengroep uit 9(!) mensen bestaat. Dit vond ik best wel jammer, omdat ik de personages daar soms wat oppervlakkiger door vond worden. Ze kregen niet de aandacht die zij wel verdienden en Imogen zelf sneeuwde er ook door onder. Ik vond het erg lastig om haar echt voor me te zien en in haar huid te kruipen. Soms dan dacht ik een beeld van haar te hebben, maar dan deed ze weer iets wat ik niet van haar had verwacht. Ergens vergeleek ik haar misschien enorm met de auteur zelf.

A la Percy Jackson.

De hele setting had voor mij een beetje een Percy Jackson vibe en dat vond ik echt wel tof. Ik hou er enorm van; avonturen, mythologie en een vleugje onmogelijkheid. Ook qua leesniveau vond ik de boeken erg bij elkaar liggen; een beetje tussen jeugd en YA in. Dit komt omdat (hoewel de hoofdpersoon 16+ is) het meer een avonturenverhaal is. De personages kwamen wat mij betreft soms wat te jong over. Als ze 14 waren geweest, paste het misschien zelfs beter. Het was wat braaf en de typische 16-jarige dingen ontbraken een beetje. Maar, zijn fantasyavonturen helemaal je ding, dan is dit echt een topboek om te lezen.

Muse Academy bevat heel originele elementen waar ik me ontzettend mee vermaakt heb en voor een debuut is dit echt heel goed. Sommige zinnen vond ik iets te Engels (als in dat bepaalde Engelse uitdrukkingen opeens in het Nederlands zijn gebruikt, maar ook dat er veel Engels in de tekst verweven is).

Ben je fan van avontuurlijke verhalen met een mythologisch tintje? Dan is Muse Academy jouw ideale boek.

Muse Academy is een aantrekkelijk en avontuurlijk debuut van Morgan Blade. Ondanks de vele personages (die wat mij betreft wat jonger overkomen) is het een spannend en meeslepend verhaal geschreven met een vlotte pen. Ik ben benieuwd wat deze schrijfster nog meer voor ons in petto heeft.

three-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

3 responses to “Muse Academy en het geheim van Helikon (Muse Academy #1) – Morgan Blade

  1. Dit klinkt als een heel goed boek voor mijn dochter (12 jaar en Percy Jackson fan) .
    Ik vind het helemaal niet erg als je af en toe ook eens wat voor een jonger publiek recenceert ;-).
    Uiteindelijk kon je je dus wel vinden in het predikaat C ipv D?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.