Morgenster (Red Rising Saga #3) – Pierce Brown

Geplaatst op 19 april 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Morgenster (Red Rising Saga #3) – Pierce BrownMorgenster door Pierce Brown
Ook door deze auteur: Rood
Serie: Red Rising Saga #3
Uitgever: LS Amsterdam | Augustus 2017
Genres: Sciencefiction
Aantal pagina's: 544
ISBN: 9789024571000
Uitgave: eBook
Goodreads
three-stars

Morgenster is het derde deel van de Mars Trilogie van bestsellerauteur Pierce Brown. En het vervolg op Rood en Gouden Zoon, de meedogenloos spannende boeken over Darrow, de held van Mars.

Darrow had in vrede kunnen leven, maar zijn vijanden verklaarden hem de oorlog. De Gouden overheersers eisten zijn gehoorzaamheid, hingen zijn vrouw op, en hebben van zijn volk slaven gemaakt. Maar Darrow is vastbesloten terug te vechten. Hij riskeerde alles door zichzelf te transformeren en zo in de Gouden maatschappij te infiltreren. Hij heeft gevochten om de genadeloze rivaliteit te overleven die de machtigste krijgers van de Gemeenschap voortbrachten, hij wist op te klimmen tot de hoogste rangen, en hij heeft geduldig gewacht met het ontketenen van de revolutie die de hiërarchie van binnenuit zal breken.

Eindelijk is de tijd gekomen.

Maar het plichtsbesef en het verlangen naar wraak zitten diep, aan beide kanten. Darrow en zijn wapenbroeders staan tegenover een vijand zonder geweten of genade. Onder die vijanden zijn er die Darrow ooit als vrienden beschouwde. Om te winnen moet Darrow degenen die geboeid en gebroken in de duisternis opgroeiden zien te inspireren. En moet hij ervoor zorgen dat ze hun ketenen verbreken, om een einde te maken aan de wereld die hun wrede meesters hebben gemaakt, en om zo het bestaan op te eisen dat hun zo lang geleden is ontnomen. Een bestaan dat te mooi is om op te geven.

Ik vond Rood en Gouden zoon erg bijzondere boeken: de Red Rising saga van Pierce brown is namelijk een aparte serie binnen zijn soort. Het is fantasy, vol mythologie en ook met heel veel sciencefiction elementen. Ik was erg benieuwd naar het derde deel, Morgenster, maar ik bleef tegen het Engelse exemplaar aanhikken. Uiteindelijk heb ik het boek in het Nederlands gelezen via de Online Bibliotheek.

Vrede was geen optie. De Gouden overheersers eisten Darrow’s gehoorzaamheid, hingen zijn vrouw op en maakten slaven van zijn volk. Hij kon niet anders dan terugvechten! Door zich voor te doen als Gouden heeft hij zich naar bovern gewerkt. Nu is het tijd om de revolutie te ontketenen en de hierarchie van de gouden van binnenuit te breken. Niet iedere bondgenoot is echter te vertrouwen en de Gouden geven natuurlijk niet zomaar op. Is het al die pijn en moeite waard?

Morgenster is het afsluitende boek van de eerste trilogie. Het verhaal van Darrow wordt hierin een soort van afgerond. Ja, er zijn meer delen, maar dit derde deel is toch een soort afsluiting.

Ik had best wel wat moeite om lekker in het boek te komen. Ondanks dat er heel veel actie in zit, vond ik het toch vrij langzaam gaan. Ik had moeite om alle personages weer op de juiste plek te krijgen en ik vond – zeker het begin – wel erg veel sciencefiction.

Morgenster zit weer vol mythologische verwijzingen. Zo komen we ‘Vikingen’ tegen en worden andere goden ook bij naam genoemd. Dit vond ik een bijzondere insteek en een grote bijdrage leveren aan de beleving van het boek. Uiteraard vond ik het bezoek aan het op de Vikingen geïnspireerde volk erg interessant.

Er zijn veel personages. Ik vond het lastig me aan hen te hechten: ze konden het zo maar eens niet overleven, of bleken een verrader te zijn. Ook vond ik het soms lastig inschatten welke pion zijn nou in het spel waren en wat hun relatie tot Darrow was. Dit boek is er duidelijk een om je aandacht bij te houden, waardoor ik er behoorlijk lang over heb gedaan. Ik denk ook dat ik de eerste twee boeken leuker vond. Dit kwam deels door Darrow.

Darrow is oorspronkelijk iemand van een lage klasse, die – met enige dwang – hogerop gekomen is en de revolutie leidt. Maar hij is soms zo’n gevoelige special snowflake. Hij moest huilen, of voelde vet veel angst. Het klopte in mijn hoofd soms gewoonweg niet: ik voelde het niet.

Pas op het einde kwam er ook echt een eindstrijd, waarbij er wat ontknopingen waren die ik nogal… niet perse tegen vond vallen, maar die me wel opvielen. Ik vond ze niet allemaal even passend, laten we het daar op houden.

Als je een bijzondere mix tussen mythologie, fantasie en sciencefiction wilt lezen, dan is Morgenster wat voor jou.

Al met al is het lezen van Morgenster niet geheel zonder slag of stoot gegaan, maar heb ik me wel vermaakt tijdens het lezen. Ik was benieuwd hoe Darrow’s verhaal verder zou gaan en of alles opgelost zou worden. Wel vond ik het lastig inkomen en maakte de vele personages het lezen er niet gemakkelijker op.

three-stars

Tags: , ,

Divider

2 responses to “Morgenster (Red Rising Saga #3) – Pierce Brown

  1. Andrea

    Ik heb deze serie al een paar keer voorbij zien komen, maar ik weet niet of het iets voor me is. En nu ik je recensie van dit boek heb gelezen, weet ik het nog niet. Haha. Er zijn nog zoveel andere boeken die ik wil lezen. Dus ik wacht maar even met deze serie, maar ik schrap hem nog niet van mijn tbr 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.