MILA 2.0 (MILA 2.0 #1) – Debra Driza

Geplaatst op 31 juli 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

MILA 2.0  (MILA 2.0 #1) – Debra DrizaMila 2.0 door Debra Driza
Serie: Mila 2.0 #1
Uitgever: Katherine Tegen Books | Maart 2013
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 470
ISBN: 9780062090362
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Mila was never meant to learn the truth about her identity. She was a girl living with her mother in a small Minnesota town. She was supposed to forget her past—that she was built in a secret computer science lab and programmed to do things real people would never do.

Now she has no choice but to run—from the dangerous operatives who want her terminated because she knows too much and from a mysterious group that wants to capture her alive and unlock her advanced technology. However, what Mila’s becoming is beyond anyone’s imagination, including her own, and it just might save her life.

Het was alweer een tijdje geleden dat ik het boek Mila 2.0 meenam van het boekenfestijn. Ik had het al eerder op andere blogs zien langskomen, waardoor ik geprikkeld werd het boek mee te nemen. Veel herinnerde ik me niet van het boek. Ik wist alleen nog maar dat het over een android zou gaan. Oftewel; een robot met een menselijk uiterlijk.

mila

Mila is een heel gewoon 16-jarig meisje. Althans, dat denkt ze. Ze komt er na een val namelijk achter dat zij helemaal niet uit vlees en bloed bestaat, maar uit radertjes en biomechanica. Ze gaat thuis verhaal halen en vanaf dan is ze haar leven niet meer zeker. Zij en haar moeder slaan op de vlucht voor het leger, waar Mila eigenlijk voor ontwikkelt is.

Ik moet zeggen dat ik veel meer met de eerste helft van Mila 2.0 had, dan met de laatste helft. De manier waarop Mila haar achtergrond leert kennen, hoe zij omgaat met het feit dat haar levens uit leugens bestaat en hoe zij haar nieuwe vermogens leert kennen, vond ik erg prettig lezen. Natuurlijk had ik zo mijn twijfels bij het feit dat Mila echt niet wist dat ze een android was, evenals dat ik het vreemd vind dat het leger kiest voor 16-jarige meisjes als uiterlijk voor een supersoldaat/wapen. Toch vond ik Mila’s gedrag aan het begin van het boek leuker.. Later werd dat minder en minder.

mila3

Mila verandert namelijk. Ja, ze maakt heftige dingen mee en natuurlijk is zij een android met emoties e.d., maar voor mij werd het steeds minder geloofwaardig. Deels komt dat omdat er steeds aandacht wordt besteed aan haar beleving van haar lichaam en die is ontzettend menselijk. In mijn beleving klopt dit gewoon niet. Maar goed… Dat is natuurlijk mijn beleving.

De tweede helft van het boek draait voornamelijk om de vlucht van Mila en haar moeder en de uiteindelijke gevangenneming. Hierbij wordt Mila op de proef gesteld en maakt zij kennis met haar ‘opvolger’ Mila 3.0. De tweede helft van het boek bevalt veel actie en veel gebeurtenissen, maar dat stond voor mij niet echt in balans met de eerste helft van het boek. Daar krijg je rustig de kans om kennis te maken met Mila en haar situatie en daarna BOEM. Alles escaleert. Dat past wel, maar ik voelde daardoor minder betrokkenheid naar de personages en de situatie toe. Zonde, want het idee vond ik wel tof. Niet heel bijzonder origineel, maar wel voldoende tof om heel veel mee te kunnen. Ik vond dat het zich uiteindelijk uitte in teveel cliché.

Mila 2.0 is een boek vol actie over een Android meisje dat in wezen haar menselijkheid niet zou willen verliezen. Ze vreest voor haar leven en dat van haar moeder en wil er alles aan doen om dat te voorkomen. Ik vond het boek wel aardig, maar ik heb meer van de eerste helft genoten dan van de tweede helft. De eerste helft heeft me echter wel positief genoeg weten te verrassen om verder te willen lezen. Voor mij is het een leuk boek voor tussendoor, maar geen reden om keihard over te fangirlen. Ik denk dan ook niet dat ik het vervolg zal gaan lezen.

Heb jij wel eens een boek gelezen over een computergestuurde hoofdpersoon?

mila2

Bewaren

three-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.