Midzomer

Geplaatst op 21 juni 2016 door Emmy in Spiritueel / 8 Comments

Aan het weer is het niet echt te zien dat de zomer nu begonnen is en het vandaag midzomer is. Het is grijs, grauw, regenachtig, maar toch de langste dag van het jaar. Midzomer is een (ritueel) feest wat stilstaat bij de langste dag van het jaar en het feit dat het vanaf nu weer donkerder gaat worden.

Midzomer, ook wel Litha genoemd, is een feest wat is als tiener ook vierde, omdat ik me toen veel meer bezig hield met een paganisme. Soms een beetje stiekem, maar vaak vooral gewoon heel erg subtiel door het altaartje in mijn kamer te versieren en me bezig te houden met stenen, kleuren en kaarsen. En afgelopen jaar kwam ik erachter dat ik het mis. Dus besloot ik dat ik er weer meer stil bij wil staan, dat de seizoenen veranderen en wij mensen afhankelijk zijn van de natuur. Met al die technologie en ingrijpen van de mens op de natuur is het bijna niet meer voor te stellen dat de natuur nog echt invloed op ons leven heeft. Met deze blogpost wil ik er weer bij stilstaan en langzaam maar zeker de jaarfeesten weer in mijn leven introduceren.

Wat wordt er gevierd?

Ik heb het al kort uitgelegd dat het vooral draait om het vieren van het licht. In het paganisme worden er – over het algemeen -acht jaarfeesten gevierd, gebaseerd op de oude Keltische feesten. Duizenden mensen op aarde vieren rond bepaalde datums feesten die te maken hebben met de cyclus van de natuur en van de zon. Vandaag is het ook weer tijd voor zo’n feest. De zomer begint en hoewel de dagen weer korter gaan worden, moet de zomer nog beginnen. Maar naast deze logische versie, zijn er ook heel veel mooie verhalen over de rituelen die gevierd worden.

Zo spreken we van het vieren van de zon (de God) en zijn kracht, dan vandaag op z’n sterkst is. Het is immers het langst licht. Ook wordt er gesproken van de strijd tussen Koning Eik (zomer, licht) en Koning Hulst (winter, duister), waarbij Hulst ditmaal wint en in kracht zal winnen.

Hoe kan je het vieren?

We vieren vandaag vooral de kracht van de zon. En de zon is buiten. Symbolen passend bij Litha zijn vuur, zon, mannelijkheid en de zomer. Als de zon schijnt dus lekker de natuur in en stilstaan bij het feit dat het tot zo laat licht is. Een kampvuur wordt een beetje lastig in mijn achtertuin, maar het aansteken van kaarsen kan natuurlijk ook.

Er zijn genoeg rituelen voor dit jaarfeest, maar ik denk dat het vooral goed is om vandaag eens even extra bewust te zijn van de natuur en hoe deze elk jaar weer een cyclus aflegt. Doe er een mooi zomerboek bij en het is helemaal goed, toch? Misschien versier ik ook wel weer een altaar en kijk ik wat ik nog allemaal heb liggen.

Waar wil ik bij stilstaan?

Ik wil tijdens dit jaarfeest vooral stilstaan bij alles wat ik de eerste helft van het jaar heb meegemaakt – Ons huwelijk, heel veel mooie boeken, mooie kansen – maar ook wat het volgende half jaar kan gaan brengen. Ik ga reizen, op zoek naar nieuw werk en bedenken wat ik nu eigenlijk wil. Ik vier het licht en alle mooie dingen in mijn leven.

Sta jij wel eens stil bij de cyclus van de natuur?

Tags: , ,

Divider

8 responses to “Midzomer

  1. Ik merk nu weer dat de natuur – en dan ook het weer – zeker invloed op me heeft. Afhankelijk daarvan heb ik zin in nieuwe dingen en kansen, of juist om in een holletje te kruipen, bijvoorbeeld. Nu moet ik nog leren om daar op een voor mij goede manier mee om te gaan (niet te hard gaan rennen om vervolgens niets meer te kunnen en zo).

  2. Wat leuk om dit te lezen, Emmy! Ik vind het ook mooi om vandaag stil te staan bij het vorige halfjaar en wat komen gaat. Normaal gesproken doe ik dat nooit zo erg, maar door je artikel ben ik er toch over na gaan denken.

  3. Mooi en interessant stuk. Ik wil me er graag meer in gaan verdiepen. Ik zou het erg leuk en interessant vinden als je meer blogs over paganisme en jaarfeesten zou schrijven, maar meer vanuit jou ervaringen etc. 😉
    Ook merk ik nu ik me meer op de natuur richt, daar ook veel rust uithaal.
    Fijne midzomer ^.^

    • Ah! Dat vind ik fijn om te horen! Ik schreef er vroeger namelijk veel vaker over, maar dit verdween op de achtergrond en dat vind ik heel erg jammer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.