Midwinter

Geplaatst op 22 december 2023 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Het is de periode van het jaar die we midwinter noemen. Rond deze tijd van het jaar zijn de nachten het langst en hebben we maar beperkt daglicht. Het is de periode van yule, van kerst, van lichtjes en gezelligheid. Maar midwinter is meer…

Het is de periode van zelfreflectie. Een periode waarin je terugkijkt op het afgelopen jaar. Wat heb je allemaal gedaan? Wat heeft dit bij je teweeggebracht? Waarin ben je gegroeid? Welke zaadjes heb je gepland die extra aandacht verdienen het komende jaar?

Een periode van terugtrekken. Een moment van verstilling. In de natuur is er nu weinig te doen: de aarde is in rust om energie te sparen in tijden van kou en schaarste. Dieren houden een winterslaap en bomen zijn hun blad verloren. Voor ons is dit óók een tijd om onszelf eens terug te trekken. Misschien heb je wat minder energie en zou je het liefst met een dekentje op de bank gaan liggen. Doe dit dan ook. Dit is de periode in het jaar waarin je lichaam en geest het nodig heeft om rust te nemen. Om te reflecteren en bij te tanken.

Het is ook een tijd van samenkomst. Dat lijkt een beetje in contrast te staan met het terugtrekken, maar dit is ook het moment van het jaar waarbij families samenkomen. Samen heb je meer warmte, kan je met elkaar delen en zorg je voor gezelligheid. Het bespaard energie wanneer je maar één haard hoeft aan te steken.

Stilstaan bij dankbaarheid. Waar ben je dankbaar voor? Voor wie? Welke daad? Welke gebeurtenis? En hoe donker je situatie misschien ook lijkt te zijn: de lessen die je hebt geleerd zijn waardevol. Iets om bij stil te staan en misschien wel dankbaar voor te zijn.

Omarm het donker. Kijk in de spiegel en omarm je schaduwkant. Accepteer je tekortkomingen. Confronteer jezelf met de kant van jezelf die misschien niet zo leuk of aardig is. Werken met de donkere kant van het bestaan is echt iets wat in deze tijd van het jaar past. Dat betekent niet dat we lekker allemaal depressief op de bank moeten gaan zitten. Nee, het is een stuk zelfreflectie. De kant van jezelf die je niet wil zien juist aan het licht brengen en aanpakken. Jezelf aankijken in de spiegel en benoemen wat je echt van binnen voelt en ervaart kan heel bevrijdend zijn.

Voor mij is midwinter een stuk gezelligheid (feestdagen) en het licht uitnodigen, maar ook echt een periode waarin ik me terug wil trekken om stil te staan bij het afgelopen jaar. Even ademhalen en op een rijtje zetten wat er allemaal speelt. Na midwinter begint het wiel van het jaar weer te draaien en komt er weer een tijd van actie. Nu is het een tijd van stilstaan.

Doe jij iets speciaals met midwinter?

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.