Middle grade is tof!

Geplaatst op 15 januari 2019 door Emmy in Boeken / 5 Comments

De term Middle Grade is niet iets wat wij in Nederland snel gebruiken. Wij noemen kinderboeken vanaf een jaar of 10 gewoon jeugdboeken of kinderboeken, terwijl de boeken in het Engels wel een echte benaming hebben gekregen. Middle grade richt zich op de leeftijd tussen de basisschool en de bovenbouw in. Tussen kinderboeken en YA, dus! Boeken van ongeveer 10 tot 14 jaar. En wat ben ik dol op dit soort boeken!

Wat maakt Middle Grade nu zo interessant?

Ik ben een echte Young Adult lezer. Toch geniet ik er meer dan eens intens van om een Middle Grade op te pakken. Naast dat deze boeken veel vaker zijn geïllustreerd (waar ik natuurlijk blij van word!), ontbreekt er iets aan waar je YA nogal mee wordt doodgegooid; drama. Een van de voordelen is dat je veel minder te maken hebt met typische tienerdrama (OMG VINDT HIJ ME WEL LEUK!?) en dat je dus veel puurdere thema’s hebt. Zelfs de meest fantasierijke boeken bevatten vaak heftige thema’s waar jonge tieners mee kunnen zitten. Anders zijn, een ontbrekende ouder of het gevoel hebben jezelf te moeten bewijzen. Vaak worden deze boeken verpakt in een avontuurlijke en fantasierijke setting.

Deze setting vind ik vaak nog wel beter tot uiting komen dan in YA boeken, omdat de setting het niet hoeft af te leggen tegenover de dramatiek of romantiek waar een personage in verwikkeld raakt. Het gaat veel eerder over vriendschap, waarin kleurrijke personages en figuren een grote rol spelen. Heerlijk!

Het gebrek aan romantiek en de jeugdige verwondering maken het meestal een feest om te lezen en ik als lezer kan me dan echt helemaal verliezen in een nieuwe wereld en kennismaken met de meest bijzondere figuren.

Voorbeelden

Er zijn een tal van toffe Middle Grades op de markt die echt niet onderdoen aan een goede YA en misschien zelfs nog wel beter waren. Het begon voor mij natuurlijk met Harry Potter. Ik begon op mijn negende en groeide als het ware met de tovenaarjongen mee. Van jeugdboek tot young adult, deze serie groeit mee. Maar naast deze superbekende serie zijn er nog wat meer boeken die ik graag wil laten zien.

Twister, bijvoorbeeld, een boek over het meisje Twister dat haar vader gaat zoeken. De afwezigheid van haar vader maakt het gezin kapot en met behulp van een magische ketting kan zij haar vader misschien wel vinden. Het is een bijzondere mix tussen fantasie en zwaardere thema’s.

De tovenaars van ooit (The wizards of once) is geschreven door de auteur van Hoe tem je een draak en gaat over een tovenaar en een strijder die elkaar zouden moeten haten, maar allebei een beetje buiten de boot vallen binnen hun volk. Ze leren elkaar kennen en beseffen dat ze veel van elkaar kunnen leren.

Percy Jackson. Ook deze serie en al zijn spinoffs vallen onder Middle-grade. Het is super avontuurlijk en ook nog eens heel erg leerzaam. Ook is het heel erg grappig geschreven, wat ook wel een kenmerk van dit soort boeken is.

Rick Riordan approved is Aru Shah en het einde van de tijd. Een zelfde soort setting met goden en jongeren die de wereld moeten redden, bijgestaan door hilarische sidekicks. Grappig, avontuurlijk en vooral een grote achtbaan aan gebeurtenissen.

Nevermoor, welke ik nog niet heb gelezen maar wel hoog op mijn lijst staat. Ik wil dit boek zo graag lezen, want het lijkt me FANTASTISCH en heerlijk fantasierijk.

Lockwood & Co. Griezelig, spannend en wederom jonge tieners die het voor het zeggen hebben. Dit boek vraagt om veel verbeeldingskracht en als je er eenmaal in zit, zullen de rillingen over je rug lopen. Dit is een van mijn favoriete series en tja, Lockwood is leuk voor jong en oud *hint hint*.

Er zijn nog wel meer toffe aanraders binnen dit genre te vinden. Check bijvoorbeeld mijn archief met recensies van jeugdboeken, waar heel veel voorbeelden tussen staan.

Tags:

Divider

5 responses to “Middle grade is tof!

  1. Andrea

    Leuk artikel. Ik lees niet heel vaak MG boeken, maar ik vind sommige erg tof. Zoals Magisterium 🙂 Af en toe kijk ik bij de C-boeken in de bieb, waar ze meestal staan. Ik zag Twister laatst op een display-tafel liggen. Die gaat dus op mijn tbr 😀

  2. Ja, ik ben ook wel fan van dit soort boeken. In Nederland lijkt de scheidingslijn tussen jeugdboeken (dus middlegrade) en YA alleen soms best wel vaag, vind ik. Het zou fijn zijn als we ook zo’n aparte sectie hadden met ‘middlegrade’ 🙂

    • Dat klopt. Hier in NL heb je vaak gewoon ‘kinderboeken’ en dan meteen ‘YA’. Soms zie je wel een 12+ kast staan, maar daar staat dan ook weer vanalles in.

  3. MG is echt heel leuk. Zelf moet ik Aru Shah, Nevermoor en The wizards of Once nog lezen maar ik hoor alleen maar goede dingen over deze boeken. Als je er nog meer wilt lezen, zelf vond ik Stein Knap vorig jaar echt geweldig. Maar ook The Zanna Function van Daniel Wheatley vond ik heel mooi. 🙂

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.