Mannen die vrouwen haten (Millennium #1) – Stieg Larsson

Geplaatst op 18 juli 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Mannen die vrouwen haten (Millennium #1) – Stieg LarssonMannen die vrouwen haten door Stieg Larsson
Ook door deze auteur: De vrouw die met vuur speelde
Serie: Millennium #1
Andere boeken in deze serie: De vrouw die met vuur speelde
Uitgever: Signatuur | mei 2015
Genres: Mysterie, Thriller, Literaire Thriller
Aantal pagina's: 576
ISBN: 9789056725372
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages én ze is een hacker van wereldklasse.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Met hulp van Lisbeth Salander stuit Mikael op een spoor dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert …

Ter gelegenheid van de Leesmarathon ‘De Langste Leesdag’ kreeg ik de optie om de volledige Millennium-trilogie te ontvangen. Nu gaf ik meteen al aan dat er van lezen weinig zou komen, omdat ik aan het verhuizen was. Toch mocht ik de boeken ontvangen en wauw, die nieuwe look is echt fantastisch! Maar wat waren ze dik.

Nu laat ik me normaal niet zo snel intimideren door een dik boek, dat weten jullie. Maar ik ben niet zo thuis in de thrillers/mysterie boeken, dus ik was bang dat ik erg niet door heen zou komen. Terwijl ik toch de indruk had dat het belachelijk goed moest zijn (de halve wereld heeft het immers gelezen!).

Uiteindelijk heb ik er – voor mijn doen – ook best lang over gedaan om Mannen die vrouwen haten te lezen. Ja, ok, ik zat ook nog met de afwerking van mijn tweede scriptie, waardoor ik niet zo veel van mezelf mocht lezen. Deels heeft het toch ook te maken met het feit dat ik er echt even in moest komen. Ik moest eerst de verbanden gaan zien en de personages een plekje geven op het speelveld. Het was wel zo dat de hoofdpersonages me meteen ontzettend interesseerden. Ze deden wat met me. Ik wilde ze uit elkaar halen en weer in elkaar zetten, om ze helemaal te begrijpen. Het waren typetjes, maar met echt een persoonlijkheid die tot uiting kwam en hun acties kloppend maakte.

Potverdorie wat ben ik van dit boek gaan houden. Toen ik er eenmaal in zat, kon ik het boek niet meer wegleggen. Mijn hoofd schreeuwde om de ontknopingen. En het goede is dat er verschillende problemen lopen, waardoor het niet met slechts één gebeurtenis opgelost was. Het boek werd echt netjes afgesloten, maar toen ik de laatste pagina omsloeg, kon ik geen afscheid nemen van het verhaal. Nog een aantal uur zat ik helemaal in de realistische wereld van Millennium. Gelukkig dat ik nog twee boeken heb om verder te kunnen.

Dit is een van de meest gedetailleerde en goed uitgewerkte boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen. Er zit zo veel kwaliteit in de kloppende details dat het niet gek is dat dit boek verfilmd is. Het leent zich daar enorm voor. Die details die van de pagina’s spatten maken het verhaal ook levensecht. Het is echter niet zo dat het zweverig of too much wordt. Er blijft nog voldoende ruimte voor eigen invulling en de schrijfstijl blijft lekker zonder poespas. Ja, daar hou ik wel van.

Misschien dat dit een beetje een warrig stuk is geworden, maar dat komt omdat ik het heel lastig vind mijn gevoel over dit boek onder woorden te brengen. De eerste helft had ik echt wel moeite met het verhaal, want ik moest er echt nog inkomen. Ik snapte niet zo goed waarom het zo fantastisch was.. Maar die tweede helft.. man. Toen ik eenmaal in het boek gezogen was, ging ik als een sneltrein. Ik wil meer!

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

One response to “Mannen die vrouwen haten (Millennium #1) – Stieg Larsson

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.