Maken of breken

Geplaatst op 6 augustus 2016 door Emmy in Persoonlijk / 63 Comments

De allerleukst en allertofste groep Young Adult bloggers van Nederland gaat uitbreiden! Wij zullen een nieuw lid toevoegen aan ons exclusieve groepje. Ook jij maakt dus kans! Lees snel verder wat je moet doen om daarvoor in aanmerking te komen.. En wie weet mag jij jezelf binnenkort lid noemen van de meeste hechte groep boekbloggers van Nederland.
Solliciteren kan door te mailen, voorzien van een uitgebreide sollicitatiebrief voorzien van C.V. en pasfoto. Daarnaast dien je te voldoen aan het volgende profiel en akkoord te gaan met de volgende eisen:
1. Er mag geen e of een a in je naam zitten.
2. Op woensdag draag je roze en je zit niet bij ons. Nooit.
3. Je betaalt je reiskosten zelf. En ons 50 euro per maand voor onze tijd.
4. Na deze lijst krijg je een uitvoerig psychologisch onderzoek met een vijfkoppige jury.
5. Je blog wordt onderdeel van mijn blog.
6. Je maakt anderen zwart in onze naam.
7. Je bent bereid om trial by combat te doen in de laatste selectieronde.
8. Al je recensie-exemplaren gaan naar ons. En je betaald 50 % commissie over je inkomsten.
9. Je mag alleen naar event als wij dat zeggen. De goodiebags zijn voor ons.
10. Op events mag je niet met ons praten.
11. Eenmaal gekozen heb je eerst een stage van een jaar met een proefperiode van een week en een ontgroening naar onze keuze.
12. Wij mogen al jouw recensies overnemen en plaatsen onder onze naam.
13. Elke week bak zelfgebakken taart. Voor ons.
14. Je moet minstens 25 spreuken uit Harry Potter kunnen opnoemen, maar je mag nooit gefantaseerd hebben dat je op Zweinstein zat.
15. Je moet ambitie hebben om schrijver te worden, maar we geven het uit onder onze naam.
16. Je bent een parttime hacker. Dat vinden we handig.
17. Je leest 300 boeken per jaar. Je mag af en toe wat hoofdstukken skippen. Een samenvatting van scholieren.com mag ook, als je er maar een recensie over kan schrijven.
18. Je hebt alle social media kanalen die er zijn en die zet je in om te stoken.
19. Je verkoopt al onze recensie-exemplaren, maar wij krijgen het geld.
20. Je regelt onze reis maar Yalc, maar mag zelf niet mee. Dat is te speciaal.
21. Als een van ons je schoenen niet mooi vindt, dan is het klaar.
22. Je tekent een embargo. Breek je die, dan breken wij jou. Of je benen.
Nee. Nu even serieus. Deze blogpost komt voort uit frustraties en pijn van de afgelopen maanden. Toen ik afgelopen weekend weer een berichtje zag waarin ik wéér in het openbaar werd beschuldigd van onzin, was ik het zat. Echt zat. De bovenstaande lijst is natuurlijk dikke bullshit, maar ik wil graag middels deze blogpost vertellen wat al die roddels met mij gedaan hebben.
Laat ik beginnen met het feit dat er in de bovenstaande lijst (aangedikte) punten zijn waar ik van word of werd beschuldigd. Of waar andere bloggers ‘in mijn groepje’ van worden beschuldigd. Sommige van die punten zijn echt onzin, maar ik kan me voorstellen dat je bijvoorbeeld vragen stelt bij de hoeveelheid die ik kan lezen. Een logische – volwassen – oplossing is om me gewoon te vragen hoe ik tijd heb en maak om zo veel te lezen. De onvolwassen en helaas gebruikte oplossing is om gewoon maar te gaan verkondigen dat ik heb gezegd dat ik hoofdstukken oversla of alleen het einde lees. Echt.. what. the. fuck. Ik heb dat a. nog nooit gedaan en b. ik lees voor mijn plezier. Dan sla je toch niks over!? Blijkbaar is het makkelijk om fictie en feit met elkaar te verwarren. En het feit dat ik in een ‘groepje’ zit, maakt het soms alleen maar erger.
Laat ik eerst eens uiteenzetten waarom wij als groepje zo intimiderend over kunnen komen, maar het niet zo bedoelen. Groepjes hebben is normaal. Dat was vroeger op de middelbare school al zo en iedereen in het leven heeft wel een groepje mensen waar je het nu eenmaal goed mee kunt vinden. Je hebt samen dingen meegemaakt, bent naar elkaar toegegroeid.. Dat soort dingen. In de blogwereld is dat net zo. Het betekent alleen niet dat wij a la Mean Girls nooit iemand toe zullen laten.
Toen wij als groep begonnen te bloggen, waren er nog niet veel boekbloggers. Wij hebben in die paar jaar tijd heel veel samen gedaan.. Wij zijn echte vrienden geworden. En daarom steunen we elkaar door dik en dun. Het feit dat wij vaak allemaal worden uitgenodigd komt niet omdat wij een hechte groep zijn, maar omdat wij ervaring en bereik hebben. Ervaring die wij met elkaar willen delen, ook met jullie! Daarom doet het mij ontzettend pijn als mensen suggereren dat wij niemand in ons groepje opnemen. Nee, wij zullen niet zomaar iemand meevragen naar YALC. (Vergeet niet dat we daar niet als bloggers heen gaan, maar als vriendengroep. Iets wat jij misschien ook wel gewoon doet!) Maar mee naar een event kan altijd. We bijten echt niet. Spreek mensen gewoon aan. (Als ik je niet herken is dat niet omdat ik me beter voel dan de rest, maar meer om het feit dat ik echt een doos ben met namen).
Ik kan me heel goed voorstellen dat we (alleen of als groep) een beetje intimiderend kunnen overkomen. Arrogant misschien, of afstandelijk. Maar dit is niet hoe ik zou willen overkomen en ik denk ook niet dat ik arrogant ben. Ik vind het dan ook heel naar als ik via via krijg te horen dat mensen me niet durven aan te spreken. Of wanneer er onwaarheden over mij verspreid worden waardoor het lijkt dat ik echt een heel naar persoon ben. Afgelopen weekend bij YALC werd er door iemand een oude koe uit de sloot getrokken. Deze persoon kent me niet eens, maar vond het toch nodig om op een zakelijke oproep te reageren dat ‘Die van Zon en Maan mensen en auteurs zwart maakt, bijvoorbeeld bij uitgevers’. Laat ik meteen zeggen dat ik dit nog nooit gedaan heb. Is er iemand die zegt dat ik dit wel doet, kom dan alsjeblieft naar mij toe om verhaal te halen. Ga geen roddels verspreiden, geen onzin.

Als je me niet kent, dan kan je niet over mij oordelen. Dat doe ik ook niet over jou. Misschien alleen in de positieve zin, want als je mijn blog leest, vind ik je sowieso een topper.

Ik word er zo moe van en zo verdrietig dat er mensen met dezelfde passie voor boeken, elkaar het licht niet in de ogen gunnen en elkaar soms de hersens zouden willen inslaan. Ik had zo gehoopt dat de boekblogger wereld niet zo lelijk zou zijn als de beautyblogwereld (zoals het beutyblog topic op Ellegirl), maar blijkbaar was dit naïef van mij om te denken. Blijkbaar zijn er echt mensen die het mij niet gunnen om naar events te mogen, auteurs te ontmoeten en alle andere dingen die ik voor mijn blog mag doen. En dat terwijl ik me al vier jaar lang elke dag voor inzet om Young Adult boeken te promoten. Uitgevers en auteurs durven te vertrouwen in mijn kunnen en creativiteit en daar ben ik hen elke dag heel erg dankbaar voor.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat we allemaal niet zo over elkaar zouden moeten oordelen, zeker als je iemand niet kent. Ik heb de afgelopen paar maanden namelijk echt gevoeld hoe het is om je keer op keer te moeten verantwoorden voor alles. Of je moeten verdedigen voor zaken waar je onschuldig in bent. Die tijd en energie steek ik toch veel liever in mijn blog! Door elk lelijke berichtje word ik onzeker, slaap ik slecht en voel ik me enorm sip. Doe ik het niet goed? Ben ik het niet waard? Doe ik echt zo lelijk tegen mensen?
Ik wil jullie vragen dat wanneer ik onduidelijk ben, of dat je iets wil weten over mijn aanpak of manier van werken, je er altijd om kunt vragen. Ik ben heel open over mijn manier van lezen en werken en ik deel mijn tips graag.
Echt, kritiek is oké, maar leugens niet. Ik vind het echt knap hoe grote bloggers – die elke dag door het slijk worden gehaald – er mee omgaan. Ik wil mijn lieve boekenvrienden dan ook heel erg bedanken dat zij dag en nacht voor mij klaarstaan en ik na jaren eindelijk weer kan zeggen dat ik echte vrienden heb. En jullie? Jullie zijn altijd welkom. Daar hebben we geen sollicitatiegesprek voor nodig. Het enige wat ik vraag is een knuffel.

Tags:

Divider

63 responses to “Maken of breken

 1. Wauw, ik weet even niet wat ik moet zeggen. Je hebt er echt voor gezorgd dat ik tranen in m’n ogen heb.
  Jeetje wat een power woman ben je! Ik kan wel zeggen, trek je er niets van aan, maar ik weet dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar laat ik je wel zeggen: je bent een topper! Je hebt echt een geweldige blog met een enorm bereik en mede dankzij jou is YA groter geworden in Nederland.

  Ik ken je misschien niet zo goed, en heb je maar één keer gesproken, maar ik heb zeker wel een ‘oordeel’: je bent een top wijf! Verander dat niet!

 2. Prffff is t weer eens zover :(. Ik dacht (hoopte) ook echt dat de boekbloggerscommunity gezellig zou blijven, zoals het was toen ik een aantal jaar geleden begon. Jammer dat het toch minder wordt 🙁
  Maar geloof me Emmy, als er iets is wat je niet bent, is het arrogant of gemeen of weet ik veel wat. Ik vind je juist altijd heel open, behulpzaam en je staat altijd klaar om te helpen. Gelukkig heb je aan het bloggen ook een hele mooie groep vrienden overgehouden die, zoals je al zegt, door dik en dun achter je zullen staan, hoeveel shit anderen ook nog over je zullen verkondigen.

 3. Wat heftig allemaal! Dit had ik ook niet verwacht achter boekenwurmen… wel dat ze iets vaker verlegen zijn dan anderen en daardoor jaloers kunnen zijn op mensen met veel vrienden, zou dat het zijn? In elk geval is anderen zwart maken en roddelen nooit de bedoeling. Ik hoop dat je je hier niet door laat dwarsbomen en gewoon doorgaat met wat je het liefst doet: lezen en bloggen. Ik heb in elk geval bewondering voor je, ook al lees ik niet al je artikelen en zitten we qua smaak in een iets andere hoek. Dat vind ik juist mooi, dat we allemaal onze eigen accenten kunnen leggen en van elkaar kunnen leren.

 4. nog dat we naar de verjaardag van Joost waren en samen terug moesten. De bussen reden niet of zo, dus we hebben daar uren gestaan. Ik vond dat echter geen probleem, want het was super leuk om eens echt met je te praten. Mijn blog bestond net twee weken, dus ik vroeg je de hemd van het lijf. Ik heb je geloof ik nooit verteld hoeveel dat voor me betekende als beginnende blogger.

  Als je echt arrogant was geweest had je ne waarschijnlijk genegeerd. Of uitgelachen als ik iets doms zei. Maar dat deed je niet, want zo ben je niet.

  Er is ontzettend veel gezeik op het internet. Iedereen die ook maar iets kan zal wel nare berichten krijgen. Ik kan wel zeggen dat je je daar niets van aan moet trekken, maar ik weet dat dat moeilijk gaat. Daarom wil ik even zeggen dat ik in ieder geval achter je sta, en met mij vele andere bloggers.

  Jemig, wat is dit zoetsappig ineens.
  DEAN WINCHESTER HOUDT VAN TAART.
  Mooi, hebben we dat ook weer gehad.

  • Mijn telefoon at het begin van deze reactie. Tsss.
   In ieder geval stond erin dat ik dus niet snap dat jij dit over je heen krijgt. Uitgerekend jij, en dat ik nog weet dat we naar Joost gingen. Minder mooi verwoord nu, maar goed 😛

 5. Pfff, haters gonna hate. Het is af en toe net een soapserie, vol haat en nijd. En waarom idd? Denk dat het voornamelijk jaloezie is… Lekker boven blijven staan en keep rockin’ your blog! Ik ken je niet persoonlijk maar twijfel geen seconde aan je integriteit en al het harde werken dat je met veel plezier in je blog stopt, dus laat maar praten 🙂 Snap dat dat af en toe makkelijker is gezegd dan gedaan (want kinderachtig is het sowieso), maar jij bent een van de beste, dus lekker puh! 😉

 6. Jeetje Emmy wat ontzettend heftig dit en zeker niet verdiend! Ik weet uit eigen ervaring dat je helemaal niet zo bent. Je bent een topper en ik kan uit ervaring vertellen dat jullie als groepje helemaal niet intimiderend zijn! Ke bent eenn topper!

 7. Wat een mooi bericht en het lijkt mij juist heel leuk om jullie een keer in het echt te zien en aan te spreken en dan maakt hij mij echt niet uit of jullie als groep bij elkaar staan. Ik heb heel veel respect voor wat jullie allemaal doen en jullie zijn voor mij grote voorbeelden.

 8. *stevige knuffel*
  Je bent gewoon ontzettend lief, en leesverslaafd. Helemaal geweldig dus. En de mensen die de moeite nemen om jou te leren kennen weten dat. Ik ben trouwens voor een deel YA gaan lezen door jou 😉 zo goed ben je.

 9. Mooi gezegd meid…
  Ennuh waar kan ik solliciteren :p
  Nee grapje. Moe word je ervan inderdaad. Mensen die altijd achter iedereens rug om kletsen. Zielig gewoon. Jammer genoeg zullen ze altijd blijven. Vind het heel goed beschreven

 10. Hoi Emmy,
  Ik ben een beginnende blogger en ik schrik hier van. Ik ben een blog begonnen omdat ik van lezen houd, heel veel, en omdat ik het leuk vind om contact te hebben met andere mensen die dat ook vinden. Voor mij is het een hobby en daar zou ik niet op afgerekend willen worden. Jouw blogberichten lees ik altijd graag en ook je twitter berichten. Ik ben al wat ouder en ik vind het alleen maar geweldig te merken dat er zoveel jonge mensen zijn die zo graag lezen en daar actief mee bezig zijn. Al die negativiteit zegt meer over die andere mensen dan over jou, maar dat weet je natuurlijk zelf ook. Toch is wat je beschrijft heel erg naar, ik hoop dat je je er niet door laat weerhouden. Want er zijn ook genoeg mensen zoals ik, die wel waarderen wat je allemaal doet en die jou als een inspiratiebron zien.

 11. Ik heb echt super mooie schoenen dus dat moet goed komen.

  Maar wel mooi kut. Dat verdien je niet. Niemand niet trouwens. Maar weet je, wat ze zeggen is toch echt hun probleem. Wie bedenkt er nu dat mensen hoofdstukken skippen? Alleen mensen die het zelf doen.

  In ieder geval wil Ik je zeggen dat wat Ik op je blog voorbij zie komen van jezelf je mij een mooi mens lijkt.

  Kusje en knuffel

 12. Wat stom dat mensen echt zo gemeen zijn! Ik heb je zelf nog nooit persoonlijk ontmoet bij een event, maar ik kijk wel tegen je op! Wat heb je toch een geweldige blog!! Wat raar dat mensen je arrogant noemen of afstandelijk. Mij lijk je juist heel erg lief, en van mensen die je wel ontmoet hebben, hoor ik ook niet anders. Ik hoop echt dat deze roddels en leugens snel voorbij zullen zijn, want ze zijn zo naar… 🙁

 13. Het excerpt van dit bericht verontwaardigde me een beetje, maar het kwam allemaal goed.

  Jammer dat je dit moest schrijven, wat zijn mensen af en toe belachelijk, maar goed dat je het deed. Sterk bericht.

  Ik ken je amper, maar je #vraaghetdeboekblogger was heel leerzaam en inspirerend voor me toen ik een paar maanden geleden deze wereld binnentrad.

  Dankjewel, ga zo door 🙂

 14. Toen ik je ontmoette in de boekhandel van Piere, kwam je geen seconde arrogant of uit de hoogte over. Later in de trein terug naar huis hoorde ik wel van wat andere bloggers dat er in de boekblogcommunity sommige mensen zwart werden gemaakt. Ik kon gewoon niet begrijpen dat dit gebeurd, want waarom zou je elkaar niks gunnen. Ik vind dit jammer en ik hoop dat mensen op een dag gewoon weer normaal kunnen doen. De boekcommunity (bloggers, booktubers, uitgeverijen, lezers) hoort iets leuks te zijn omdat we allemaal één ding in gemeen hebben. En dat is boeken. Ik vind het goed en best sterk dat je je mening hebt gegeven.

 15. Wow, hier schrik ik best van. Wanneer ik jou op twitter zie langs komen of je blogs lees vind ik je echt top! En ik heb respect voor wat jij met je blog doet!

 16. Manon van Keulen

  *Hug*

  Ik kan heel goed begrijpen dat je er zo mee zit, en ik hoop voor je dat mensen zich eens gaan beseffen dat jij gewoon een enorm hart hebt voor je blog en YA (en niet alleen dat 😉 ) en zich eindelijk gaan beseffen dat zwartmaken of roddelen niet oke is…

 17. Knuffel ❤ knap dat je zo online je hart lucht op je blog! En ik kan na ons ‘gesprekje’ laatst alleen maar beamen hoe naar het is als mensen je zwart maken terwijl je absoluut niet bent zoals hun zeggen.

  Ik hoop dat je met deze berichtjes van mensen die het goed bedoelen een beetje van de pijn kwijt bent want al zeggen ze dat woorden geen pijn doen, wij weten wel beter.

  Mensen zijn gewoon jaloers op je grote blog en de hoeveelheid die jij kan lezen. (Dat wil toch iedereen? Kom je tenminste van je tbr af)

  En dat ze niet mee mogen naar yalc of dat jij een groepje hebt… tja logisch! Ik heb ook m groepje met bloggers om me heen die eerlijk en te vertrouwen zijn! De rest hoeven we er ook niet bij, juist als je iedereen maar toelaat krijg je geroddel en daar houden we gewoon niet van!

  De middelbare school is allang voorbij, tijd dat mensen zich ‘volwassen’ gaan gedragen of op z’n minst een beetje respect opbrengen voor andere!

 18. Wat belachelijk dat je door je blog te maken krijgt met zulk geroddel! Dat lijkt me inderdaad heel moeilijk om mee om te gaan 🙁 Maar je mag gerust van je afbijten en dat heb je met deze post gedaan! Ik denk dat die roddels komen van jaloerse mensen die nooit jouw blog lezen, want in al je blogposts kom je heel authentiek en vooral ook heel vriendelijk over! Ik heb je nooit in het echt ontmoet, maar ik denk zeker niet dat je zal bijten.. en als mensen jou niet durven aan te spreken, ligt dat niet gewoon aan hun zelf?!

  Wat dat groepje betreft, het lijkt mij fantastisch om zo via het internet echte vrienden te hebben gemaakt. Ik kijk daar echt naar op, want socializen via online media kanalen is echt iets wat ik totaal niet kan XD
  En logisch dat ‘jouw groepje’ wordt uitgenodigd voor alle evenementen, jullie zijn nou eenmaal de grootste / bekendste bloggers. Hoe langer je in het wereldje meedraait, hoe meer uitnodigingen je krijgt. Ik merk dat zelf ook; ik word steeds vaker uitgenodigd voor evenementen, maar vaak is het gewoon echt te ver vanuit België. Dus ik heb nog niet de kans gehad om te zien of jullie echt zo leuk zijn in het echt haha XD Maar ik heb er alle vertrouwen in!

 19. Leah

  Wat heftig om te horen,
  Ik blog zelf niet maar lees altijd met veel plezier die van jou.
  Ik vind je een geweldige blogger en dat wilde ik gewoon even zeggen

 20. Hmm, ik vind dat mensen soms veel te snel oordelen. Ik heb ook bloggers die ik ondertussen tot mijn vrienden reken, dus ja idd, we doen soms gewoon dingen samen. dDat is toch niet meer dan normaal!

 21. Frank

  Toen ik je ontmoette in de boekhandel van Piere, had je niet een uitstraling die zei: ik ben arrogant of ik kom uit de hoogte. Nee. Je was gewoon meteen aardig. Later hoorde ik in de trein op de terugweg dat sommige mensen, andere bloggers zwart maken bij bijvoorbeeld uitgeverijen. Ik kon dit gewoon eigenlijk niet geloven. We zijn één community. Waarom gunnen mensen elkaar niks? Ik vind de boekcommunity altijd het leukst omdat: hoe verschillend je ook bent, je hebt altijd iets wat je samenbrengt en dat zijn boeken. Ik vind echt goed en ook sterk dat je dit hebt geschreven want we moeten gewoon één community worden. Waarin de grotere bloggers de kleinere helpen en misschien zelfs wel andersom. Maar mensen moet echt stoppen met elkaar niks gunnen.

 22. Het liefst zou ik zeggen – laat deze mensen maar praten, ze zijn het niet waard. Maar dat is en blijft gewoon moeilijk. Die negatieve reacties blijven op de een of andere manier toch altijd langer door je hoofd spoken :c Heel mooi stukje trouwens Emmy, en heel knap dat je het zo durft te delen!

 23. Eigenlijk moet je het natuurlijk helemaal niet aantrekken wat andere mensen over je zeggen, maar dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Ik weet zelf ook dat ik altijd enorm verbaasd ben over hoeveel jij leest, maar ik denk dat veel bloggers daar ook eigenlijk alleen maar een beetje jaloers op zijn 😉 haha. Verder ben ik het eigenlijk wel met je eens. Je moet maar gewoon denken, zolang mensen je zwart proberen te maken betekent het wel dat jij écht iets bereikt hebt, anders zouden ze die moeite niet eens nemen.

 24. Ik snap nog steeds niet waarom mensen dat doen.. laat lekker iedereen in zijn of haar waarde!
  Helaas gaan sommige mensen erg ver om zich beter te voelen als anderen.. Wie zijn dan de Mean Girls?
  Tuurlijk je leest snel, maar hé, iedereen heeft een ander leestempo. De één doet twee weken over een boek, de ander twee dagen. Als we uiteindelijk maar lekker kunnen praten over boeken!
  Overigens moest ik wel lachen over het begin, haha 🙂

 25. Ik merk inderdaad ook dat er steeds meer gedoe is en dat vind ik stom. Inderdaad wat je zegt: het is makkelijk om conclusies te trekken uit jaloezie of wat dan ook, maar het is gewoon enorm unfair om daar dan ook echt gemeen over te gaan lopen doen.

 26. Je bent en blijft een topblogger. Het is bizar hoeveel je weg kunt lezen, ben er enigzins jaloers op. Het is een kunst om dat te kunnen, dat bezitten maar weinig mensen en jij kan dat gewoon. Net als dat bepaalde mensen uitblinken in sport en nu op de olympische spelen staan. Dan moeten we die ook maar beschuldigen omdat ze tot een bepaald “clubje” behoren.
  Mensen die zo vals zijn en zo reageren en andere kapot maken zijn eigenlijk geen podium waardig, maar ik kan me voorstellen dat je je wilt uiten. Ik hoop dat je via de mooie reacties ziet dat er meer mensen zijn die je respecteren, dan de groep die jaloers is. Ik volg je graag en geloof in je stukken. Ga door met de passie en drive die je hebt, laat je niet klein krijgen, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

  Liefs Bianca

 27. Oh, ik hoopte echt dat het afgeven op mede-bloggers iets eenmalig was maar blijkbaar weten sommige mensen niet van ophouden. Ik veronderstel dat het met jaloezie te maken heeft maar kan me eigenlijk onmogelijk indenken waarom iemand zich wil bezig houden met het verspreiden van roddels en leugens. Tja, iedereen is verschillend hé. De ene houdt van lezen, de andere niet. Sommige lezen graag thrillers terwijl andere het ene fantasyboek na het andere verslinden. De ene leest snel een ander traag. En dan heb je nog mensen die ervan houden om anderen in de spotlight te zetten én jammer genoeg ook enkele mensen die het omgekeerde doen. Ik besef dat het makkelijker gezegd is dan gedaan maar probeer het je niet te erg aan te trekken Emmy. Bij mij bestaat er geen twijfel over of je wel/niet al die boeken gelezen hebt. Jouw recensies zijn inhoudelijk sterk opgebouwd én dat lukt niet wanneer je slechts enkele hoofdstukken of een einde hebt gelezen. Ik heb geen flauw idee wanneer we elkaar nog eens in het echt zullen ontmoeten dus stuur ik je alvast een digitale DIKKE knuffel toe.

 28. Marjolein

  Ik denk dat het gewoon jaloezie is van die mensen. Ik kan ook meerdere boeken op een dag lezen zonder stukken over te slaan dus ik weet heel goed dat het mogelijk is. Toen ik bij mijn eerste (en enige) bloggersevenement was voelde ik mij niet uitgesloten. Ondanks dat we elkaar niet kenden was iedereen superaardig. Knuffel voor jou en hopen dat er een einde komt aan die negatieve reacties.

 29. Arrogant? Jij bent een van de minst arrogante mensen die ik ken. Al ken ik je niet persoonlijk. Ik ben een stille lezer, maar ik lees wel regelmatig jouw blogposts. En ik bewonder je leessnelheid, en vooral je boekenkast! Auteurs zwartmaken heb ik nog nooit gelezen bij jou, wel een boek dat je soms wat minder vond. Maar dan vertel je gewoon wat je niet leuk vond aan het boek, en beledig je geen auteurs. Snap dat dit moeilijk is, respect dat je het zo post en keep up the good work! Het komt allemaal wel goed <3 xxx

 30. Ik denk dat je het kunt vergelijken met beroemdheden en modellen, etc. die ook dagelijks door het slijk worden gehaald. Het is gewoon jaloersheid van mensen. Jaloers op hoe groot je bent geworden en wat je hebt bereikt. Ze zoeken dan juist allerlei manieren om er voor te zorgen dat je er niet van kan genieten. Ik denk dat hoe groter je wordt hoe meer last je hier van zult krijgen. De downside van ‘bekend’ zijn.

  Het is jammer dat het bestaat, ik vind het heel laf als mensen leugens gaan verspreiden over iemand puur door jaloersheid. Ik hoop dat je het je niet teveel aantrekt en naast je neer kunt leggen zodat je kunt blijven genieten van alle leuke dingen. <3
  *knuffel*

 31. Hey Emmy,

  Wou als eerste even zeggen dat ik je blog al erg lang volg en ik het knap vind hoe je het toch iedere keer weer doet.. Ook vind ik het super tof hoe je je in zet om YA te promoten! Dat is echt nodig en ben blij dat er mensen zijn die dat ook zien.

  Of ik af en toe jaloers op al je leuke ervaringen op events, ja tuurlijk. Denk dat menig boekblogger dat is, maar dat geeft mensen niet het recht om dan maar jou blog door het slijk te halen.

  Mijn eerste reactie toen ik dit las was: Oh boy, niet ook al de Nederlandse boekbloggersscene.. Ik zie dit wel eens gebeuren in de Engelstalige boekbloggers wereld en denk dan altijd bij mezelf, nee is dit nou echt nodig?

  Ik hoop dat je desondanks toch blijft bloggen, want je doet het echt fantastisch!

  Groetjes Irene

 32. Ik heb deze post vanmorgen al gelezen met tranen in mijn ogen, maar had even wat meer tijd nodig om precies te bedenken hoe ik hierop wilde reageren. Ik vind het echt verschrikkelijk voor je dat je op deze manier wordt behandeld Emmy.

  Het is gemakkelijk om het te wijten aan jaloezie, maar eigenlijk vind ik jaloezie niet per se iets negatiefs: Ik ben ook wel eens jaloers op jou of andere bloggers. Afgelopen weekend nog toen ik wederom YALC moest missen (al was het dit keer wel voor een veel leukere reden dan vorig jaar ;)) Maar, dat ik daar een beetje jaloers op ben betekent niet dat ik het jullie niet gun of dat ik niet helemaal excited kan genieten van de vlogs, hauls en fotoreportages.

  Nee, ik denk dat ‘afgunst’ een beter woord is om te omschrijven waarom mensen je op dergelijke manier omlaag proberen te halen.

  Het is jammer, maar blogland veranderd steeds meer in een kantine-scène uit een typische tienerfilm: compleet met diverse subgroepjes en kinderachtig gedrag. Maar onthoud Ems; dat voor iedere persoon die het nodig vind haat over je te verspreiden er minstens tientallen mensen bereid zijn het voor je op te nemen.

  Ik heb echt zo’n gruwelijke hekel aan geroddel. Het is zoals je zegt toch veel fijner om iemand gewoon direct iets te vragen in plaats van roddels te verspreiden. Blech, daar komen de waterlanders weer. …Ik ga maar afsluiten hiermee (ik kan eigenlijk toch niets meer verzinnen wat hierboven niet al ruim veertig keer is verteld.) Heel veel sterkte, en dikke knuf!

  • Afgunst is inderdaad een beter woord. Maar ik kan natuurlijk niet zeggen hoe die mensen zich precies voelen. Jaloezie is prima, het is hoe je het uit. Ik denk dat iedere blogger wel eens jaloers is, zeker als je anderen naar toffe events ziet gaan. Maar iemand iets misgunnen is natuurlijk wat anders. Thanks Joany <3

 33. Char

  Ik snap wat je bedoel, zo wordt ik vaak met fotoshoots onderuit gehaald met meningen en roddels. Ik zag je op yalc, en sprak nog heel ff met je.
  Mensen roddelen graag, en dat is inderdaad een mean girl actie. Ik vond het wel tof op yalc. En heb toen eerst via de chat met je gepraat omdatvik niet zeker wist of jij het was, maar daarna heb ik wel met je gesproken.
  Ik dacht dat boeken wereld een leuk iets was, maar je hoort steeds meer negativiteit. Je moet ze lekker laten kletsen, en doorgaan met wat je goed kunt. Dat probeer ik ook tenminste 🙂 als je stopt, hebben hun gewonnen.

  Groetjes
  Char

 34. Oh wat naar Emms! Ik wist helemaal niet dat er zo tegen je werd gedaan. Ik ken je al jaaaaaren en ik kan oprecht zeggen dat je niet arrogant bent! Je hebt veel passie voor boeken en ik vind dat prachtig!

 35. Andrea

  :'( We kennen elkaar niet echt, ook al heb ik je een paar keer gezien bij een event. Maar ik vind dit zo laag, dat ik even moet reageren. Vind ik het weleens jammer dat ik niet naar een event (zoals YALC) kan gaan? Natuurlijk. Maar ik vind het dan juist geweldig dat jij jouw belevenissen met ons deelt. Het is dan net een beetje of ik er toch bij was. En ook met de interviews met die schrijvers.
  Ik ben blij dat je weet dat je alle mooie dingen die op je pad komen, verdient. En die knuffel ook <3

 36. Ik volg je blog nog niet zo lang en ken jou verder ook niet persoonlijk, maar ik kan je wel zeggen dat jouw blogposts op mij nooit overkomen alsof je de boeken helemaal niet gelezen hebt of alleen het einde. Je geeft juist heel gedegen je mening weer en laat zien waar volgens jou de plus- en minpunten van een boek zitten. Ik geniet in ieder geval heel erg van het lezen van je blog en hoop dat je er nog heel lang mee doorgaat! Enne als ik alle reacties hierboven zo lees zijn er heel veel mensen die dat vinden dus laat die zielige, jaloerse mensen maar lekker kletsen en doe gewoon wat jij het leukste vindt <3

 37. Het zegt meer over hen dan over jou, dat is iets wat je je goed voor ogen moet houden, hoe moeilijk het soms ook is. Ik weet precies hoe het voelt, want dat boekbloggers elkaar het licht in de ogen niet gunnen is iets waar wij bij ons blog ook heel erg veel mee te maken hebben. Onbegrijpelijk als je het mij vraagt, want hoe moeilijk kan het zijn om gewoon normaal te doen? We hebben allemaal dezelfde passie: boeken lezen! Lekker doorgaan waar je mee bezig bent, je hebt een fantastisch blog waar je onwijs trots op mag zijn.

 38. Ik heb je 1x gesproken bij een event en ook bij andere events wel gezien (niet gesproken want ik was met andere mensen aan het praten), maar je komt helemaal niet arrogant over! Wel als iemand die gewoon d’r best doet voor de blog en voor het promoten van boeken, en daar gaat het toch om? En je hebt al eens op je weblog geschreven hoe je veel leest. Ik vind die hoeveelheid trouwens ook niet raar, want dat deed ik eerst ook (kan helaas nu niet meer met mijn huidige baan).
  Gewoon lekker doorgaan want je hebt een leuke blog 🙂 Ik vind het juist leuk om over events en auteursbezoeken etc te lezen waar ik niet bij kon zijn!

 39. Mirjam

  Hoi Emmy,
  ik wilde je even laten weten dat ik je blog regelmatig met veel plezier lees sinds ik je vanaf Joosts verjaardag ben gaan volgen. Nu ben ik zelf geen YA meer, maar desalniettemin 😉
  Wat je omschrijft is erg herkenbaar in heel veel kringen, een helaas veel voorkomende trek van mensen; verkondigen wat negatief is, in stilte bewonderen wat positief is. Ik heb het vermoeden dat jij in stilte vele malen meer wordt bewonderd door mensen wiens mening meer ertoe doet dan de oppervlakkige, ondoordachte haatzaaiers. Ik wens je het beste! Vriendelijke groet, Mirjam Ouwehand

 40. Lieve Emmy,
  Allereerst een dikke knufffel. Wat een heftige blog, ik heb hem met tranen in mijn ogen gelezen. Ik dacht dat de YA lezers inderdaad een tolerante, hechte groep was en ben helemaal niet op de hoogte van al die nare dingen die je schrijft. Het is zo jammer dat mensen elkaar niets gunnen, zelfs vriendschap niet. Ik heb veel respect voor je, je werkt ontzettend hard en bent altijd eerlijk en open in je blogs en vriendelijk in je contacten. Ik snap dan ook totaal niet waar die leugens en kritiek vandaan komt. Blijf wie je bent, Emmy, en laat je niet van de wijs brengen door een paar jaloerse mensen die denken dat ze recht hebben op jouw succes of jouw persoon zonder daar iets voor te willen doen. Richt je energie op de mensen die je energie geven en niet die energie opslurpen. Ze zullen er altijd zijn, maar het is aan jou om ze wel of niet toe te laten in je leven. Laat alleen datgene toe wat belangrijk is en omring je met mensen die geven en niet nemen. Je doet het fantastisch!!

 41. Henrieke

  Wat een gedoe! Jammer, want dit verdien je toch echt niet en zal het bloggen zeker niet leuker maken.

  Als ik jou was zou ik de negativiteit gewoon negeren. Vaak komt het voort uit afgunst en daar kun je beter geen energie in steken. Je zult mensen ook niet kunnen overtuigen dat je geen zevenkoppige draak bent, hoe hard je ook je best doet. 🙂

  • Ik denk dat negativiteit in sommige vormen (voor mij) niet meer te negeren is. Oppervlakkige negativiteit is makkelijker te negeren dan persoonlijke aanvallen. Ik kan niet doen alsof mij dat niks doet.

 42. Wat een gedoe ook weer zeg… Ikzelf zie andere bloggers niet als concurrentie maar als een soort van collega’s, want samen sta je sterk en samen weet je meer dan een. Bovendien heeft de een meer kennis van iets dan de ander. Daarnaast gun ik anderen dingen van harte. Ik ben juist hartstikke trots als iemand die ik volg iets bereikt heeft!

 43. Een knuffel en een warme groet van mij. Ik zelf kom (bijna) niet buiten de deur, maar ik vind het steeds leuk om je berichten en recensies te lezen.
  Je bent niet van ijzer maar dat hoeft ook niet. Dat maakt je tot een mens. Gewoon doorgaan is de boodschap; je kunt niet gemist worden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.