Magisch dagboek – Susan Smit

Geplaatst op 24 maart 2023 door Emmy in Boeken, Recensie, Spiritueel / 0 Comments

Al in oktober kreeg ik het Magisch dagboek van Susan Smit thuisgestuurd. De heks in mij was gelukkig, want naast dat het boek er prachtig uit ziet, zag ik op het eerste oog heel veel informatie en veel (kritische) vragen die je jezelf kunt stellen om een beeld te vormen hoe hekserij er voor jou uitziet. Nu is dat voor mij fluïde. Ik denk niet meer hetzelfde – werk niet meer hetzelfde – als toen ik als tiener heel veel informatie in me opnam. En dat is normaal. Je leert een leven lang en je kijk op de wereld verandert met je mee. Dat maakt het invullen van zo’n boek extra waardevol.

Wat is een magisch dagboek?

Een magisch dagboek is een boek waarin een heks alles bijhoud. Zie het als een soort journal. Het is echter géén Book of Shadows of Grimoire.

Vroeger dacht ik dat je als heks altijd een Book of shadows moest hebben. Mijn mening daarover is bijgedraaid. Keer op keer probeerde ik zo’n boek op te starten, maar ik merkte dat ik het lastig vond om de informatie te categoriseren. Wat als ik er nog dingen aan toe wil voegen? Wat als ik niet netjes genoeg schrijf? Wat als, wat als.

Daarnaast zou een Book of Shadows enkel bedoeld zijn voor magisch werk en – volgens de traditie van Gardner’s Moderne Hekserij (Waar Wicca uit is voortgekomen) – alleen geschikt zijn voor spells die gelukt zijn.

Onzin, vind ik.

Nu ben ik geen wicca en zie ik ook heus de voordelen van een Boek der Schaduwen wel. (Ik heb zelfs een poging gedaan het digitaal bij te houden, werkte voor mij niet). In een boek der schaduwen werk je nog meer met je schaduwkant en de mysterieuze kanten van magie.

Maar dat werkt voor mij dus niet. Ik wil álles bundelen. Alle informatie die ik nuttig vind bij elkaar hebben. En dus schrijf ik in magische dagboeken sinds ik met de jaaropleiding ben begonnen. Nu doet iedereen het anders en zijn er genoeg medestudenten die pas een paar pagina’s hebben gevuld, maar ik schrijf hele samenvattingen van alle lessen, maak lijstjes van symbolen, schrijf over onze jaarfeesten en noteer tarotleggingen. Kortom: ik gebruik hem als een journal. Gevolg: boekje 3 is bijna vol. En ik zou niets anders willen.

Oké, terug naar het Magisch dagboek van Susan Smit. Dat is dus geen leeg notitieboek, maar meer een prachtig vormgegeven invulboek. Bij elk hoofdstuk kaart ze een thema van hekserij aan, geeft daar informatie over en daagt je uit vragen te beantwoorden. Hierdoor vorm je je eigen visie op hekserij en hoe dat op dit moment in je leven past.

Moet je alles invullen? Nee. Zo begint het boek met een Magische naam, omdat veel heksen met een heksennaam werken. Ik heb die nog niet gevonden. Ik weet niet eens of ik daarmee wil werken. En juist die twijfels en onzekerheden maakt dit boek zo waardevol.

Daarnaast bevat het boek echt heel veel informatie en dus ook heel veel nuttige thema’s. Zo ga je alle jaarfeesten langs, leer je de elementen kennen en ga je aan de slag met schaduwwerk. Eigenlijk alle thema’s die ik in mijn jaaropleiding ook heb gehad. Is het niet meer nuttig als je al een jaar in opleiding bent en daarnaast al járen bezig bent met informatie opzuigen als een spons. Jawel. Dat is het wel. Ik ben juist nú begonnen met het boek omdat het voelt als een goede aanloop naar mijn inwijding. En omdat ik bang ben in een kennisloos gat te vallen. Haha. Nee, ik denk dat ik juist nu goed in staat ben voor mezelf onder woorden te brengen hoe ik hekserij voor me zie.

Lang verhaal kort: ik vind het magisch dagboek van Susan Smit een ontzettend inspirerend boek. Ik heb nog lang niet alles ingevuld, maar ik kijk er naar uit om er mee verder te gaan.

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.