Het lot – Jennifer E. Smith

Geplaatst op 29 oktober 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Het lot – Jennifer E. SmithHet lot door Jennifer E. Smith
Ook door deze auteur: Summer days and summer nights
Uitgever: Uitgeverij Q | Juni 2017
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789021407302
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Alice zit in het eindexamenjaar van de middelbare school. Ze is stiekem verliefd op haar beste vriend Teddy. Op weg naar zijn verjaardagsfeestje koopt ze voor de grap een lot voor hem. Bizar genoeg blijkt de hoofdprijs daar precies op te vallen: Teddy wint 140 miljoen.

Alice en Teddy hebben allebei veel pech gehad in hun leven. De ouders van Alice zijn overleden toen ze nog heel klein was en niet lang daarna verdween de vader van Teddy van het toneel, waardoor zijn moeder met een grote berg schulden achterbleef. Teddy en Alice vonden toen steun in hun vriendschap en zijn sindsdien onafscheidelijk geweest. Ze zijn ervan overtuigd dat deze enorme prijzenpot niets dan geluk zal brengen. Maar is het wel zo’n droom als je denkt, de jackpot winnen?

Toen ik dit boek ontving dacht ik dat de titel eerst sloeg op het lot als in destiny, maar het bleek over een letterlijk lot te gaan. En nu ik hem uit heb twijfel ik of deze titel niet allebei de ladingen dekt. In ieder geval was Het lot niet perse een boek wat ik zelf zou uitkiezen, omdat mijn voorkeuren toch bij een ander genre liggen. Toen ik een treinreis voor de boeg had en zin had in wat luchtigs, besloot ik juist dit boek mee te nemen.

Het lot gaat over Alice, die voor haar beste vriend – waar ze stiekem verliefd op is – een lot voor koopt voor zijn 18e verjaardag. Teddy, de beste vriend, heeft het niet makkelijk gehad in zijn leven, en als hij miljoenen dollar gewonnen blijkt te hebben dankzij het lot van Alice, staat zijn wereld op z’n kop. De veranderingen in zijn leven maken het er echter niet gemakkelijker op. Levert zo veel geld wel geluk op?

Contemporary is niet mijn genre, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Toch pak ik er zo nu en dan een op, wat mede komt door gulle uitgevers. Ik zou dit boek zelf nooit uitzoeken, maar toch vind ik het erg leuk dat ik hem gelezen heb. Wat ik zo lastig vind aan contemporary is dat ik de werelden heel snel door elkaar ga halen en zo ook personages met elkaar begin te verwisselen. Ik las Het lot bijvoorbeeld net na Schildpadden tot in het oneindige en soms merkte ik dat ik met mijn hoofd nog in het vorige boek zat. De werelden liepen door elkaar heen.

Ik zou Het lot zelf indelen als een schattig boek met maar weinig plot en weinig spanning. Het las absoluut lekker weg en was prima vermakelijk, maar ik heb geen diepere lagen ervaren. Het was vooral luchtig en leuk voor tussendoor.

Wat ik wel heel interessant vond is dat er gespeelt wordt met het idee wat je zou doen als je 141 miljoen dollar zou winnen. Welke keuzes kan je daarmee maken en welke gevaren kom je tegen? Ik stelde mezelf geregeld dezelfde vraag.

De personages zijn leuk; luchtig, herkenbaar en vooral echte tieners. Tieners die grappen maken, die boos op elkaar worden, verliefd zijn en zich bezig houden met popcultuur. Hierdoor zal het een heel herkenbaar boek zijn voor tieners. Ik denk dat vooral veel meiden helemaal weg kunnen zijn van dit verhaal en ik zou het hen dan ook zeker aanraden.

Het lot is geen heel opvallend boek, maar wel een schattig tienerverhaal vol herkenbare situaties. Minus de mega geldprijs natuurlijk!

Het boek bevat weinig drama en het is ook niet alsof de personages hele zware dingen door moeten maken om tot een oplossing van het probleem te komen. Desalniettemin is het een schattig verhaal wat veel tieners aan zal spreken. Want wie wil er nou geen miljoenenjackpot winnen?

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Het lot – Jennifer E. Smith

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.