Lezen op je telefoon

Geplaatst op 7 augustus 2019 door Emmy in Boeken / 10 Comments

Veel mensen vinden lezen op hun telefoon maar niks. Ik geef ze ergens geen ongelijk, want in vergelijking met een ereader zijn er een aantal zaken die gewoonweg minder zijn. Het scherm is vaak te klein, te fel (waardoor ze er hoofdpijn van krijgen) en een ereader is echt gebouwd om de ogen te sparen. Toch grijp ik zo nu en dan ook naar mijn telefoon: mijn ereader heeft geen backlight en als het batterijtje in mijn hoesje (bijna) op is, is mijn ereader onleesbaar als het ook maar een beetje donker wordt.

Soms kom ik ook in een situatie waarbij ik plots moet wachten en ik geen ereader of boek bij me heb, dan biedt een telefoon een fijn alternatief. We hebben vrijwel allemaal een telefoon, dus in principe heb je altijd een boek bij je en hoef je geen (dure) ereader aan te schaffen om digitaal te kunnen lezen. Vandaag wil ik wat tips delen om het lezen op je telefoon zo aangenaam mogelijk te maken.

Allereerst is het fijn wanneer je een goede telefoon hebt waarbij je de schermintensiteit kan aanpassen. Zeker in de avond is het erg fijn om geen fel licht te hebben: dit maakt slapen moeilijker en kan in sommige gevallen migraine opwekken. Zelf stel ik ook altijd mijn lees-app zo in dat ik een donkere achtergrond heb met lichte letters: dit maakt het lezen een stuk aangenamer voor de ogen. Ik zet de letters groot genoeg om prettig te kunnen lezen: dan maar veel swipen!

Een goede telefoon is dus handig. Waar we vroeger zo klein mogelijk wilden gaan, zijn moderne schermen vaak lekker groot. Binnenkort mag ik een nieuwe telefoon uitzoeken en daarbij vind ik het heel belangrijk dat hij 1) goede foto’s maakt voor mijn bookstagram en 2) een fijn scherm heeft. Een van mijn mogelijke opties wordt de Samsung Galaxy Note 10”, onder andere vanwege het 6,4 inch scherm. Dit is lekker groot, maar niet té groot zodat ik hem niet meer gemakkelijk in mijn hand kan houden. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik een telefoon op mijn neus liet vallen. De grote opslagcapaciteit zorgt er ook nog eens voor dat ik niet om de zoveel tijd al mijn mooie foto’s hoef te verwijderen. En over foto’s gesproken: er schijnt echt een heel goede camera in te zitten. Dit is voor mij wel eens van de eisen voor een nieuwe telefoon. Ongelofelijk eigenlijk, dat we nog geen tien jaar geleden niets anders hadden dan vage pixelfoto’s, terwijl je nu geen fotocamera meer nodig hebt om fantastische foto’s te schieten.

Je hebt dus vooral een fijne telefoon nodig waarbij je de felheid van het scherm kunt aanpassen, die lekker in je hand ligt en bij voorkeur de mogelijkheid om de achtergrond van je leesapp donker te maken. Dit contrast maakt het lezen echt een stuk aangenamer.

Ja, leuk Emmy, maar hoe kom je dan aan boeken? Eigenlijk is dat heel makkelijk, want naast dat je de ‘gewoon’ de kindle of kobo app op je telefoon kunt downloaden (het schijnt zelfs dat deze kunnen synchroniseren met je ereader tijdens het lezen!), zou je ook kunnen denken aan de online bibliotheek waar je als bibliotheeklid ook boeken kunt downlaoden of een betaalde app als Storytel. Mijn bevindingen met storytel voor de luisterboeken en ebooks kun je hier lezen.

Op deze manier kan digitaal lezen ook heel voordelig zijn en heb je geen andere apparaten meer nodig dan je telefoon. Zeker wanneer je onderweg bent en je boek bent vergeten, dan ben je nooit helemaal boekloos.

Wist je zelfs dat er ook een tal van gratis boeken zijn te vinden in de apps die ik noemde? Digitaal lezen was nog nooit zo binnen handbereik.

Tags:

Divider

10 responses to “Lezen op je telefoon

 1. Ik lees nooit op mijn telefoon inderdaad, en ik heb ook geen e-reader. Ik hou zo van de boekengeur en het gevoel om een boek in je handen te hebben! Hou je je telefoon eigenlijk rechtop vast of gekanteld?

 2. Ik doe bijna niet anders dan op mijn telefoon lezen via de Kindle app.
  Ik begon heel netjes met op mijn Kindle lezen, maar inmiddels ligt de Kindle al heel lang in de kast en lees ik zowat altijd op mijn telefoon. Je kan de app zo instellen dat je de achtergrondkleur zelf bepaalt (bv zwarte achtergrond/witte letters als je in het donker zit) en de schermintensiteit kun je ofwel in de app instellen, ofwel laten afhangen van de brightness van je telefoon.
  Zo heb ik altijd mijn boek bij me! Het gemak daarvan is zo groot, dat ik al heel lang de moeite niet meer neem om mijn Kindle mee te slepen 🙂

 3. Annabel

  Ik lees het liefst op mijn e-reader ( nou ja het liefst een fysiek boek maar in bed niet handig) maar ik lees ook regelmatig op de telefoon. Als ik ergens moet wachten bijvoorbeeld. En ik heb een Kindle dus ik synchroniseert alles lekker haha.

 4. Evi

  Ik lees zelf de laatste tijd meer op mijn telefoon dan op mijn ereader. Dit is gewoon omdat mijn telefoon altijd in de buurt is en als ik mijn fysieke boek niet bij heb, is dat wel het handigste. Zelf heb ik niet zo veel last van het kleine scherm. Ik lees vaak op mijn ereader of soms ook wel op mijn iPad. Maar op sommige momenten is op mijn telefoon lezen gewoon het handigst.

 5. Ik heb in het begin wel gelezen op mijn telefoon, maar ik vind het scherm wel echt te klein. Dus ik heb een Ipad aangeschaft (refurbished, voor 150 euro) die met mijn telefoon en laptop synchroniseert. Als ik echt zonder boeken zitten onderweg, kan ik mijn telefoon pakken, maar als ik van te voren weet dat ik een e-book (bijvoorbeeld van Netgalley) ga lezen, dan neem ik mijn Ipad mee. En die kantel ik ook, zodat ik hem horizontaal vast heb. Voelt het toch een beetje alsof ik mijn boek vast heb.

 6. Ik ben de gelukkige bezitter van een e-reader met backlight dus ik heb eigenlijk zelden de behoefte om op mijn telefoon te lezen. Ik heb het wel gedaan toen ik nog fanfic las en dat ging eigenlijk altijd prima, idd zwarte achtergrond en dan maar vaak swype

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.