Let’s make the world a better place (Gastblog)

Geplaatst op 3 augustus 2017 door Emmy in Gastblog / 1 Comment

Speciaal voor Zon en Maan schreef Simone van The Black Sheep Indie – hét ebookplatform voor selfpubbers een aantal gastblogs.

Hoe ouder ik word, hoe minder ik lijk te snappen. Wat raar is, wijsheid en kennis zou toch met de jaren komen? Helaas gebeurt bij mij het omgekeerde en lijkt mijn onbegrip voor dingen alleen maar te groeien. Er zijn gewoon veel dingen die ik niet snap: Mensen die de wc rol met het lange stuk richting de muur ophangen* – like, why? Ikea kasten – het is echt niet zo makkelijk als het zesendertig stappenplan met plaatjes doet vermoeden. Hetzelfde geldt overigens ook voor het opvouwen van een “simpele” 1,2,3 tent. The Cloud, snap ik niet. Fifa, snap ik niet. Trump, snap ik niet. En waarom ik vriendinnen heb die overal appelmoes bij eten, al helemaal niet. Maar laatst werd me een verhaal verteld waar ik werkelijk niets, maar dan ook helemaal niets van snapte en groeide mijn onbegrip met elk woord.

Illegale downloads

Oké, de header zal je al doen vermoeden welke kant ik met dit stuk op wil, maar voordat we dat punt bereiken laat me je eerst iets over mezelf vertellen. Ik ben echt geen heilig boontje. Ik heb ook wel eens een snoepje bij de Kruidvat stiekem in mijn mond gestopt. Ik wacht ook niet altijd tot het groen is om over te steken. En ja, ik neem gewoon de pennen van mijn werk mee naar huis. Ik ben een total bad ass. Goed, nu jullie dat weten. Het verhaal dat mijn emmertje onbegrip deed overlopen.

Laatst sprak ik een self-publisher. We hadden het over de verkopen van haar eBook en de reacties die ze erop gekregen had. ‘Nou,’ begon ze. Een collega van haar was enthousiast naar haar toegekomen om te vertellen dat ze haar eBook had gelezen. ‘Geweldig!’ had haar collega geroepen. ‘Je hebt echt talent, en ik was blij dat ik heb het kunnen lezen.’ De self-publisher glimlachte van oor tot oor, totdat haar collega eraan toevoegde: ‘En al helemaal omdat ik het gratis heb kunnen lezen via een website dat het gratis [illegaal] aanbiedt.’ Het lachen was haar daarna snel vergaan.

Onbegrip

Met grote ogen had ik naar haar verhaal geluisterd. Jullie weten inmiddels dat ik een rebel in hard en nieren ben, maar hier had ik geen begrip voor. Dit soort brutaliteit ging zelfs mij te ver. Ik had geen begrip voor een collega die liever een eBook illegaal las, dan er 0,99 cent voor te betalen (waarvan er maar 0,39 cent voor de schrijver overblijft), en daarmee de mogelijkheid om nog meer prachtige verhalen uit te geven wegnam. Ik begreep niet, hoe iemand niet kon snappen dat zelfstandige auteurs met de opbrengsten van hun (e)boeken nog meer (e)boeken kun uitgeven. Het leek mij een logische vicieuze cirkel, eentje die algemeen bekend was. Maar zoals ik al zei, hoe ouder ik word… hoe minder ik snap. En ook dit snapte ik niet.

 

Be the change you want to see

Nu, is het niet mijn bedoeling om mensen de les te lezen. Verre van zelfs. Vooral met de wetenschap dat deze wild child, back in the day, ook de nodige Jody Bernal nummers illegaal downloadde. Maar nu ik aan de andere kant sta, als self-publisher en oprichtster van het self-publishing platform The Black Sheep Indie, zie ik wat illegale downloads voor de schrijfkunst doet. Of beter gezegd, hoe weinig het voor de schrijfkunst doet. Het zorgt ervoor dat schrijvers niet meer kunnen doen waar ze goed in zijn: schrijven. En dat is jammer.

Het tegengaan van illegale eBook downloads zal nooit helemaal verdwijnen; dat is het vervelende aan digitale bestanden. Maar wanneer je een liefde voor lezen hebt en wilt dat (zelfstandige) auteurs nog meer mooie verhalen kunnen schrijven en publiceren, steun ze dan en download hun eBook alleen nog maar legaal. Als we dat met z’n allen kunnen beloven, dan beloof ik dat ik alle gestolen pennen terug naar kantoor zal brengen. Promise!

 

Ben je nog op zoek naar een heerlijke mustread voor deze zomer en wil je daarmee ook nog eens zelfstandige auteurs steunen zodat zij nog meer geweldige goodreads op de markt kunnen brengen? Neem dan zeker eens een kijkje op www.theblacksheepindie.com/ebooks

 

Ps. Wanneer jij die topper bent die altijd legaal eBooks downloadt, dan is dit artikel natuurlijk niet voor jou bedoeld. Ben jij die stiekemerd die het soms wel doet, foei! Zonder gein, niet meer doen.

 

*Mocht je je overigens afvragen hoe je een wc rol wel moet ophangen. Lees dit artikel: http://www.panorama.nl/blog/bizar-blog/geen-discussie-zo-hang-je-je-wc-rol-op.html

 

Tags: ,

Divider

One response to “Let’s make the world a better place (Gastblog)

  1. Wat een goed artikel en ook echt leuk geschreven! Ik hoop dat je hierdoor meer bewustwording creëert en dat mensen netjes hun boeken legaal blijven/gaan downloaden, of gewoon lekker een fysiek boek in de boekhandel kopen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.