De Leesbeesten Leesclub las: Hof van Doorns en Rozen

Geplaatst op 13 april 2016 door Emmy in Leesbeesten Leesclub / 4 Comments

Leesbeesten Leesclub

Afgelopen vrijdagavond was het weer tijd voor de Leesbeesten Leesclub. Deze leesclub komt ongeveer een keer per maand bijeen om een young adult boek te bespreken. Met voornamelijk dames – veel dames – is het elke keer weer een gezellig kippenhok middenin boekhandel Van Piere. Ditmaal zouden wij de nieuwe fantasysensatie van Best of YA gaan lezen: Hof van Doorns en Rozen.

hof

Ikzelf was al heel enthousiast over het boek, maar terwijl ik me op de leesclub voorbereidde, vond ik het toch wel spannend worden. Bij de leesclub in België waren ze namelijk erg kritisch. Zouden de leesbeesten ook zo kritisch zijn? Toch zette ik een aantal vragen op papier en vertrok ik vol goede moed naar de boekhandel.

Net als altijd was de Young Adult afdeling weer prachtig versierd voor ons. Er stonden tafels en stoelen klaar vol lekkers en drinken. Er wordt altijd heel goed voor ons gezorgd! Het is ook super leuk om te zien dat de groep heel graag tussen de boeken snuffelt en altijd weer wat meeneemt. Ook staat Jeanette altijd open voor onze leestips.

Iedereen was vrij vroeg, maar ik besloot tot 19.00 te wachten om er voor te zorgen dat niemand het zou missen. En wauw, wat een opkomst. Volgens mij waren we met 18 vrolijke lezers vanuit heel Brabant (en verder). Super tof om te zien dat er zo veel mensen terug blijven komen.

Foto 08-04-16 18 23 03

Mijn doel van de leesclub is vooral om lezers samen te brengen. Online hebben we een hele community, maar het is nu eenmaal nog leuker wanneer je kunt kletsen over boeken met een hapje en een drankje. Omdat we met een vrij grote groep zijn, is het ook lastig om heel gedetailleerde vragen te stellen en dat hoeft ook niet. Er is voldoende ruimte voor iedereen om zijn of haar zegje te doen.

Ik begon met het voorstelrondje, waarbij iedereen zich voor mocht stellen en mocht vertellen over de verwachtingen van het boek. En of deze zijn waargemaakt, natuurlijk. Dit levert altijd meteen een schat van informatie op (en beantwoord vaak al een paar van mijn vragen). Zo waren er een aantal mensen die alles van Sarah J Maas al hadden gelezen, maar ook mensen die nog nooit een boek van haar hadden aangeraakt, of zelfs ook van haar gehoord. En dat is nou het leuke van een leesclub: nieuwe boeken ontdekken.

“Ik wil zeker meer van haar lezen!” werd er door sommigen gezegd. En dat vinden we nou altijd fijn om te horen. Ik verklapte meteen dat de Nederlandse uitgave van het boek vrijwel tegelijk met de Engelse zal komen.

Over de omslag was ook bijna iedereen positief. Sommigen vonden die van haar andere serie mooier, maar toch waren er slechts enkelen ontevreden. Hij is lekker stoer, wat wel bij het boek past.

Stoer is het boek zeker, zo vonden wij Feyre allemaal een fijn personage. Niet dat we altijd achter haar keuzes stonden, maar over het algemeen omschreven we haar als Fierce, of als een soort Katniss. Ze is gedreven, trouw, realistisch. Dat maakte haar een fijn personage om over te lezen. Het feit dat ze niet kan lezen, vonden wij juist positief. Een hoofdpersoon hoeft niet in alles goed te zijn en met haar schildertalent heeft ze toch een vorm van creativiteit goed ontwikkeld. Nee, deze Bella was niet zoals de Belle uit de Disney-versie van Belle en het Beest! Hof van Doorns en Rozen is namelijk gebaseerd op het sprookje van Belle en het Beest en dit zie je op heel subtiele wijze terug. Sommigen wisten het van te voren, andere lezers zagen het als een verrassing. Onze conclusie was in ieder geval dat het subtiel gedaan was en geen één op één kopie. Sarah J Maas wist ons zelfs af en toe te verrassen met haar plottwisten.

Toch vonden sommige Leesbeesten het wel lastig om in het boek te komen. Pas na ongeveer 150 pagina’s zaten ze echt in het verhaal. Redenen waren Maa’ gedetailleerde schrijfstijl, die vreselijke passieve familie of de ietswat saaiere gebeurtenissen. Toch was de tweede helft van het verhaal voor iedereen goed genoeg om het boek geweldig te vinden.

12472631_1285429121471958_8650837190511247952_n

We verwachten veel van deel twee. Zoals meer van de verschillende Elfidenhoven en natuurlijk de week per maand bij Rhysand. Wel waren sommigen van ons bang voor een liefdesdriehoek. We zullen het over een paar maanden weten, denk ik zo.

Ook hadden we het over het verschil tussen New Adult en Young Adult, en waarom ik het boek eerder NA zou noemen dan YA. Toch denk ik dat het boek ook prima gelezen kan worden door YA fanaten. Ondanks de steamy scenes. De meesten van ons waren dan ook team Tamlin, al kreeg Rhysand ook een aantal supporters mee. Tja, we houden van duister en sexy, dat blijkt.

Hoewel er nog heel veel meer is gezegd, wil ik afronden met een aantal ‘omschrijf dit boek in drie woorden’ en een mooi gemiddeld cijfer van een 8,7. Het laagste cijfer was een 7,5 en het hoogste en 9,5. Daar mogen we trots op zijn!

Een greep uit de drie woorden:

“Badass, steamy en fantasierijk”

“Episch, magisch en spannend”

“Sexy mannen, pittige tante met realistische fantasy problemen”

“Awesome sexy mustread”

Tot slot kregen we nog een mooie goodiebag mee, waren er wat prijzen te winnen en kregen we allemaal een mooie roos mee! Zo lief. Dankjewel Van Piere en in het bijzonder Jeanette, dat we elke maand de boekhandel weer een beetje op stelten mogen zetten.

hp

Wil jij op de hoogte blijven van alle nieuwtjes? Like dan de facebookpagina van de Leesbeesten Leesclub.

Agenda

6 mei: Leesclub: Amber – Hati Bell
3 juni: Leesclub
15 juli: Ruilavond ipv leesclub

Tags: ,

Divider

4 responses to “De Leesbeesten Leesclub las: Hof van Doorns en Rozen

  1. ans van gorp

    hoe kan ik lid worden van de leesbeesten?
    laat het me a.u.b. weten, want ik ben al zoooo lang op zoek naar een leesclub.
    ans van gorp.

  2. Anika

    Ik vond het zo jammer dat ik er dit keer niet bij kon zijn 🙁 Ik hadden mijn boek helaas nog niet uit, en ik ben niet zo’n fan van spoilers… De volgende keer hoop ik er wel weer bij te zijn 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.