Lavendel

Geplaatst op 11 juli 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Al zo lang ik het me kan herinneren, en waar we ook woonde, mama heeft altijd lavendel in de tuin staan. Kleurrijke paarse bloemen met een sterke en unieke geur.
Net zoals vele andere kruiden wordt lavendel op heel veel verschillende dingen gebruikt. Zeker nu het hier ook veel voorkomt, want normaal gesproken komt het vooral op warme plekken als het Middellandse zeegebied voor.
Wisten jullie dat je het ook op verschillende manieren in de keuken kan gebruiken? Nou, daar gaat het vandaag in ieder geval niet over. Ik wil het vooral gaan hebben over de toepassing van lavendel bij allerlei kwaaltjes. Want hoe mooi het kan zijn, weten we allemaal natuurlijk wel!
Doordat de bloemen heel olierijk zijn, wordt er vaak olie van lavendel gemaakt, maar door de lang geurende bloemen, zijn ook kruidenzakjes vaak gebruikt. Laten we het zo zeggen, ik heb al zo’n 2 tot 3 jaar een kruidenzakje met dit kruid, en toen ik deze van de week weer vond, rook ik de lavendel nog steeds!
Al in het oude Griekenland werd er lavendel toegevoegd aan massageolie. Dat heeft te maken met het rustgevende effect dat de plant heeft. Op deze manier wordt het paarse bloemetje nog steeds toegepast. Voor zowel de geur als voor de kalmerende werking.
Naast dat het lekker ruikt, wordt de geur ook gebruikt om dingen te reinigen. Zo houden motten niet van de geur, en ruikt je linnenkast dus zo weer fris als je er gedroogde planten neerlegt.
Wil je het hele huis zuiveren? Brandt dan wat gedroogde lavendel! Dat vind ik wel een interessante, want je hebt altijd wel een keertje dat het thuis niet aangenaam ruikt. Gedroogd is het een prima vervanging van bijvoorbeeld wierookstokjes.
Dat schoonmakende komt ook terug in de geneeskrachtige werking van lavendel. Samen met de kalmerende werking is het een ideaal middel om bijvoorbeeld lichte brandwonden te verlichten en schoon te krijgen. Dit doe je door er een drupje lavendelolie te gebruiken. Wat fijn is dat je lavendelolie onverdund mag gebruiken, als enige van alle oliën!
De olie wordt ook vaak gebruikt door een druppeltje bij de slaap in te wrijven tegen hoofdpijn. Maar ik moet toegeven dat ik beide nog nooit gebruikt heb. Toch klinkt het anti-hoofdpijnmiddeltje heel verleidelijk om eens te proberen!
Met lavendel kan je dus alle kanten op! En het is natuurlijk ook gewoon prachtig om naar te kijken!

Bewaren

Tags: , , , ,

Divider

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.