Langste. Kerst. OOIT. – Lisette Jonkman

Geplaatst op 11 november 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Langste. Kerst. OOIT. – Lisette JonkmanLangste. Kerst. Ooit. door Lisette Jonkman
Ook door deze auteur: Glazuur
Uitgever: LS Amsterdam | Oktober 2022
Genres: Feelgood, Roman
Aantal pagina's: 400
ISBN: 9789024597895
Uitgave: Paperback
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-half-stars

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar organiseert ze op eerste kerstdag een uitgebreid diner voor een select groepje vrienden en familie, dat ze tot in de puntjes plant. Als ze 's avonds in bed ligt, denkt ze ieder jaar: 'Was het maar elke dag kerst.'

Maar dit jaar loopt alles in de soep. Haar dure glazen sneuvelen, er komt meer dan één ongenode gast opdagen en tot overmaat van ramp breken de vliezen van haar zus tijdens het hoofdgerecht. Misschien is het dus toch wel fijn dat het niet écht elke dag kerst is.

En dan wordt Noëlle de volgende dag wakker... Op eerste kerstdag.

Yessssss, wat was ik blij om te horen dat Langste. Kerst. Ooit. dit jaar zou verschijnen. Lisette Jonkman is voor mij de koningin van de feelgood en ik kon niet wachten om weer huilend van het lachen op de bank te zitten. Spoiler: voor het eerst sinds mijn zomervakantie lukte het me om uren achter elkaar te lezen. Het boek. moest. uit.

Voor Noëlle is kerst haar álles. Ze is jarig met kerst en organiseert elk jaar een groots kerstdiner. En dat diner moet perfect, daar zorgt ze wel voor. Alleen deze kerst loopt nogal anders dan ze had gepland.

Het herhalende groundhog day principe is Jonkman niet vreemd. Een paar jaar geleden vertaalde ze Elke dag maandag. Maar dit boek was beter. Veel beter. Langste. Kerst. OOIT. is hysterisch grappig vol met personages die je meteen in je hart sluit, maar bevat ook diepgaande lagen, die met elke kerstdag worden afgepeld. Als een uitje. En wat een fijn uitje.

Noëlle komt aan het begin een beetje over als een neuroot. Als iemand die alle touwtjes in handen wil houden en geen millimeter kan afwijken van het grote kerstplan. Ondanks dat vond ik haar wel meteen heel lief. En als je er gaandeweg achter komt wat er allemaal speelt, gun ik haar de wereld.

Net als de andere personages trouwens. Van haar zus tot haar beste vriendin, van haar ouders tot zelfs de verloofde van haar ex. Oké, die ex wilde ik dan wél weer een hoek geven.

Misschien moest ik ook wel een beetje huilen.

Misschien was ik ook wel een beetje misselijk van alle chocolaatjes die ik tijdens het lezen naar binnen heb gewerkt omdat ik zo in het verhaal zat.

Misschien had ik een van de fijnste leesavonden die ik de afgelopen maanden had. Want eigenlijk wilde ik op tijd naar bed, maar ik moest het boek gewoonweg uit hebben. Ik wilde weten hoe het af zou lopen, of het goed zou komen, hoeveel kerstfeesten Noëlle nog mee moest maken en wanneer ze het zat zou zijn.

Ik genoot van de ontwikkeling die ze doormaakte en hoewel ik de keuzes niet altijd top vond (maar voor haar persoonlijkheid meer dan logisch), genoot ik wel van die keuzes.

Langste. Kerst. OOIT. wil je niet missen deze kerst. Hij is perfect als cozy winter read en ik had zo ontzettend veel feels bij dit boek.

four-half-stars

Tags: , , ,

Divider

One response to “Langste. Kerst. OOIT. – Lisette Jonkman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.