Lampje – Annet Schaap

Geplaatst op 7 januari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Lampje – Annet SchaapLampje door Annet Schaap
Illustrator: Annet Schaap
Uitgever: Querido | Maart 2017
Genres: Jeugd
Aantal pagina's: 328
ISBN: 9789045120379
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Dit is een verhaal over de zee.
Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.
Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Sinds ik in de bibliotheek werk ben ik nóg meer op de hoogte van de nieuwste boeken. En dan bedoel ik vooral de boeken die anders aan mij neus voorbij zouden gaan. Denk aan thrillers, denk aan de nieuwste hypes maar denk ook aan het kinderboek. Ik richt me nu eenmaal op young adult, terwijl ik ook heus wel interesse heb in andere soort boeken. Toen ik mocht gaan invallen op de jeugdafdeling begon ik het belang van goede jeugdboeken nog meer in te zien en dat is ook precies de reden waarom ik al een tijdje aasde op het boek Lampje van Annet Schaap.

Lampje is de dochter van de vuurtorenwachter. Als het een nacht fout gaat en de lamp niet brandt, worden zowel zij als haar vader gestraft zodat ze de schade terug kunnen betalen. Het jonge meisje moet gaan werken in een griezelig huis vol geheimen. En daar ontmoet ze Vis.

Annet Schaap ken je misschien vooral als kinderboekenillustrator, maar zij heeft nu ook een jeugdboek geschreven. En wat voor een! Dit is zo’n instant klassieker waar je jaren laten nog met veel plezier op terug zal kijken. Zo’n boek wat je ieder kindje gunt.

Lampje is een erg fantasierijk boek, maar past vooral bij de verwondering die kinderen bevatten. Zij zien mogelijkheden in kleine dingen en zijn niet bang om de wereld tot leven te brengen. En daar genoot ik intens van. Annet Schaap is er echt in geslaagd om kinderfantasie tot leven te brengen; de werkelijkheid te vervreemden en te verweven met een sprookjesachtige invulling. Wat een fantastisch mooi boek.

Van mij hadden er trouwens nog wel meer mooie illustraties in mogen staan. Want Annet Schaap is een fantastische illustrator en zij heeft met zowel tekst als beeld echt een bepaalde sfeer weten neer te zetten.

Het boek heeft duizend lagen. En Annet Schaap mag nooit meer stoppen met schrijven. Ik wil voortaan alles van haar lezen.

Een vleugje De geheimen tuin (F.H. Burnett), een korreltje Pippi Langkous (A. Lindgen) en een snufje De kleine zeemeermin (H.C. Andersen), maar vooral een heel eigen en geslaagd verhaal. Een jeugdboek dat je in de kast moet hebben.

Lampje is sprookjesachtig, kleurrijk en een instant klassieker.

Ik heb erg genoten van Lampje. Ik vond het een prachtig verhaal vol mooie beschrijvingen. Dat Annet Schaap illustrator is merk je ontzettend aan haar manier van beschrijven; het kwam meteen tot leven. Daarnaast heeft ze een goed oog voor het vertellen van verhalen en zit het boordevol fantasie waar zowel kinderen als volwassen van zullen genieten.

five-stars

Tags: , , ,

Divider

4 responses to “Lampje – Annet Schaap

  1. Deze wil ik ook nog heel graag lezen na al die positieve reacties! Ik vind het heerlijk om af en toe een ongecompliceerd kinderboek te lezen als afwisseling met literatuur en ingewikkelde fantasie-verhalen. Nu jij er ook zo enthousiast over bent, heb ik er nog meer vertrouwen in dat ik dit ook een heel fijn boek zal vinden.

  2. Oh, nu word ik ook wel heel benieuwd naar dit boek, het klinkt prachtig! Denk dat ik ‘m een keertje bij de bieb ga lenen 🙂 als je dit mooi vond, moet je trouwens eens Mr. Poppins lezen, van Alejandro Palomas. het wonderlijke van de kindergeest staat daarin ook centraal en het is echt één van mijn favorieten geworden. Zit tussen volwassenenroman en jeugd in.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.