De Kids of Appetite – David Arnold

Geplaatst op 30 mei 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De Kids of Appetite – David ArnoldDe kids of appetite door David Arnold
Uitgever: Blossom Books | Februari 2017
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 328
ISBN: 9789020678932
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Bruno Victor Benucci III en Madeline Falco hebben een verhaal te vertellen. Het begint met de dood van Vics vader en eindigt met een moord. De politie van Hackensack wil heel graag horen wat er allemaal is gebeurd. Maar dit verhaal is niet zomaar verteld.

Dit is een verhaal over:
1. Een urn met uitstrooi-instructies
2. De gedenkwaardige natuur van de Palisades in de winter
3. Een slapende onderzeeër
4. Twee liedjes over bloemen
5. Cool zijn op een ouderwetse manier
6. Zonsondergangen & ijsjes & boomgaarden & kerkhoven
7. Gelijktijdige totale tegenstrijdigheden
8. Ternauwernood ontsnappen uit een door oorlog verscheurd land
9. Een verhalenverzamelaar
10. Een verlaten kas als hoofdkwartier
11. Hoe je naar iemand luistert die niet praat
12. Verliefd worden op een schilderij
13. Verliefd worden op een liedje
14. Verliefd worden

Vic mist zijn vader, die twee jaar geleden is overleden. Als de stomme nieuwe vriend van Vics moeder haar een aanzoek doet, raakt Vic in paniek en rent hij weg van huis. Zijn vaders urn en zijn eigen verdriet zijn de enige dingen die hij meeneemt de winterse nacht in.

Op straat komt Vic Mad tegen, die hem meeneemt naar een slaapplaats. Daar ontmoet hij Coco, een elfjarige die vloekt als een bootwerker en rapt als een gangster, en Zuz, die helemaal niet praat. Baz, de onofficiële leider van deze groep stelt Vic maar twee vragen. Als Vic deze goed beantwoordt, zullen De Kids of Appetite hem helpen om de laatste wensen van zijn vader te vervullen.

Contemporary – misschien zelfs wel met een haast literaire twist – lijkt nu een van de trends te zijn in het Nederlandse Young Adult klimaat. Na het overweldigende succes van Ik geef je de zon, zet Blossom Books dit als uitgeverij voort. Een aantal maanden geleden verscheen De kids of Appetite  naar de hand van David Arnold.

De kids op appetite gaat over Bruno Victor Benucci III (Victor) en Madeline Falco (Mad) die een verhaal te vertellen hebben. Door twee verhaallijnen (een in het heden en een in het verleden), wordt er verteld hoe er een moord is gepleegd (politieverhoor in het heden) en hoe Vic van huis wegloopt met de urn van zijn vader en zich aansluit bij een groep wonderlijke figuren. Hij wil de lijst afwerken die hij in de urn van zijn vader heeft gevonden.

Als ik een ding zeker weet, dan is het dat De Kids of Appetite vol met bijzondere figuren zit. Achter elk personage zit een verhaal en dit verhaal wilde ik dolgraag ontrafelen. Geïllustreerd met een prachtige vertelwijze vol mooie quotes. Kan niet misgaan, toch?

Ik kwam er niet helemaal in. Het duurde lang voor ik er helemaal in zat en ik een beetje een feeling voor het verhaal kreeg. Dit soort boeken zijn gewoon echt niet mijn ding, hoe bijzonder de personages of taal ook is. Het voelde voor mij een beetje te ver buiten mijn confortzone en hoewel ik de personages aan de ene kant heel tof vond, vond ik ze ook te vreemd. Het was haast alsof ze niet echt konden bestaan en of hun vreemde eigenschappen het verhaal bijzonder moesten waren. Van mij hadden ze normaler mogen zijn. (Zo vind ik het nog steeds een beetje creepy dat Coco 11 is en Baz 27…Maar dat kan aan mij liggen, hoor!

De kids of Appetite is absoluut geen slecht boek, sterker nog, ik denk dat heel veel mensen er enorm van zullen genieten en zich helemaal zullen verliezen in het verhaal van Vic en Mad. Ik denk dat veel van ons best wel lid van de KoA groep zouden willen zijn.. Geef ze eens ongelijk!

Misschien had ik het verhaal sterker gevonden als het puur het verleden was geweest, dus dat er geen sprake zou zijn van een moord. Door de onderbrekingen werd ik steeds uit het verhaal getrokken. Het voelde haast als een onnodig stuk plot. Ik vond Vic zijn tocht en het verwerken van de dood van zijn vader vele malen interessanter en breekbaarder. Zijn interactie met de rest was erg sterk. Toch had ik gehoopt dat ik keihard om dit boek zou moeten janken, maar dat bleef dus uit. Zo jammer!

Het boek zit vol metaforen en verwijzingen naar kunst, muziek en bijbelteksten, wat het haast een filosofisch boek maakt.  Het zit immers bomvol thema’s. David Arnold is er in geslaagd het boek toegankelijk te houden; het is absoluut niet te zwaar.

De Kids of Appetite is een bijzonder boek met mooie boodschappen en inspirerende quotes.

Misschien was De Kids of Appetite gewoon niet mijn ding. Ik had er heel andere dingen van verwacht. Voor mij werd het krachtige verhaal steeds onderbroken door het moordonderzoek en dat vond ik erg jammer. Toch denk ik dat veel lezers zullen genieten van deze haast literaire – maar toch ontzettend toegankelijke – young adult.

PS. Mocht je denken; what the frag heeft die cover te maken met de inhoud; Bloemenduet.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “De Kids of Appetite – David Arnold

  1. Oeh, echt? Op die manier had ik het nog niet bekeken! Ik vond die heden stukjes juist heel leuk, maar ik snap je zeker erg goed. Ik vind het zo leuk dat iedereen zo z’n eigen mening over dit boek heeft! Super tof om te lezen 😀

  2. Ik dacht juist dat de cover met de kas heeft te maken, maar het bloemenduet zou ook heel goed kunnen! Ik hou echt enorm van dit boek, maar ik kan goed begrijpen waarom sommige het minder zullen vinden 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.