Jeanne d’Arc – Larissa Juliet Taylor

Geplaatst op 4 augustus 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Jeanne d’Arc – Larissa Juliet TaylorJeanne d'Arc door Larissa Juliet Taylor
Uitgever: Uitgeverij Veen Media | Februari 2015
Genres: Non-fictie, Geschiedenis
Aantal pagina's: 348
ISBN: 9789085714712
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Jeanne d'Arc is een van de bekendste vrouwen uit de middeleeuwen. Het plattelandsmeisje dat legeraanvoerder werd, de Franse koning Karel VII op de troon bracht en op negentienjarige leeftijd als heks werd verbrand, groeide al bij leven uit tot een legende.

De charismatische boerendochter had een uitzonderlijk militair talent. Ze bad en biechtte, maar was een zelfverzekerde commandant die meevocht met haar troepen/ "Ga dapper"was haar motto, en met haar vastberadenheid wist ze de loop van de Franse geschiedenis te veranderen.

Historicus Larissa Juliet Taylor gaat terug naar de wereld waarin Jeanne leefde: een wereld waarin heksen bestonden en heiligen aan gewone mensen konden verschijnen. Zij schetst het portret van een vastberaden jong meisje, dat precies wist wat ze wilde en een koning overtuigde van haar gelijk.

Een tijdje terug ontving ik dit boek als recensie-exemplaar. Ik had meteen interesse in het boek omdat het over een van de meest interessante vrouwen van de geschiedenis gaat (vind ik dan) en ik door de recensie van Judith geprikkeld werd dit boek in de gaten te houden. Het zal jullie vast niet verbazen dat ik erg van het boek heb genoten!

Jeanne d’Arc is ongetwijfeld een naam die je vast wel eens gehoord hebt. Zij is voor vele films, series en boeken een inspiratiebron geweest en in Frankrijk zie je haar beeltenis meer dan eens in kerken terug. Haar verhaal is bijna een legende geworden en spreekt ontzettend tot de verbeelding. Dit boek zet aan de hand van historische bronnen het verhaal van de Maagd van Orleans op een rijtje.

Een van de sterke punten in het boek is de toegankelijkheid. Hoewel sommige stukken tekst behoorlijk droog zijn (wat overigens bijna niet te vermijden is met geschiedeniskundige boeken), is het overgrote deel tekst op een fijne manier opgeschreven, waardoor je het niet zo snel zat bent tijdens het lezen. Tevens in het boek opgedeeld in een aantal hoofdstukken, die allen een bepaalde fase uit haar leven beschrijven. Ideaal om steeds een stukje te lezen!

Hoewel ik het boek ontzettend leerzaam vond en er uiteindelijk door heen ben gevlogen, miste ik illustraties of foto’s. Jeanne is namelijk een figuur dat door zoooo veel kunstenaars is weergeven.. Daar hadden toch op z’n minst een aantal afbeeldingen tussen kunnen zitten? Of foto’s van de omgeving? Ik hou van verbeelding.

Toch is het ook zonder afbeeldingen een erg luxe uitgave geworden die ik een mooie plek ga geven in mijn boekenkast. Ook voor mijn werk zal dit boek vast nog wel eens van pas komen. Het boek heeft namelijk mijn kennis van Jeanne d’Arc uitgebreid, bepaalde onjuistheden in mijn denken weggeveegd en mijn liefde voor geschiedenis alleen maar vergroot. Hulde voor Larissa Juliet Taylor, die er in geslaagd is een ontzettend leesbaar en prettig verhaal op te schrijven dat ondanks z’n vele feiten toch interessant blijft om door te lezen.

Koop het boek in de webshop van Historische Nieuwsblad.

 

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

5 responses to “Jeanne d’Arc – Larissa Juliet Taylor

  1. Blij dat je ook zo genoten hebt! En wat leuk dat je me noemt 🙂 Dat van die illustraties vond ik ook. Schijnen in een tweede druk wel foto’s te komen, kennelijk is dat bij een eerste nog te kostbaar, willen ze eerst zien of het boek verkoopt…

  2. Jeanne D’Arc is inderdaad een heel interessant historisch figuur en ik vraag me altijd af wat zij zou gevonden hebben van de legende die ze geworden is. Klinkt als een heel interessant boek om eens in handen te hebben!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.