Interview | Cis Meijer

Geplaatst op 4 augustus 2014 door Emmy in Boeken, Interview / 9 Comments

Een tijdje terug verscheen mijn recensie van het boek ‘Verdoofd‘ van Cis Meijer hier op Zon en Maan, die ik heb gelezen aan de hand van de ontmoeting die ik met Cis had op de boekpresentatie van Geraakt (houden jullie het nog bij?). Ik vond het heel erg leuk om haar daar te ontmoeten, maar ook om te horen hoe Margje, Cis en wat anderen een soort schrijfclubje vormde. Ik kon dan ook niet wachten om wat boeken van dit clubje te gaan lezen.

https://i0.wp.com/2.bp.blogspot.com/-3VOe-iaR7hI/U7ZcMcKBoxI/AAAAAAAAFCg/RrY1qYvlkXE/s1600/IMG_2625.JPG?resize=261%2C348

Nu vroeg Dagmar van uitgeverij De Fontein, waar Verdoofd is verschenen, of ik soms wat vragen wilde stellen aan Cis. Nou, daar kon ik uiteraard geen nee tegen zeggen! Dus ik besloot mijn hersenen even flink te laten kraken en een aantal vraagjes te stellen. Hieronder de antwoorden!

In Verdoofd is Nina een model en maakt ook Lotte een fotoshoot mee. Heb je hiervoor gekozen omdat je zelf ervaring als model hebt?

Dat Nina model was, vloeide, deels voort uit het feit dat ik graag een verhaal wilde schrijven dat zich in Parijs zou afspelen. Ik was vlak ervoor in Parijs geweest en de sfeer zat nog sterk in mijn hoofd. Het leek me om verschillende redenen interessant om Nina model te laten zijn en dat ik zelf ervaring als model had opgedaan (overigens niet in Parijs!) was handig. Daardoor kon ik me makkelijk inleven in bijvoorbeeld het moment dat Lotte de fotoshoot meemaakt. We zien alleen de buitenkant van een model, een mooi plaatje. Ik vraag me soms af wat er op het moment dat de foto werd genomen echt omging in het model. Dat is ook wat Lotte doet. Ze denkt dat het slecht met haar zus gaat, maar als ze Nina op een poster breed ziet lachen, begint ze sterk aan haar intuïtie te twijfelen.

En komt de keuze voor Parijs hier ook uit voort, omdat het zo’n fashion hoofdstad is? Of ben je zelf gewoon een beetje verliefd op de stad met de Eiffeltoren?

Ik hou erg van Parijs, hou ervan om er eindeloos te wandelen, nieuwe straten, pleinen, winkels en eettentjes ontdekken. Parijs is fotogeniek en er is zoveel moois te zien, van kunst tot mode. Op straat en in musea. Als je een fascinatie voor een locatie hebt, schrijf je er denk ik makkelijker over. Het hoeft niet standaard ‘mooi’ te zijn, maar het moet wel iets in me los maken.

Wat is de reden dat de vader van Lotte zo veel afstand neemt?

Lottes vader is verlaten door zijn vrouw, de moeder van Lotte en Nina. Nu Nina het huis uit is gegaan, reageren Lotte en hun vader hier verschillend op. Nina heeft ruzie gehad met haar vader toen hij haar terug naar huis wilde halen. Die fout wil hij niet nog eens maken. Uit angst probeert hij haar los te laten. Uit angst doet Lotte juist het tegenovergestelde. Dat contrast vond ik interessant. Ik ken situaties van gezinnen waarin de moeder of vader vertrok en er binnen het gebroken gezin verschillend op werd gereageerd. De een zondert zich af of dompelt zich onder in werk, een ander probeert krampachtig het gezin weer bij elkaar te krijgen. Iedereen reageert in zo’n situatie verschillend, en soms extreem. Zoals Lottes vader. Hij is in sociaal opzicht een beetje onhandig. Hij houdt veel van zijn dochters, maar vindt het moeilijk om te praten over dingen die dicht bij hem zelf staan. Hij is goed in zijn werk, waarin hij andermans problemen moet analyseren en dat kan hij goed dus daar bijt hij zich in vast. Wanneer een cliënt in de problemen zit en hem nodig heeft, gaat hij terug naar Nederland. Hij kan niet anders, zegt hij. Als ik erover nadenk, vind ik dat wel mooi aan hem. Waar hij kan helpen, daar spant hij zich voor in. Lotte blijft niet helemaal alleen achter, in haar vaders ogen is ze in goede handen bij Josephine en Jean-Paul.

Is het einde zoals het nu is, ook het einde wat je eerst voor ogen had?

Ik had het einde vanaf het moment dat ik begon te schrijven inderdaad zo ongeveer voor ogen.

Ben je al bezig met een volgend boek? Zo ja, wordt deze weer net zo spannend?

Ik doe research en schrijf aan mijn volgende boek, en ja ik denk dat ie weer net zo spannend wordt!

 

Heel erg bedankt, Cis, dat je hier aan mee wilde werken! Ik heb mooi wat vragen kunnen stellen over de inhoud van het boek. Ik vind het altijd heel erg leuk als een schrijver/schrijfster hier voor open staat.

Tags: , ,

Divider

9 responses to “Interview | Cis Meijer

 1. Cis

  Ha Ellis, Ink en Emmy,
  Ik volgde een schrijfopleiding bij Scriptplus. De anderen uit mijn klas zijn o.a. schrijvers Margje Woodrow (Examendeal en Geraakt), Fedor de Beer (Het Kindertransport), Daienne Merkies (Een vampier van niks) en Mijke Pelgrim (Juf in actie). Sommigen van ons vormen nu en dan nog steeds een ‘groep’. In feite zijn we in die periodes elkaars proeflezers.
  Groet,
  Cis

 2. Margje Woodrow

  In september start ik met nog een jaar script plus. Het is zo leuk om met anderen die ook zo graag schrijven te sparren en te feedbacken. Echt een clubje zijn we niet, eerder schrijfvrienden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.