Inspiratie

Geplaatst op 22 augustus 2011 door Emmy in Column / 2 Comments

Toen ik de opdracht kreeg om in de zomervakantie elke dag te tekenen in een dummy, dacht ik: oei. Hoe ga ik dat volhouden. Op verschillende punten. Want a, je moet elke dag tekenen en b, je moet elke dag iets vinden om te tekenen. Dat is lastiger dan je op de eerste plaats zou denken.
Elke dag een tekening maken wil zeggen dat je veel input moet krijgen. Input van buitenaf, want je kan niet alles altijd maar uit jezelf trekken. Je moet de wereld bekijken en daar die dingen uithalen, die jij interessant genoeg vind om te weergeven. Mij heeft dat de meest vreemde dingen opgeleverd, van bitterballen tot het ontwerp van mijn kostuum voor Castlefest.
Het elke dag moeten tekenen is eigenlijk heel goed voor je inspiratie, omdat je wel moet. Je moet elke dag iets vinden wat je opvalt, dus moet je elke dag je ogen openhouden. Elke dag moet je de prikkels opzuigen als een droog liggende spons. SLURP. Hoi inspiratie, hallo nieuwe tekening.
Het is echter wel lastig om het vol te houden… En natuurlijk, wanneer is die tekening af. Maak je alleen een korte schets of moet het een volwaardig en ingekleurde tekening zijn? Het is maar net welke eisen je aan jezelf stelt natuurlijk. Maar ik denk dat, als je die tekeningen puur maakt om op steeds meer ideeën te komen, je het voornamelijk op vluchtige schetsjes moet houden die je later eventueel kan uitwerken. Het is namelijk zo dat inspiratie vaak in vlagen lijkt te komen. Als je er eenmaal voor zit, dan vliegen de hersenspinsel je om je oren, en als je overal uitgebreid aan gaat zitten werken, dan bestaat de kans dat je overige plannetjes opeens uit je gedachten vergeten zijn. Dat zou toch eens zonde zijn zeg.
Een dag zonder inspiratie is echter niet zeldzaam. Ik heb vaak dat ik dan lamlendig op de bank of aan de tafel zit en denk: ik zou eigenlijk nog wat moeten tekenen. Maar wat ik ook doe, er komt niks uit. Soms kan ik mezelf er niet eens toe zetten om überhaupt aan het werk te gaan. Vaak is dat een teken dat je een beetje vastzit, dat je eigenlijk even de deur uit moet. Nieuwe input! Vandaar dat musea bezoeken echt geen straf hoeft te zijn, want kijken naar andermans werk, kan jou ook een frisse kijk geven. Andere dingen ondernemen, als bijvoorbeeld naar muziek, de dierentuin of toneel, geeft ook een ton van mogelijkheden. Noem het maar op. Laat je fantasie even de overhand nemen en laat je vingers doen wat ze willen doen!

Bewaren

Tags:

Divider

2 responses to “Inspiratie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.