Ingesloten – Samira Ahmed

Geplaatst op 13 juli 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Ingesloten – Samira AhmedIngesloten door Samira Ahmed
Uitgever: Blossom Books | Maart 2019
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9789463490092
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

'Ik leef niet meer volgens een kalender, ik kijk niet meer naar data. Er is alleen toen en nu. Er is alleen wat we ooit waren, en wat we geworden zijn.’

De zeventienjarige Layla Amin en haar ouders worden ’s avonds overvallen door een militaire eenheid die hen meeneemt naar een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. Met behulp van haar vriendje buiten het kamp, haar nieuwe vrienden in het kamp en een onverwachte bondgenoot vecht Layla voor haar vrijheid, en begint langzaam maar zeker een revolutie tegen de directeur van het kamp.

Afgelopen jaar zijn er een aantal boeken verschenen die wel op mijn ‘wil ik ooit lezen’ lijst kwamen, maar waarbij ik geen haast voelde om ze aan te schaffen. Gelukkig werd Ingesloten aangeschaft voor mijn schoolmediatheek en kon ik dit boek meenemen voor mijn zomerproject. Dat bleek een goede keuze!

Layla en haar ouders worden ’s nachts van hun bed gelicht en meegenomen naar een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. Dankzij een onverwachte bondgenoot en nieuwe vrienden weet ze contact te leggen met haar vriendje om een plan op touw te zetten om te vechten voor hun vrijheid.

Ingesloten is zo’n boek, net als The Hate U Give, dat iedereen zou moeten lezen. Het is namelijk schrikwekkend hoe wij mensen met elkaar omgaan, alleen maar omdat ze van een ander ras zijn of een ander geloof hebben. Samira Ahmed heeft geschreven over een thema dat uit zou kunnen komen en dat vind ik beangstigend. Leren wij mensen wel van onze geschiedenis? Of zullen we onze fouten herhalen?

Toch had ik – mede door andere recensies – verwacht dat dit boek meer indruk op me zou maken. Ja, dit boek is een pijnlijke afspiegeling van de maatschappij en ja, het zette me enorm aan het denken: ik had toch verwacht dat ik echt emotioneel geraakt zou worden.

Dit komt misschien omdat ik een beetje moeite had met Layla. Ze maakte een aantal keuzes die ik gewoonweg dom vond. Tuurlijk, zij moet een revolutie op gang zetten, maar soms deed ze zaken die haar en haar geliefden alleen maar in gevaar brengen. Was dat de typische tienerimpulsiviteit of iets anders? Ik vond het soms net teveel.

Ook vond ik Jake’s loyaliteit naar Layla toe aan de ene kant hoopgevend, maar aan de andere kant ook een beetje uit te lucht vallen. Het ging allemaal wat snel.

Toch vond ik het een goed boek. Er gebeurde vanalles en hoewel het niet heel erg in de details ging, was de dreiging voelbaar. Het boek bewijst dat opsluiten alleen al een schending van mensenrechten is, laat staan dat er nog meer gebeurt.

Ingesloten blijft in je hoofd rondspoken.

Ingesloten is een boek dat je aan het denken zet, omdat het zo maar eens echt kan gebeuren. Dit idee beangstigd mij ook en ik hoop bij God dat wij nooit zoiets verschrikkelijk zullen meemaken of veroorzaken. Racisme en discriminatie zijn begrippen die met wortel en al uit de grond getrokken zou moeten worden. Dit boek is kritisch over hoe wij mensen met elkaar omgaan en dat vind ik heel erg goed!

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.