In Memory: A Tribute to Sir Terry Pratchett – diversen

Geplaatst op 14 november 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

In Memory: A Tribute to Sir Terry Pratchett – diversenIn Memory: A Tribute to Sir Terry Pratchett door Diversen
| Oktober 2015
Genres: Fantasy, Verhalenbundel
Aantal pagina's: 310
ISBN: 9781517603601
Uitgave: eBook
Buy on Amazon
Goodreads
three-stars

“In Memory” features seventeen unique takes on the theme of memory from authors spanning nine countries and four continents. Written in dear memory of Sir Terry Pratchett and with all proceeds going to Alzheimer’s Research UK, these seventeen tales of magic (and the occasional automaton) will move you from giggles to tears and back again.

"This book is a fitting tribute to Terry Pratchett, a little man with a great big heart and an imagination that could not be constrained within the boundaries of our world. His work reached out to millions and will in the future reach out to millions more. Memory is everything and Terry will always be remembered." - Robert Rankin

TABLE OF CONTENTS:

Thanks for the Memory Cards - Luke Kemp
The Heart of the Labyrinth - DK Mok
How Fell the Towers Three - Peter Knighton
Memoryarian - Scott A. Butler
There's a Tattoo, But the Robes Hide It - Mike Reeves-McMillan
The Shells of Lethe - Laura May
Ackerley's Genuine Earth Antiques - Michael K. Schaefer
The Chicken Gospel - Phil Elstob
Doris - Sorin Suciu
The Wondrous Land of Nib - Lyn Godfrey
Strangers - Robert McKelvey
The Tale of the Storyteller - Caroline Friedel
Bubble Trouble - Charlotte Slocombe
The Vividarium - Steven McKinnon
The Archive of Lost Memories - Anna Mattaar
If Only I'd Known - Simon Evans
The Olivie Crowne Affair - Choong Jay Vee

Onlangs werd ik door een van de schrijfsters van deze verhalenbundel benaderd met de vraag of ik aandacht wilde besteden aan het boek in de vorm van een recensie. Nu ben ik niet echt een bundellezer en heb ik niks van de beste Sir Terry Pratchett gelezen, wat het maakte dat ik toch wel even twijfelde. Maar ik besloot het te doen, want soms kan zo’n boek je dan ontzettend verrassen.

Deze bundel bestaat uit zeventien verschillende verhalen van verschillende schrijvers; professionals en amateurs, allemaal in de herdenking van Terry Pratchett, een schrijver die nog niet zo lang geleden is overleden en een van de belangrijkste spelers was binnen het Fantasy genre. Tevens is het boek volledig geschreven voor het goede doel; de opbrengst gaat volledig naar het Alzheimer fonds, iets wat ik persoonlijk ook een warm hart aandraag.

De verhalenbundel is met z’n 17 verschillende verhalen erg divers, maar hebben allemaal te maken met het geheugen. Dit werd op verschillende manieren verwerkt; van letterlijk tot meer figuurlijk, van high fantasy tot een meer magisch realisme. Heel divers dus, maar toch met elkaar verbonden. Toch vond ik het jammer dat ik de linkjes naar Terry’s werk zelf niet heb kunnen ervaren. Ik weet namelijk zeker dat zijn invloeden hebben doorgewerkt in het schrijftalent van deze mensen. Zo denk ik dat de beste man veel met alliteraties werkt. Toch is het mooi om te zien dat één man zo veel mensen weet te inspireren en dat dit zo’n diverse uitwerking heeft.

Ik vond eigenlijk alle verhalen wel vermakelijk, al zitten er natuurlijk ook verhalen tussen die mij meer wisten te prikkelen. Vooral de verhalen die wat realistischer waren, met een fantasy randje, vond ik het aantrekkelijkst. Dit komt omdat ik heel erg van high fantasy houdt, maar het soms net iets te geforceerd vind overkomen. Ik kan me voorstellen dat het grappig is als Pratchett heel veel alliteraties gebruikt, maar ik vond het in sommige verhalen nette bedacht, ofzo. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak!

Ik vond de verhalen goed, maar er was er was geen omverblazende wowfactor. Dit komt mede door het feit dat ik liever langere verhalen lees om echt in het verhaal gezogen te worden. Toch heb ik me vermaakt tijdens het lezen en weet ik zeker dat we van sommige schrijvers meer zullen gaan horen. Het feit dat lezers op zo’n mooie manier een eerbetoon hebben afgeleverd aan hun held en daarmee ook nog eens het goede doel steunen. Ben je fan van Terry Pratchett, schaf dit boek dan zeker aan!

Foto 02-11-15 08 36 34

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “In Memory: A Tribute to Sir Terry Pratchett – diversen

  1. :O Dat wordt nog een boek voor mijn verlanglijstje!
    Zowel Jos als ik zijn enorme Pratchett-fans, dus een eerbetoon aan hem moet er gewoon komen 😉 Nou zijn er niet erg veel alliteraties bij mij opgevallen tijdens het lezen van zijn boeken trouwens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.