In het vervloekte hart – Rima Orie

Geplaatst op 7 september 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

In het vervloekte hart – Rima OrieIn het vervloekte hart door Rima Orie
Ook door deze auteur: De Zwendelprins
Uitgever: Moon | Juni 2022
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 447
ISBN: 9789048857234
Uitgave: Audiobook, Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-half-stars

Oermonsters, wraakgeesten, bloedkinderen. Allemaal arriveren ze tijdens de bloedmaan. Allemaal vormen ze een gevaar voor de mensheid. Priya Chkadhari is een bloedkind, wat betekent dat ze in staat is zielen te bespelen. Maar aangezien dit ten strengste verboden is, is het haar lot om dit geheim tot haar dood bij zich te dragen. Wanneer ze gerekruteerd wordt om tot soldaat te worden opgeleid in het grootste militaire fort van het land, Kuwatta, komt daar echter verandering in.
Priya komt in een wereld terecht waar brute kracht en een rigide militaire hiërarchie bepalen wie zegeviert, en waar blinde gehoorzaamheid en strikte discipline van iedereen geëist worden. Tot haar verbazing blijkt haar aangeboren magie in deze nieuwe wereld voor het eerst een voordeel te zijn. Samen met de andere bloedkinderen volgt ze een speciaal soort opleiding. Deze groep soldaten zal meevechten in de guerrillaoorlog die het verscheurde land Awaran al eeuwenlang in zijn greep houdt. Alleen komt Priya er al snel achter dat een groot en dodelijk gevaar zich in het vervloekte hart van Kuwatta schuilhoudt...

Trigger Warning: Dit boek bevat inhoud die door lezers als schokkend ervaren kan worden, zoals: emotionele mishandeling, (kinder)moord, marteling, menselijke experimenten, verminking, racisme, discriminatie, buitensporig geweld en oorlogsgeweld.

Onlangs is er een nieuw boek verschenen van Rima Orie. Na De Zwendelprins – die verscheen naar aanleiding van een schrijfwedstrijd – komt ze met een zinderend spannend boek vol horrorelementen, mythologie en actie. In het vervloekte hart nam me van de allereerste pagina mee.

Tijdens de bloedmaan moet je binnen zijn, want dan komen de oermonsters en wraakgeesten tevoorschijn. Alleen bloedkinderen worden niet ziek en daarom worden ze uitgekotst door de samenleving. Priya is zo’n bloedkind en heeft de gave om zielen te bespelen. Niemand mag dit weten en dat merkt ze, want haar moeder kijkt haar liever niet aan. Pas als ze de kans krijgt het dorp uit te komen door gerekruteerd te worden om soldaat te worden, kan ze ademhalen. Daar blijkt dat bloedkinderen juist nodig zijn om hun verscheurde land te redden. Er schuilt namelijk een groot gevaar in het vervloekte hart van het fort.

Vlak voor de zomervakantie ruim ik altijd álle boeken op in de mediatheek. Handmatig haal ik alle boeken over de plaat om te checken of alles wel echt is ingenomen. Een nogal tijdrovend karwei en daarom perfect om een luisterboek bij te luisteren. En ondanks dat het boek thuis in de kast stond, luisterde ik elk mogelijk moment. Het was namelijk spannend en meeslepend en ik kon er geen genoeg van krijgen.

Ik vond het een supertof fantasyboek met een zombie-apocalyps achtige sfeer. Hoofdpersoon Priya wist meteen mijn hart te stelen en ik genoot van haar verhaal. Ze maakte indruk op me. En dat dit boek gebaseerd is op historische feiten, maakt het nog indrukwekkender. Niet dat er echt een monster was (behalve de witte mens in koloniaal Suriname), maar de diaspora speelt een grote rol in het verhaal, zij het dat het in dit geval van toepassing is op een fantasieland. Toch zitten er duidelijk situaties in die realiteit zijn. Dit is een stukje (Nederlandse) geschiedenis die we niet mogen vergeten en ik vind het fantastisch dat Rima Orie deze geschiedenis zo goed in haar boek heeft verwerkt.

De setting is fantastisch uitgewerkt, ik kon Priya’s frustraties en emoties voelen en echt… dit boek mag je eigenlijk niet missen als je dol bent op fantasy. En zeker degenen die enkel Engels willen lezen: Alsjeblieft, probeer dit boek. Want In het vervloekte hart is geweldig goed geschreven. Het bevat alles wat je wilt: magie, oorlog, onderdrukking, monsters en de menselijke drang om te overleven.

Daarnaast weet Rima Orie zware thema’s op een heel natuurlijke manier in het verhaal te verwerken, zonder dat het de plot overneemt. Het kan zijn dat je het boek daardoor als heftig zult ervaren, maar in mijn beleving was het daardoor nog krachtiger.

Kortom: lees dit!

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.