De Zwendelprins – Rima Orie

Geplaatst op 22 mei 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De Zwendelprins – Rima OrieDe Zwendelprins door Rima Orie
Ook door deze auteur: In het vervloekte hart
Uitgever: Moon | April 2019
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 394
ISBN: 9789048846931
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Als nieuwsgierige keukenhulp is de 17-jarige Simran op de hoogte van de meest kleurrijke verhalen en de smerigste roddels die er in het paleis de ronde doen. Toch is er slechts één verhaal dat zowel haar als de rest van de bevolking van Surya in de ban houdt: de mysterieuze verdwijning van de kroonprins. Tot er, tien jaar na zijn verdwijning, een prins uit het Noorden bij het paleis verschijnt met de belofte de kroonprins terug te vinden. Zal het deze mysterieuze prins lukken? Of heeft zijn bezoek een heel ander doel?

Na het lezen van het eerste hoofdstuk – dat nog voor verschijning beschikbaar werd gesteld – had ik nog meer zin om De Zwendelprins. Te gaan lezen. Het voelde sprookjesachtig, met een mooie beschrijvende schrijfstijl, een heel toffe setting en boeiende personages. Ik keek er enorm naar uit om het boek te kunnen lezen en kwijlde weg bij de prachtige hardcovereditie. Alleen al qua looks is dit boek een terechte winnaar van de Moon Young Adult schrijfwedstrijd.

De 17-jarige keukenhulp Simran is ontzettend nieuwsgierig en weet daardoor altijd precies welke verhalen en roddels er in de ronde gaan in het paleis. Er is echter maar één verhaal dat er voor haar echt toe doet: de mysterieuze verdwijning van de kroonprins, vele jaren geleden. Na er opeens een prins uit het Noorden op de stoep staat die beloofd de prins wel terug te kunnen vinden, zal Simran’s leven compleet veranderen: zij moet namelijk met hem mee.

Zuchtend kijk ik naar de knipperende cursor. Ik wrijf even over mijn pijnlijke schouder van het zwaardvechten en bedenk me hoe ik in hemelsnaam mijn mening over het boek goed onder woorden ga brengen. In de leesclub is ook al het een en ander besproken, terwijl de samenkomst nog niet eens geweest is. Een van de redenen waarom ik het zo lastig om te beschrijven wat ik van De Zwendelprins vind, is omdat het boek niet aan mijn verwachtingen voldeed. Ik had meer verwacht. Meer gehoopt.

Hoewel ik het eerste hoofdstuk echt heel mooi vond en een fantastische beeld scheppen van de wereld in het boek, merkte ik daarna al snel dat is mijn aandacht verloor. Hoe langzaam ik het boek ook las: ik kwam er niet lekker in.

De Zwendelprins voelt complex aan, wat mede kwam door het gebruik van allerlei lastige woorden. Deze werden aan het eind van het boek wel verklaard, maar voor mij had het soms wel minder gemogen. Zonder was de bijzondere cultuur ook wel tot z’n recht gekomen.

Dit boek heeft duidelijk inspiratie gehaald uit het Hindoerisme, wat ik een heel goede keuze vind. Dit komt niet veel voor en gaf het boek iets heel eigens. Qua sfeer deed het me een beetje denken aan De Vuurwens en Rebel in de woestijn.

Alleen vond ik deze boeken leuker, meeslepender en meer actie bevatten. En daar baal ik van. Ik had gehoopt dat ik vanaf de allereerste pagina verkocht zou zijn en meegesleept werd naar een zinderend avontuur. Ik vond het echter nergens écht spannend worden. De hoofdpersoon wist mij niet genoeg te intrigeren (en ze voelde nogal jong aan). De personages bleven het gehele boek hetzelfde met elkaar communiceren en groeide daar niet echt in. Dat vond ik een gemiste kans.

Pas halverwege het boek kwam ik er meer in, maar nog steeds miste ik een bepaald groot doel waar naartoe werkt gewerkt. Voor mij bleef het te vlak, wat ik echt zonde vind. Rima bewijst met De Zwendelprins namelijk echt dat ze kan schrijven. Qua taal doet het boek verrassend internationaal aan en de setting kwam gemakkelijk tot leven. Daarnaast zitten er een aantal illustraties in het boek, iets wat me natuurlijk altijd wel trekt.

De Zwendelprins ziet er prachtig uit en begon zo veelbelovend: helaas wist het boek geen vonk over te brengen.

De complexiteit en het gebrek aan drama heeft De Zwendelprins zichzelf de das om gedaan. Ik had erg veel van het verhaal verwacht en deze verwachtingen werden helaas niet waargemaakt. Rima is een auteur die ik zeker in de gaten ga houden: de wereld die zij in dit boek wist neer te zetten vond ik namelijk wél heel sterk overkomen. Het duurde echter veel te lang voordat ik in het verhaal zat en de personages hielpen daar niet echt bij.

three-half-stars

Tags: ,

Divider

2 responses to “De Zwendelprins – Rima Orie

  1. Tegenwoordig zie en hoor je dit boek overal, het is wel een hype. Ik twijfel nog steeds of ik hem wel of niet wil lezen, normaal is dit niet mijn comfort-zone. Maar er is wel vaker gebleken dat net de boeken die ik normaal niet lees, wel uiteindelijk mijn favoriete boeken worden. Wat ik wel bewonder in je recensie, is dat je zo eerlijk bent. Natuurlijk wist ik wel dat je dat bent over de boeken die je leest. Maar ik denk dat het niet gemakkelijk moet zijn om over een boek waar een hype op rust, je mening te verkondigen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.