Imaginaerum – Nightwish

Geplaatst op 29 december 2011 door Emmy in Muziek, Recensie / 0 Comments

Ik weet nog wel wanneer ik Imaginaerum voor het eerst hoorde… Ik kwam hem later tegen in de winkel en dacht: tja, het klonk wel lekker, dus waarom niet? En dus nam ik hem maar mee, want vond ik, ik had wel een cadeautje voor mezelf verdiend. En juist omdat ik vond dat ik te weinig cd’s heb, kon ik deze niet laten liggen.
Imaginaerum is het nieuwste en alweer zevende studioalbum van deze Finse metalband en is sinds begin december te koop in Nederland. Leuk bijkomstig nieuwtje is dat er ook een film over gemaakt schijnt te worden, wat me eigenlijk niet veel verrast. Deze cd is namelijk net een soundtrack vol verhalende liedjes die vooral doen denken aan een nogal duister circus.
Vooral het idee dat er een film van komt, die in 2012 uit moet komen maakt het gevoel dat je bij de liedjes krijgt wat duidelijker. Voor mijn gevoel krijgen we een fantasy/adventure film die te maken zal hebben met een andere wereld of een soort reis. Ik kan er natuurlijk gigantisch naast zitten, maar als je de liedjes luistert zou je het misschien wel met me eens zijn. Teksten als ‘take me there’ en stukken over Peter Pan en Neverland zeggen al genoeg.
Ik ga niet per liedje opdreunen wat ik er van vind, want elk nummer heeft een andere sfeer. Wel wil het laatste nummer van het album, met dezelfde titel even los noemen. Het is een instrumentaal nummer met een soort samenvatting van alle andere nummers op de plaat. Het geeft een enorm eindcredits gevoel, wat mijn gevoel voor de film alleen maar onderstreepte.
Persoonlijk vind ik het een heel fijn album omdat het zo verhalend is en de muziek lekker in elkaar zit. Het is niet te extreem en bied veel afwisseling, wat ik persoonlijk wel prettig vind in de muziek. Toch is er een soort verloop van nummer tot nummer die het tot een geheel maakt, die het narratieve nog meer naar boven haalt.
Ik kan niet anders zeggen dat ik benieuwd ben naar de film en dat ik Imaginaerum zeker nog een hele boel keer ga luisteren. De special edition (met een extra cd met instrumentale nummers) is bij elke muziekzaak te koop voor ongeveer 20 euro.

Bewaren

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.