Ik vierde eindelijk weer eens een jaarfeest

Geplaatst op 3 augustus 2020 door Emmy in Spiritueel / 8 Comments

Als tiener zat ik geregeld met een zooitje kaarsen om me heen, terwijl ik mijn best deed een cirkel te werpen. Ik las over hekserij en over wicca, maar gaandeweg deed ik er steeds minder mee. Ik stond wel stil bij de jaarfeesten, maar er echt bezig mee zijn? Nee, dat was echt naar de achtergrond geschoven. Afgelopen weekend heb ik voor het eerst sinds lange tijd weer een jaarfeest gevierd en dat vond ik heel bijzonder.

Als tiener zat ik een beetje in tweestrijd: aan de ene kant wilde ik alles op mijn eigen manier doen en aan de andere kant wilde ik alles dolgraag met iemand delen. Daarnaast begon ik me een beetje af te zetten tegen bepaalde ‘regels’ die bij Wicca leken te horen. Ik liet het dus een beetje gaan, maar bewaarde wel alle spullen. Maar goed ook!

Een tijdje terug ontwaakte er een soort vernieuwde liefde voor hekserij. Een soort nieuw pad door het bos waarin ik mijn kennis opnieuw kan gaan gebruiken. Waarbij ik kan gaan uitdiepen. En ik heb fantastische vriendinnen gevonden waarmee ik op reis mag geen.

Zodoende vierde ik voor het eerste een jaarfeest sΓ‘men. En dat was heel anders dan de Lughnasadh vieren op Castlefest met de branding, maar even bijzonder.

Ik bakte brood, cake en bouwde het altaar. Ik genoot en heb mogen ervaren. Het was mooi.

Lughnasadh is het laatste zomerfeest en tevens het eerste oogstfeest. Het is de ideale tijd om terug te kijken naar de afgelopen periode. Wat ging goed? Wat minder? Wat neem je mee de winter in en wat laat je los en achter? Het is de tijd om te danken voor de oogst. Lughnasadh (ook wel Lammas) wordt gevierd tussen 21 juli en 3 augustus. Typische symbolen van dit feest zijn granen en de zon. Vaak wordt er een pop van graan gemaakt en op Castlefest wordt er altijd een Wicker gemaakt en verbrand. In deze wicker zitten allerlei wensen, dromen en dingen die men wil afsluiten die worden geofferd.

Dingetjes die ik had verzameld en gemaakt voor Lughnasadh

Edelstenen: tijgeroog, rozenkwarts, gele calciet, citrien, groene aventurijn en rode jaspis
Wierook: de speciale Lughnasadh mix van Wortel & Cruyd
Bloemen: zonnebloemen
Kaarsen: geel en oranje
Eten en drinken: honingcake, zelfgemaakte witte broodjes en kersenmede en icetea van Lughnasadh thee.

Heb jij wel eens een jaarfeest gevierd?

Tags: ,

Divider

8 responses to “Ik vierde eindelijk weer eens een jaarfeest

 1. Zier er mooi uit je altaar πŸ™‚ Yup, Ik vier alle jaarfeesten, al heb ik het minste met Ostara. Mij is het al jong geleerd door oma. Het heeft een aantal jaren toen ik ziek was op een lager pitje gestaan, maar gelukkig de heks in mijzelf weer terug gevonden en omarmd. Dus ik vier weer de jaarfeesten, hou rituelen enzovoort en het voelt zo fijn. Dit is gewoon wie ik ben. Het enige wat ik wel mis zijn vrienden waarmee ik dit samen zou kunnen doen af en toe. Ik heb naruurlijk wel lieve vrienden en ze hebben het altijd helemaal okay gevonden dat ik heks ben, maar zelf bewandelen ze dat pad niet. Blessed Be!
  Liefs,
  Bren

  • Ik herken dat wel: Ostara doet mij ook niet heel veel, ook al was het vroeger wel een van de makkelijkste feesten om te vieren (zo voelde het tenminste). Wat fijn dat je je heks-zijn weer hebt kunnen omarmen <3. Blessed be!

   • Hahaha, absoluut mee eens, voelt zeker als de makkelijkste. Vier het ook nog wel, maar. Vind het de minst leuke. Ja, het is heerlijk om weer echt mij te zijn. Wandel ook weer elke dag, gewoon even 1 zijn met de natuur. Vanavond ga ik een volle maan ritueel houden, vier jij die ook? Blessed Be?

    • Wat heerlijk! Ik ga er ook graag op uit, lekker met Lily naar het park. Soms mis ik de bossen waarin ik ben opgegroeid wel echt enorm!
     Ik heb deze maan helaas erg veel last van de energie, dus ik weet nog niet of ik een ritueel ga doen. Ik sta wel stil bij de volle maan, dat dan weer wel.

 2. Het stil staan erbij is ook al maanmagie πŸ™‚ Ja, deze volle maan is een behoorlijke energie vreter. Staat ook voor het loslaten van dingen, veel mensen hebben er nu last van. Zou morgen weer wat beter moeten gaan met je energie. Oh dat snap ik volledig dat je de bossen mist, zou ik dan ook hebben. Hier in het dorp hebben we gelukkig een bos en heel veel groen, waar ik graag loop. En anders is het Amsterdamse bos of Hilversum vlakbij met hun prachtige bossen en heide.

  • Wat fijn! Tja, ik woonde eerst in een stadje omgeven door bos, dus binnen maximaal 10 minuten lopen stond ik er middenin. Dat was echt een luxepositie! Gelukkig woon ik nu vlakbij een park met een meertje!

   Wat betreft de maan: inderdaad! Past ook wel erg goed bij Lughnasadh. Sowieso bij 2020. Het verbaasd met dan ook niks dat alles zo heftig is dit jaar!

   • Oh ja, dat is wel heel anders nu dan, maar wel ontzettend fijn van het park met het meer ❀

    Past heel goed bij Lughnasadh πŸ™‚ En idd wat jij zegt ook echt bij dit jaar. Want dat is absoluut heftig, hoop wel dat men ervan leert op een goede manier. En weer wat meer dankbaarheid tonen naar de natuur en wat ze hebben. ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.