Ik geef sinds kort weer les – een module creatief schrijven!

Geplaatst op 21 januari 2021 door Emmy in Schrijven / 1 Comment

Hoewel ik als mediathecaris werk op een middelbare school, ben ik ook bevoegd docent tekenen, handvaardigheid, beeldende vorming, kunstgeschiedenis en CKV. Eigenlijk mag ik alle creatieve vakken geven. Voor school is dit interessant, omdat ik een pedagogische en didactische achtergrond heb en dus ook buiten de mediatheek om ingezet kan worden. De afgelopen tijd heb ik natuurlijk vooral de mediatheek gedaan en het verkennen van de mogelijkheden die daarbij horen m.b.t. leesbevordering.

Een paar maanden terug raakte ik in gesprek met een docent Nederlands die mij vroeg of ik mee wilde denken over een verdiepingsmodule voor haar vak. Wij werken hier op school naast de reguliere lessen ook met versterkingslessen en verdiepingslessen. Binnen de verdiepingslessen kunnen we meer dan de gewone lesstof aanbieden.

De collega wilde aan de slag met schrijven. We verzonnen een heel plan over hoe we een hele klas konden prikkelen en motiveren en zette een aantal opdrachten op. Helaas bleken er echter maar een zevental leerlingen klaar voor de verdiepingslessen: te weinig voor een docent om een heel aparte les voor te geven. Maar niet te weinig voor mij!

En zodoende ben ik een week voordat de scholen dicht gingen begonnen met het geven van een module creatief schrijven. Helaas maar één keer fysiek en sindsdien digitaal. Dit digitaal lesgeven vind ik nog best lastig: je mist toch een stukje interactie en bovendien zijn al onze lessen ingekort!

Ondertussen heb ik drie lessen gegeven: een les over vertelperspectieven, een les over genres en doelgroepen en een les over plotten. Deze week bespreken we het middenstuk en vervolgens heb ik volgens mij nog maar één les over waar ik misschien wat vertel of personages of nog een onderwerp bespreek waar ze meer over willen weten.

Vorige les bespraken we een aantal ideeën van de leerlingen en ik was echt blij om te lezen hoeveel creativiteit er in ze zit. De een begint met een thriller, de ander zoekt de epische fantasy op en weer een ander gaat met sciencefiction aan de slag. Ze leuk!

Ik ben heel blij en ook wel een beetje trots dat ik de mogelijkheid heb gekregen om dit aan te pakken. Ik hoop stiekem dat men het als een succes zal zien waardoor we het schoolbreder kunnen opzetten. Hoe tof is het als de hele school de mogelijkheid krijgt om met creatief schrijven aan de slag te gaan? Ik zie het wel zitten!

Ik vind het namelijk heel leuk om te doen met mijn kleine clubje. Het daagt me ook ontzettend uit om na te denken hoe mijn eigen schrijfproces is en hoe ik jongeren daarmee kan begeleiden.

En nu maar snel aan de slag met mijn voorbereidingen voor de komende les!

Heb jij op school de mogelijkheid gehad een extra keuzemodule te volgen?

Tags: , , ,

Divider

One response to “Ik geef sinds kort weer les – een module creatief schrijven!

  1. Priscilla

    Helaas hadden wij geen module creatief schrijven bij ons op school anders had ik deze wel gevolgd. Wij hadden wel een extra cursus waarbij je een instrument leerde spelen dus dat is wel tof.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.