Ik ga gewoon niet alles lezen…

Geplaatst op 24 november 2019 door Emmy in Boeken / 16 Comments

Als je me een aantal maanden geleden had verteld dat ook ik ‘last’ zou gaan krijgen van nesteldrang, dan had ik je waarschijnlijk een beetje uitgelachen. Ik ben niet zo’n opruimprinses en ik laat rommel vaak net te lang liggen, waardoor ik boos op mezelf word. Nu merk ik al een paar weken dat ik het veel gemakkelijker vind om spullen weg te doen. Ik ben zowel in mijn hoofd als in het huis plaats aan het maken voor de komst van de baby.

Veel van jullie zullen het herkennen: de grote hoeveelheid ongelezen boeken in je kast. Boeken waarvan je al veel te lang zegt dat je ze ooit wel zal gaan lezen, maar vervolgens staan ze al jaren in de kast en heb je geen motivatie om ze op te pakken. Je kocht ze omdat ze goedkoop waren, omdat het verhaal je enigszins aansprak of omdat je het gewoon wilde hebben. Ook ik heb dat… zeker een paar jaar terug kocht ik alles wat me maar aansprak, vooral als het goedkoop was. Nu doe ik dat veel minder en tja.. ik begon me ook wel te storen aan de grote hoeveelheid planken die mijn TBR innamen. Ik baalde, want ik probeer al jaren tegen mijn TBR op te lezen, maar de hoeveelheid ongelezen boeken blijft hoog. Ik kan er gewoon niet tegenop lezen, ondanks de 200+ boeken die ik per jaar lees.

En dus stond ik onlangs voor mijn kast om een rijtje boeken klaar te leggen die ik binnenkort wilde gaan lezen en het drong me tot me door dat ik eigenlijk alleen maar mijn nieuwste boeken wilde pakken. Daarnaast voelde ik me verplicht boeken toe te voegen die ik ooit van uitgeverijen heb gekregen, zonder dat ik ze ooit had aangevraagd. Boeken die soms niet eens bij me paste. Ik pakte er een en begon er aan. Na 50 pagina’s was mijn leeszin uitgewrongen als een spons en was ik sip: ik wilde zo graag lezen en nu had ik geen zin meer…

En toen zei ik tegen mezelf: “Waar ben ik mee bezig?! Waarom verplicht ik mezelf uberhaupt om iets uit te lezen wat ik helemaal niet leuk vind?”

Ik legde het boek weg. Maar ja.. Wat nu? Toen kwam ik op een idee. Ik zou een stapel van dit soort boeken uitzoeken en aan mijn leesclub vragen of zij soms een paar van die boeken wilde lezen en er iets over wilde zeggen. Zo verschijnt er toch een recensie en wordt het boek gelezen door iemand die er wel zin in heeft. Ik bedoel: het is echt supergul dat uitgeverijen het vertrouwen in me hebben dat ze me zomaar een boek toesturen, maar het zijn niet altijd boeken waar ik op zit te wachten. En toch wil ik ze niet teleurstellen.

Al snel kromp mijn TBR met een aantal boeken en had ik al wat meer ruimte.

Een dag later stond ik weer voor mijn kast. Ik had namelijk ook heel wat Engelse paperbacks staan die ik ooit kocht. Voor een mooie prijs of in een 3 voor 2 deal. Dat soort zaken. Boeken die ik niet heb aangeraakt sinds ik ze heb en ook niet meer zou gaan aanraken, tenzij de rest van mijn TBR opeens in vlammen op was gegaan.

Ik hoef niet alles te lezen. Wil ik niet verder met een serie, weg ermee. Wil ik niet aan een serie beginnen? Waarom houden? Zeker Vanessa’s uitdaging, waarbij we worden uitgedaagd om eens te kijken naar alle series in je kast (welke stop je, welke ga je wel uitlezen etc.) hielp mij om kritisch naar al die boeken te kijken. Binnenkort zal ik eens laten zien welke series ik binnenkort echt eens verder wil lezen.

Al met al heb ik ondertussen bijna 40 (VEERTIG) boeken van mijn TBR gehaald. Boeken die ik verkoop of weg ga geven heb ik allemaal apart gelegd… En nu heb ik gewoon een hele TBR plank minder in mijn kast. Wat een heerlijk gevoel! Dit is zeker iets wat ik vaker ga doen, zodat ik misschien ooit wel op het punt komt waarbij mijn TBR onder controle te houden is. Het waren er zo’n 160 en nu staan er nog 120 ongelezen boeken in te kast. In het nieuwe jaar ga ik kijken hoe ik dat nog meer terug kan brengen.

Wat heb ik hier nu van geleerd? Ik hoef niet alles te lezen én ik hoef niet alles uit te lezen. Lezen moet leuk blijven en leesplezier is me veel meer waard dan de hoeveelheid boeken om me heen.

Lukt het jou om ongelezen boeken weg te doen?

Tags:

Divider

16 responses to “Ik ga gewoon niet alles lezen…

 1. Ik heb een beetje hetzelfde, ik koop boeken en pak ze niet op. Alleen zit je er met ebooks aan vast. Misschien is Down The TBR Hole een leuke reeks voor op je blog? Kunnen we meekijken in je selectieproces 🙂

 2. Dit is zo herkenbaar. Ik was een echte boeken hoarder voor de zwangerschap en toen sloeg de nesteldrang toe. Ik denk dat ik toen in hele korte tijd mijn verzameling heb gehalveerd. En aangezien ik onlangs een mooie slag heb geslagen op Amazon ben ik vandaag van plan om weer wat boeken te ruimen om plaats te maken.

  • Goed bezig! Ik heb het dus een beetje omgedraaid. Eerst ruimen, toen even heel veel kopen. Heerlijk. Vooral omdat ik daarna alsnog onder mijn tbr van ervoor zal zitten!

 3. Wat een goede gedachte en heel herkenbaar! Ik heb zelf een plank in mijn boekenkast vol met boeken die ik wel heb gelezen, maar eigenlijk weet dat ik ze nooit meer zal herlezen (omdat het niet mijn ding was). Eigenlijk zou ik die ook weg moeten brengen naar bijv. de kringloop, maar ik kom er eigenlijk niet toe.

 4. Wat grappig om te lezen. Ik was altijd heel selectief met kopen en sinds mijn PTSS ben ik echt een hoader geworden. Helaas zit ik door de PTSS in de WIA, dus het budget is beperkt. Misschien maar goed ook. ?

 5. Best lekker, die nesteldrang, haha 😉 Ik heb wel moeite om boeken weg te doen. Ik ben op dit moment veel TBR aan het lezen nu ik geen bieb-abonnement meer heb. Dat gaat best aardig nu. Ik durf het alleen niet aan om ze echt apart te zetten. Vrees dat dat wel confronterend zou zijn…

  • Ik merkte dat wanneer ik dat niet zou doen, ik op een gegeven moment niet meer weet wat ik nou nog niet gelezen had en dat vind ik zonde… ik heb ook wel een digitale lijst, maar dit vind ik makkelijker. Het is echter wel enorm confronterend… haha

 6. Marjolijn

  Volgens mij ben ik dan wel goed bezig met zoveel mogelijk proberen om een boek eerst bij de bieb te lenen als hij me aanspreekt en daarna te kijken of ik hem eventueel wil kopen 🙂

  (Op die manier ben ik er nu achter dat ik de Truth or Dance trilogie van Chinouk Thijssen toch wel HEEL GRAAG wil kopen :P)

 7. Ik vind niet gelezen boeken wegdoen heel moeilijk, maar ik word er ook steeds beter in. Of ik begin eraan, en als het toch net niet mijn ding is, gaat hij weer weg. Maar echt uitzoeken gaat nog een hoop werk kosten ben ik bang!

 8. Lekker. Ik heb net 20+ boeken uit mijn kast gehaald (voornamelijk ongelezen) en ga vragen aan mijn omgeving of ze iets willen. Anders gaan ze waarschijnlijk naar de kringloop. Die amazon de haul moest toch ook plek krijgen he haha.

 9. Je gaat nu waarschijnlijk het gevoel hebben dat ik in herhaling val vermits ik hier een tijdje terug een post over heb gedeeld maar de laatste jaren lukt me dat steeds beter. Waar ik er vroeger maar moeilijk in slaagde om afscheid te nemen van boeken lukt me dat nu wel. Zelfs bij boeken die ik nog niet gelezen heb. Vooral bij boeken die ik bij het Boekenfestijn gekocht omdat ze een mooie prijs hadden en ik er wel benieuwd naar was om dan enkele jaren later te ontdekken dat ze me totaal niet meer aanspreken. Ook bij series merk ik dat ik sneller geneigd ben om te stoppen wanneer het verhaal me niet helemaal kan overtuigen terwijl ik vroeger de reeks volledig zou hebben uitgelezen vermits ik er in gestart was. Er is gewoon te weinig tijd om alles te kunnen lezen dus kies ik liever voor de boeken die me het meeste aanspreken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.