Ik ben een wilg

Geplaatst op 7 april 2011 door Emmy in Persoonlijk, Spiritueel / 0 Comments

Uiteraard is er aan mij ook een boomsoort te linken. En door goed te kijken en te luisteren werd mij verteld welke boom het beste met mij overeenkwam. Toevalligerwijs is het ook de boom die ik zelf enorm mooi vind; de treurwilg. Vervolgens ben ik gaan zoeken om te kijken wat andere mensen linken aan de wilg en stuitte ik op de volgende tekst die ik graag met jullie wil delen!
Inspirerende wilg
De wilg speelt een belangrijke rol in de mythologie, magie en folklore van vele culturen. Hij werd altijd in verband gebracht met dromen, kunstzinnige inspiratie en toverij. De botanische naam Salix is afgeleid van het Keltische woord sal = nabji en lis= water. Omdat de wilg snel groeit en diepe sterke wortels heeft, wordt zij vaak geplant om erosie aan de oevers van rivieren tegen te gaan. Terwijl de els koning van het water genoemd wordt, kan men de wilg als koningin zien.
De wilg is gewijd aan verschillende Griekse goden en godinnen zoals Proserpina, Orpheus, Hecate, Circe, Belenus, Artemis en Hermes. Een van de belangrijkste eigenschappen van de wilg is vruchtbaarheid. Steek je een takje in de grond, dan groeit daar meteen een boompje uit. Door zijn slanke, beweeglijke twijgen werd hij ook in verband gebracht met de slang, die aan Proserpina gewijd was.
De priesters van Asclepius legden traditioneel wilgentakken in het bed van onvruchtbare vrouwen om daarmee de mystieke slangen, fallisch symbool van de vruchtbaarheid,  uit de onderwereld tevoorschijn te lokken die genezing zouden kunnen brengen.
Later veranderde de opvatting over slangen. De wilg werd gebruikt om slangen te verjagen. Asclepius zelf werd afgebeeld met een slang die zich rond een van zijn armen wond. Men geloofde dat hij daardoor macht over langen had. De antieke Spartaanse vruchtbaarheidsrituelen van de godin Artemis demonstreerden het verband van de wilg met vruchtbaarheid en bevruchting. Mannen werden met wilgenroeden aan boomstronken vastgebonden en zo lang afgeranseld tot zij een erectie kregen om met hun sperma en bloed het land vruchtbaar te maken.
De wilg was ook een bijzondere boom voor dichters want het geluid van de zwaaiende takken inspireerde hen. De Griekse zanger Orpheus zou zijn talent ontvangen hebben van de wilg door wilgentakken met zich meegedragen te hebben tijdens zijn reis door de onderwereld. Omdat zijn talent bij Apollo erg in de smaak viel, kreeg hij van hem een lier om daarop te musiceren. Hij zou niet alleen wilde dieren met zijn muziek betoverd te hebben, maar ook bomen en de rotsen van de Olymp die in beweging kwamen om Orpheus te volgen. Oppergod Zeus vervulde de wens van Apollo en gaf de lier van Orpheus een plaats tussen de sterren.
Een reliëf in de tempel van Delphi toont Orpheus leunend tegen een wilgenstam. Met zijn handen raakt hij de takken aan.
Maar er is ook een donkere kant van de wilg in verband met dood en rouw. De Griekse tovenares Circe zou een begraafplaats met wilgen beplant hebben die gewijd waren aan Hecate en de maan magie. Mannelijke lijken werden in ossenhuiden gewikkeld en in de toppen van de bomen achtergelaten, overgelaten aan de elementen en de vogels.
Volgens de oude Keltische folklore wordt aanbevolen om een jonge wilg te planten en zijn groei te observeren. Daardoor zou de ziel gemakkelijker haar weg naar het hiernamaals vinden. In Engeland worden begraafplaatsen, vooral die in de buurt van rivieren, meren of moerassen, beplant met wilgen om de geesten van de doden te beschermen.
Het verband van wilgen met water verwijst ook naar de maan godin van oude religies. Volgens een oude traditie wordt de wilg vereerd door de Roemeense zigeuners. Dit is het feest van Green George dat op 23 april plaats vindt. Een man die een krans van wilgentakken draagt, representeert het wezen van Green George die de vruchtbaarheid van het land waarborgt, net als het water. Tijdens de avond van het feest gaat iedereen zich voorbereiden. Een jonge wilg wordt gekapt en opgericht op de plek van de feestelijkheden, versierd met kleurrijke linten. In deze nacht verzamelen zich alle zwangere vrouwen rond de wilg. Iedere vrouw legt een voorwerp of een kledingsstuk aan de voet van de stam. Wanneer een blad op één van de voorwerpen valt, zal de eigenares m.b.v. van de wilgengodin een gemakkelijke bevalling hebben.
Tijdens de schemering van 23 april verschijnt Green George in al zijn pracht. Hij slaat drie spijkers in de boomstam, trekt ze er weer uit, en gooit hen in het water van de plek waar de wilg vandaan komt. Dit gebeurt allemaal om de goodwill van de watergeesten te wekken. Vervolgens wordt de boom naar het water gebracht, in het water gedompeld om hem door de watergeesten te laten zegenen. Terug op de plek van het feest wordt hij weer opgericht. Er wordt gedronken, gegeten, plezier gemaakt en gedanst als dank aan de wilg en de watergeesten.  
Magisch gebruik
Steel en handvat van de bekende heksenbezem zijn traditioneel gemaakt van de es en berk, bij elkaar gebonden door wilgentakken. Van wilgentakken worden toverstaven gemaakt. Zij bevorderen intuïtie, dromen, visioenen en inspiratie voor kunstenaars. Zij hebben ook een positieve invloed op ongewenste gevoelens zoals depressies. Van wilgenhout worden ook hangers en broches gemaakt, voorzien van runentekens. Zij zouden voor een emotioneel evenwicht zorgen.
Een takje of blad van een wilg onder het hoofdkussen gelegd zorgt voor betekenisvolle dromen.
De treurwilg staat in verband met verdriet. Door een deel van deze boom bij zich te dragen, zou het gemakkelijker zijn door alle fasen van rouw heen komen.
Volgens de Keltische boomkalender zijn wilgenmensen (maart) mooi, melancholiek, attractief en empatisch. Zij houden van alles wat mooi en smaakvol is en reizen graag. Zij zijn dromers en tegelijk rusteloos. Zij zijn gemakkelijk te beïnvloeden, maar houden er niet van om naar de pijpen van anderen te dansen.
Bron: http://www.stemderbomen.nl/pages/mainpages/inspirerende-wilg.htm
Ik vond dit een mooie omschrijving over deze boom en ik kon diverse elementen uit de tekst aan mezelf linken. Er valt daar veel over te vertellen, maar daar gaat het niet om. Ik wil jullie immers graag laten zien wat bomen kunnen betekenen. Het zijn niet zo maar stukken hout!

Bewaren

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.