IJzerhart – Mara Li

Geplaatst op 31 augustus 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

IJzerhart – Mara LiIJzerhart door Mara Li
Ook door deze auteur: De stem van de zee
Uitgever: Dutch Venture Publishing | September 2020
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 300
ISBN: 9789492585561
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De jonge weefster Cliona heeft haar leven lang al last van onheilspellende dromen. Wanneer haar onderkomen door een vreemd ongeluk verwoest wordt, vindt ze onderdak bij de monniken die haar ooit als baby in het woud hebben gevonden. Maar haar leven raakt pas echt in een stroomversnelling als een nieuwe landheer zijn intrek neemt in de nabijgelegen Eikenburcht en zijn oog op haar laat vallen. Hoewel Heer Declan een charmant en ruimhartig man lijkt te zijn, heeft Cliona toch het gevoel dat hij een duister geheim heeft. Bovendien doet zijn zwijgzame dienstknecht Cú er alles aan om haar weg te jagen. Maar wat als er een oude magie tot leven wordt gewekt en Cliona’s dierbaren in gevaar komen? Zal Cú bereid zijn om aan haar zijde te vechten of zal hij haar verraden? Een prachtig geschreven fantasyverhaal met als setting het Ierland van de tiende eeuw.

Toen Mara Li’s historische fantasy IJzerhart werd aangekondigd, had ik meteen interesse. Toen het ook nog eens af bleek te spelen in Ierland, was ik helemaal verkocht! Ik werd uitgekozen om mee te doen met de blogtour en daar was ik ontzettend blij mee. Ik kon niet wachten om te beginnen met lezen!

ijzerhart

Cliona is een talentvolle weefster en als baby gevonden in het woud. Ze woont nu in een eigen huisje, maar na een vreemd ongeluk heeft ze geen plek meer om te slapen. Als dat niet al schokkend genoeg is, ontmoet ze de nieuwe landheer van Eikerburcht. Hij laat meteen een oog op haar vallen en hoewel heer Declan een charmante man lijkt, heeft hij vele geheimen. Cú, zijn dienster, doet er alles aan op Cliona bij haar weg te houden. Welke magie is hier in het spel? Wat is het geheim van de landheer en waarom loopt Cliona zoveel gevaar?

Al vanaf de allereerste pagina slaagde Mara Li er in mij mee te slepen. De setting kwam gemakkelijk voor mijn geestesoog tot leven en ik genoot er met volle teugen van. Li heeft een beschrijvende schrijfstijl, waardoor Cliona en haar vrienden tot leven kwamen, evenals de mooie door Cliona geweven stoffen.

Ik vond dit een erg prettige historische fantasy omdat het boek lekker weg las en omdat het niet teveel poespas heeft. Nergens had ik het gevoel dat er iets in IJzerhart zat wat er niet hoorde. Het fantasyelement was goed uitgewerkt en er zijn een aantal gedurfde keuzes gemaakt die ik alleen maar kan aanmoedigen.

Natuurlijk hielp mijn voorliefde voor geschiedenis en Ierland enorm om meteen verliefde te worden op de sfeer, maar alleen een sfeer kan een boek natuurlijk niet redden. De plot wat prima in elkaar en het boek in z’n algemeen is goed uitgewerkt en verzorgd. Het tempo was prettig en constant en het zat logisch in elkaar. Dat is meteen ook een van de weinige struikelpunten: het was zo logisch dat er weinig was dat me echt verraste. Van mij had er nog wel een bijzondere wending in gemogen.

De romantiek en een aantal wendingen zag ik dan ook meteen aankomen. Dit neemt echter niet weg dat ik heb genoten van het verhaal en hoop dat er nog veel meer van dit soort boeken van Mara Li’s hand zullen verschijnen. Ik ben dol op historische fantasy in zo’n soort setting en IJzerhart heeft me wat dat betreft absoluut niet teleurgesteld.

Ik doe mee met de blogtour. Op deze blogs vind je deze week een recensie!

four-stars

Tags:

Divider

One response to “IJzerhart – Mara Li

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.