Holy Fuck – Mabel Nummerdor & Jeanneke Scholtens

Geplaatst op 16 juni 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Holy Fuck – Mabel Nummerdor & Jeanneke ScholtensHoly fuck door Mabel Nummerdor, Jeanneke Scholtens
Uitgever: S2 Uitgevers | Mei 2018
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 224
ISBN: 9789492528308
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

We staan midden in de 21ste eeuw en zien op het gebied van seks enorm veel gebeuren: Japanse jongeren die kiezen voor het celibaat, de opkomst van VR seks die steeds minder van echt te onderscheiden zal zijn. En wat te denken van de designer baby? Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor nemen je in 7 stappen mee, want Holy Fuck, deze sekspeditie gaat over jouw toekomst en daar kun je je maar beter goed over laten voorlichten.

Een tijdje terug werd ik benaderd door De Gouden Zebra met de vraag of ik Holy Fuck wilde lezen. Dit boek gaat over de toekomst van seks en gezien de inhoud werd er gedacht dat dit een jongere doelgroep misschien ook wel aan zou spreken. Seks is nu eenmaal iets waar veel jongeren mee bezig zijn en ik denk dat jongeren juist over seks te laten lezen, je ze op een heel andere manier kan voorbereiden. Een veilige manier. Ik was dan ook meteen benieuwd naar dit boek geschreven door Mabel Nummerdor & Jeanneke Scholtens.

Holy fuck gaat over de toekomst van seks in onze maatschappij. Trendwatchers Nabel Nummerdor en Jeanneke Scholtens hebben onderzoek gedaan naar hoe huidige ontwikkelingen een rol kunnen gaan spelen in ons seksleven. De hebben hierbij onderscheid gemaakt in een aantal thema’s en deze uitgezet op een tijdlijn. Het maakt seks bespreekbaar.

Zeker jongeren, waarbij seks – en het verkennen daarvan – zullen wat aan dit boek hebben. Seksuele voorlichting op school stelt immers niet heel veel voor. Je hoort dat je het veilig moet doen en dat soa’s verschrikkelijk zijn, maar er wordt nou niet bepaald uitgelegd dat bepaalde seksuele handelingen kunnen en oke zijn. Dit moeten ze zelf maar uitproberen in de slaapkamer (of ergens anders) of ze zien het op beeld. Porno is nou niet bepaald een goed voorbeeld van hoe seks zal zijn en schept dus niet altijd de juiste verwachtingen. Met Holy Fuck hopen Nummerdor en Scholtens dit bespreekbaar te maken. En daar zijn ze in geslaagd.

Nummerdor en Scholtens scheppen interessante gedachten. Sommige ‘voorspellingen’ klinken heel logisch, omdat de maakbaarheid van de mens een enorme rol speelt in de huidige maatschappij, laat staan de toekomst. Maar ergens werd ik ook een beetje bang. Wordt het allemaal echt zo afstandelijk en geknutseld? Misschien ben ik gewoon een beetje ouderwets op dat vlak, want ik vind dat seks iets natuurlijks hoort te zijn, iets wat voorkomt uit liefde.

Het boek is mooi opgemaakt en voelt haast aan als een magazine. Een wetenschappelijk magazine, dat wel. Ik raad dan ook aan om dit boek echt in stukken te lezen, want anders wordt de kost wat droog. Niet in een ruk uitlezen dus. Holy Fuck zit vol interessante feiten en theorieën en het concept van het geheel zet zeker aan tot nadenken. Ik kan me voorstellen dat dit boek echt gesprekken op kan leveren!

Holy fuck werd in de Melkweg in Amsterdam gepresenteerd, waarbij het eerste exemplaar aan Dance4Life’s directeur Eveline Aendekerk werd overhandigd. Mocht je nog nooit van Dance4Life hebben gehoord; zij zetten zich voornamelijk in om jongeren bekend te maken met veilig vrijen. Wist je dat onveilige seks het grootst groeiende gezondheidsrisico is bij jongeren? Wist ik niet en ik vind dat dit eigenlijk niet meer kan in een wereld waarbij informatie direct op handen is. Holy fuck  + Dance4Life = Een perfecte match dus, want dit boek maakt seks – en vooral het taboe om erover te praten – bespreekbaar.

Seks heeft een enorme invloed op onze maatschappij. Overal in het straatbeeld zien we het; op straat, in de mode, reclame, politiek, het eten.. En ga zo maar door. Hoe kan het dan zijn dat niemand er daadwerkelijk over wil praten? Holy Fuck maakt het echt bespreekbaar en laat je kennis maken met de diversiteit die deze basisbehoefte kent. Ik zou jongeren, bibliotheekmedewerkers, docenten, ouders van tieners en iedereen die met jongeren in aanraking komt dan ook willen uitdagen dit boek te lezen en de boel bespreekbaar te maken.

Holy fuck maakt seks bespreekbaar. En dan niet op het niveau van ‘je moet een condoom dragen’, maar vele malen interessanter.

Ik heb Holy Fuck met veel interesse gelezen, al moest ik het boek af en toe even wegleggen om de informatie te verwerken. Er staat namelijk echt heel veel informatie in. Gelukkig zorgt de fijne opmaak voor een prettige manier van lezen en maakt het de tekst overzichtelijker. Een bijzonder boek.

three-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.