Hoe ik mijn grootste hobby weer terugvond…

Geplaatst op 18 februari 2020 door Emmy in Persoonlijk / 7 Comments

Maar lezen is toch je grootste hobby en die ben je toch niet kwijt? Deels, ja. Tekenen is echter een constante factor in mijn leven geweest waar ik niet alleen mij creativiteit en frustraties in kwijt kon, maar wat me ook hielp om de prikkels van het leven te verwerken. Het is echter ook een van de eerste hobby’s die sneuvelt zodra ik mezelf teveel laat doen.

Ondanks dat ik illustrator ben en dus nog steeds veel teken, was het de afgelopen jaren weer ‘raak’. Ik tekende zelden nog voor mezelf, ook al had ik een hele wenslijst klaarliggen met dingen die ik wilde maken.

Ik heb vaker dat soort periodes gehad, waarvan de heftigste op de middelbare school was. Ik zat toen – volgens mij was het in 5 VWO – enorm in de knoop met mezelf. Ik vond geen aansluiting bij mijn klas, mijn vriendinnen zaten allemaal bij andere vakken, mijn PWS liep niet lekker, ik leefde meer online dan offline en ik vond mijn werk frustrerend naast al het schoolwerk. Ik tekende steeds minder en minder en ik kwam op een punt dat ik het amper nog deed en het ook niet meer kon gebruiken om even los te weken van het leven. Ik nam mezelf voor om dit niet meer te laten gebeuren, maar uiteraard gebeurde dit wel.

En nu, tijdens mijn verlof, merkte ik weer dat ik al tijden lang niks voor mezelf had gemaakt. Het idee om achter mijn laptop te gaan zitten en mijn tekentablet op te zoeken – waar ik toch nooit helemaal het resultaat behaalde van wat ik wilde – of om al mijn verfspullen klaar te leggen: ik werd al moe van het idee. En dat terwijl het ene na het andere plaatje door mijn hoofd schoot.

En toen besloot ik – geinspireerd door vriendinnen – weer eens voor mezelf te kiezen. Ik keek naar wat financieel (zakelijk) haalbaar was en besloot dat ik een nieuwe iPad met Apple Pencil wilde. De oude iPad van Rob die ik gebruikte was op en ondersteunde sowieso geen pencil en het idee dat ik vanaf de bank gewoon lekker kon tekenen bracht me zo veel rust. Ik dacht een paar dagen goed na, overlegde met Rob en bekeek verschillende modellen. Daarna had ik een nieuwe iPad Air in bezit met Apple Pencil en sindsdien vind ik het heerlijk! Ik gebruik hem voornamelijk om te tekenen en heb al aardig wat gemaakt. Het idee dat ik gewoon even aan een tekening kan werken en het daarna weer naast me neer kan leggen: heerlijk!

Daarnaast kan ik hem ook heel goed gebruiken voor het zakelijke gebruik. Labels voor kaarsen, maar ook het aanbieden van ander soort illustraties. Zo heb ik me afgelopen weekend voorgenomen een aantal portretten te tekenen. Heel simpel, maar ook heel herkenbaar. Gelukkig vielen ze meteen in de smaak en kon ik toch nog een beetje werken, zo tijdens mijn verlof. Ik wil dit zeker gaan uitbreiden in de toekomst en vooral gewoon genieten welke mogelijkheden de iPad in combinatie met de Apple Pencil en Procreate biedt.

Daarnaast lees ik ook geregeld manuscripten ter beoordeling voor uitgeverijen en ik zag het niet meer zitten om hiervoor gebonden te zijn aan mijn laptop. Mijn ereader ondersteunt pdf’jes ook niet zo goed, dus ook op dit vlak was de iPad een fantastische aankoop. Ik heb er nu al zo veel plezier van!

Ik pak nu elke dag mijn iPad wel op om even te krabbelen. En man, wat heb ik dát gemist. En dus neem ik mezelf weer voor: durf dingen voor jezelf te maken. Breng dat wat in je hoofd zit tot leven, of dit nu op papier is of op scherm.

Heb jij wel eens een hobby links laten liggen en daar enorm mee geworsteld?

Tags:

Divider

7 responses to “Hoe ik mijn grootste hobby weer terugvond…

  1. Priscilla

    Heel erg herkenbaar wat je hierboven schrijft. Zodra ik geen tijd heb of veel stress heb zijn mijn hobby’s het eerste dat ik meestal laat vallen ondanks dat ik weet dat dit niet verstandig is.

  2. Ik had dat met bloggen. Het afgelopen jaar werd het steeds minder, tot ik in een half jaar tijd maar één blogje plaatste. Vorige week ging ik weer scheijven, en ik vond het heerlijk!

  3. Wat fijn dat je ipad zo goed bevalt, dat vind ik altijd spannend met grote aankopen. En teken lekker door want ik wordt heel blij van al je mooie maaksels op Instagram!

  4. Ik herken wat je zegt. Lezen is iets waar ik heel veel plezier uithaal, absoluut. Maar als het er echt op aan komt dan is het ook tekenen bij mij. Dat maakt mij zo gelukkig! Ik laat tekenen vaak vallen als ik een perfectionistische bui heb, want dan is het nooit niet goed. Of als ik het druk heb. Maar geen reden is een reden om het te laten. Want tegelijkertijd ben ik ook echt heel ongelukkig als ik niet kan tekenen. Tekenen is niet zomaar een hobby. Voor mij is het een passie, een liefde. Ik kan niet functioneren zonder. Als alles misloopt, kan ik altijd weer tot mezelf komen met mijn stiften in mijn hand.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.