Het vreemde verhaal van dokter Jekyll en de heer Hyde – Robert Louis Stevenson & Bies van Ede

Geplaatst op 13 april 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Het vreemde verhaal van dokter Jekyll en de heer Hyde – Robert Louis Stevenson & Bies van EdeHet vreemde verhaal van dokter Jekyll en de heer Hyde door Robert Louis Stevenson, Bies van Ede
Illustrator: Sophie Pluim
Uitgever: Blossom Books | Oktober 2019
Aantal pagina's: 128
ISBN: 9789463492522
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Wereldklassiekers: boeken die je gelezen moét hebben. Met onze nieuwe lijn hopen we meer jongeren te interesseren in en kennis te laten maken met de klassieke wereldliteratuur. De nieuwe hertalingen blijven dicht op het origineel maar zijn tegelijkertijd zo bewerkt dat ze voor jongeren dé opstap vormen naar ander klassiek werk.

Het derde boek uit wordt verteld door auteur en vertaler Bies van Ede. Vol enthousiasme is hij in het macabere verhaal van Robert Louis Stevenson gedoken. Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll & de heer Hyde is oorspronkelijk verschenen in 1886 als korte novelle.

Ik heb al jaren een soort afspraak met mezelf dat ik meer klassiekers wil lezen en nooit komt het er echt van. Tot Blossom Books met hun lijn wereldklassiekers kwam. Boeken die er niet alleen prachtig uitzien, maar lezers ook op een toegankelijke manier laten kennismaken met boeken die de wereldliteratuur hebben verandert. Na de geboorte van Lily kreeg ik een heel lief pakketje van Blossom Books met daarin hun nieuwste klassieker: Het vreemde verhaal van dokter Jekyll en de heer Hyde.

Ik denk dat iedereen wel een moment in een serie, film of boek kan herinneren dat er verwezen wordt naar Jekyll en Hyde, maar het verhaal zelf nooit gelezen hebben. Ik was ook net zo een. Het vreemde verhaal van dokter Jekyll en de heer Hyde is oorspronkelijk een novelle uit 1886 en gaat over een dokter (Jekyll) die middels een drankje een heel andere persoonlijkheid weet te maken. Die andere persoonlijkheid (Hyde) geeft hem de ruimte om al zijn kwade gedachten te uiten. Het gaat echter compleet de verkeerde kant op, waardoor de dokter het rigoureuze besluit neemt om van zijn demon af te komen. Pas als de jurist Utterson gaat uitzoeken waarom Jekyll in zijn testament alles aan Hyde achterlaat, komt dit verhaal aan het licht.

Ik ben blij dat ik dit verhaal eindelijk heb kunnen lezen, al was dit misschien mijn minst favoriete van de tot nu toe uitgegeven klassiekers. Het vreemde verhaal van dokter Jekyll en de heer Hyde wist mij minder te boeien, al ben ik wel blij het boek gelezen te hebben. Misschien lag dit een beetje aan de schrijfstijl, want ik bleef een bepaalde afstand voelen tussen mij en het verhaal. En dat terwijl deze novelle duizenden auteurs, illustratoren en striptekenaars heeft geinspireerd! Daarom ben ik wel heel blij dat ik het nu heb kunnen lezen: zonder Blossom Books was dat waarschijnlijk nooit gebeurd.

Het verhaal zelf lag me dus niet enorm. Het concept wel en de plot ook, maar de manier waarop deze was geschreven lag me niet helemaal. Gelukkig ziet dit boek er wel weer prachtig uit en is deze reeks er een om in je kast te willen hebben. Ik kijk enorm uit naar Dante’s inferno en hoop Frankenstein ook in mijn kast te kunnen zetten.

Het vreemde verhaal van dokter Jekyll en de heer Hyde is net als de andere boeken in de reeks een ideale manier om klassiekers tot je te nemen.

Deze reeks van Blossom Books is wat mij betreft een fantastische manier om klassiekers te lezen. Niet alleen worden klassiekers zo ontzettend toegankelijk, ze zorgen er ook voor dat de klassiekers die je anders misschien zou overslaan, toch gelezen worden. Het vreemde verhaal van dokter Jekyll en de heer Hyde was dan misschien niet mijn favoriet uit de reeks: ik ben wel heel blij het verhaal gelezen te hebben en ga dit boek een prachtige plek in mijn kast geven! Ik had er een tikkeltje meer van verwacht.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Het vreemde verhaal van dokter Jekyll en de heer Hyde – Robert Louis Stevenson & Bies van Ede

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.