Het Middernachtspaleis (Niebla #2) – Carlos Ruiz Zafón,

Geplaatst op 27 februari 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het Middernachtspaleis (Niebla #2) – Carlos Ruiz Zafón,Het Middernachtspaleis door Carlos Ruiz Zafón
Ook door deze auteur: De schaduw van de wind
Serie: Niebla #2
Andere boeken in deze serie: De Nevelprins
Uitgever: Signatuur | Februari 2015
Genres: Young Adult, Magisch realisme, Mysterie
Aantal pagina's: 264
ISBN: 9789056725273
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

Calcutta 1932: Ben en zijn vrienden van het geheime Chowbar Genootschap zijn net zestien geworden. Het is tijd om het weeshuis, waarin ze zijn opgegroeid, te verlaten. Bij het afscheidsfeest verschijnt plotseling een oude vrouw met een jong meisje, Sheere, waar Ben meteen door gefascineerd is. Wie is zij? Als Ben en Sheere ontdekken wat hen met elkaar verbindt, worden ze al omringd door gevaar, een gevaar dat hen diep de onderwereld van Calcutta intrekt. Een schaduw uit het verleden staat hen naar het leven en die schaduw is al veel dichterbij dan ze vermoeden.

Door mijn februari TBR had ik besloten alle boeken van Carlos Ruiz Zafón die ik nog had liggen ‘even’ te gaan lezen. Dus na het lezen van De nevelprins, was het de beurt aan Het Middernachtspaleis. Ik was ontzettend benieuwd of dit boek mij zou bekoren, omdat De Nevelprins toch niet helemaal mijn ding bleek te zijn.

Vol goede moed legde ik het boek klaar naast me op de bank, om er vervolgens pas dagen later aan te beginnen. Nu heb ik de laatste tijd sowieso niet altijd even veel zin om te lezen, dus zo’n probleem was het ook wel niet. Ik wuifde het een beetje weg. Helaas bleef ik dat gevoel ook houden tijdens het lezen.. En dat is natuurlijk géén goed teken.

Het kostte me erg veel moeilijk om in het verhaal te komen, terwijl het boek toch best wel spannend begint. Een grootmoeder is gedwongen een van haar kleinkinderen achter te laten in een weeshuis omdat er een groot kwaad naar het op zoek is. Ben groeit op tussen een groep vrienden en op zijn 16e verjaardag loert het kwaad op zijn dood. Toch lukte het me niet om echt geraakt te worden door het verhaal. Het lukte me maar niet om me onder te laten dompelen in de historische setting van Het Middernachtspaleis. Dat terwijl ik de setting, en daarmee ook de tijdgeest, in Zafón’s boeken voor volwassenen juist erg sterk naar voren vind komen.

Jullie merken het misschien wel; ik heb best wel moeite om precies onder woorden te brengen wat ik precies van dit boek viel. Ik vond het wel aardig lezen, maar omdat het zo lang duurde voordat ik er in zat, was het soms net een worsteling. Gelukkig maakte de laatste vijftig pagina’s het boek weer goed. Er zat toen wat meer vaart in het verhaal en de spanning nam wat toe.

Het Middernachtspaleis bevat interessante magisch realistische elementen die ik ook herkende in De Nevelprins, maar eigenlijk was het hele verloop van het boek bijna hetzelfde.. Met de creepy badguy waar nog meer achter zit en een jongen in de hoofdrol die iets bijzonder voor elkaar kan krijgen. Toch voelde ik de setting niet echt. Het was alsof het constant maar uit mijn vingers glipte. Hierdoor kon ik geen vat krijgen op het verhaal en werd ik er niet door geraakt.

Het magisch realisme is iets waar je van moet houden, omdat het een heel realistisch verhaal is met vaak enkele absurde elementen die zo uit een kinderfantasy gestapt zouden kunnen zijn. Op zich bevat Het Middernachtspaleis allerlei elementen waar ik verzot op ben, maar toch was dit boek het niet voor mij. Het deed me te weinig.

middernachtpaleis

two-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.