Het Koninkrijk – Jess Rothenberg

Geplaatst op 13 september 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Het Koninkrijk – Jess RothenbergHet koninkrijk door Jess Rothenberg
Uitgever: Moon | 9789048843794
Genres: Young Adult, Sciencefiction
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789048843794
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Welkom in het Koninkrijk... waar 'Happily ever after' niet alleen een belofte is, maar een wet.

Het Koninkrijk is een fantasy-pretpark waar gasten worden ondergedompeld in een wereld vol virtuele draken, gigantische kastelen en hightech wezens.

Ana is een van de zeven Fantasisten, wondermooie android-prinsessen die ontworpen zijn om dromen waar te maken. Dan ontmoet ze Owen, die in het park werkt, en Ana krijgt voor het eerst gevoelens die verder gaan dan haar programmering... Ze is verliefd.

Maar het sprookje verandert in een nachtmerrie als Ana beschuldigd wordt van de moord op Owen. Het is het begin van de rechtszaak van de eeuw. Door getuigenissen in de rechtbank, interviews en Ana's herinneringen ontstaat een verhaal van liefde, leugens en wreedheid - en wat het écht betekent om mens te zijn.

Sprookjesachtige boeken met prachtige omslagen: ik teken er elke keer weer voor. Daarom was ik erg nieuwsgierig naar Het Koninkrijk van Jess Rothenberg. Ik had ook best wel hoge verwachtingen, omdat de omschrijving me enorm aansprak.

het koninkrijk

Ana is een van de zeven Fantasisten, een android-prinses die speciaal ontworpen is voor Het Koninkrijk, een fantasy-pretpark vol virtual reality, hightech wezens en andere pracht en praal. Ana is speciaal gebouwd om dromen waar te maken. Totdat ze Owen ontmoet en zelf begint te dromen. En te voelen.

Haar sprookje verandert echter in een nachtmerrie als ze er van verdacht wordt Owen te hebben vermoord…

Wat ik interessant vind aan Het Koninkrijk is dat je constant na mag denken over wanneer iets of iemand een mens is. Ana is natuurlijk een android, maar ze is erg sympathiek en al snel lijkt ze een volledig mens. Gelden voor androids dezelfde regels? Dat intrigeerde me enorm. Hoe de grens tussen goed en kwaad wordt opgezocht en hoeverre anderen mogen beslissen over het leven van anderen. Het heeft een heel maatschappelijk kritische noot, zonder dat je het als lezer door hebt.

Ondanks die interessante gedachten, vond ik de plot van het boek zelf vrij gemakkelijk. De bijzondere plottwists die iedereen van zijn sokken blies, vond ik zelf niet heel verrassend of bijzonder. Ik vond ze soms zelfs een beetje vergezocht. Dit boek was zo anders dan ik van te voren had bedacht! Daarnaast vond ik de schrijfstijl ook wat vlak. Er was weinig bijzonders aan.

In het boek wordt er veel gesprongen qua tijd. Je hebt een deel van voor de rechtszaak en een stuk van tijdens de rechtszaak. Afwisselend heb je ook te maken met getuigenverklaringen. Dat was aardig, maar veel liever las ik over ervaringen in het park. In mijn hoofd was het een soort van Disneyland, maar ik kreeg als lezer echt maar weinig omschrijvingen mee. Weinig echte gebeurtenissen die het park tot leven konden wekken. Dit vond ik heel jammer, want het park trok me juist het meest aan.

Tot slot merk je pas op het eind dat Ana verliefd is en dat de twee een soort van bij elkaar komen. Maar de relatie heeft totaal geen inhoud… En ik hou dus niet zo van dat soort inhoudsloze relaties. Op een of andere manier boeide hun relatie me niet, vond ik hem onwaarschijnlijk en ook wat geknutseld.

Het koninkrijk wist me dus minder te intrigeren dan ik had gehoopt. Ik had een magische sprookjeswereld verwacht, maar het was meer een murder mystery. Ook leuk, maar toch kon ik er niet heel veel mee. Voor mij waren het vooral de gedachten die ontstonden het meest interessant van het verhaal. Mijn eigen mening over de rechtszaak en het hele androidgebeuren.

Het Koninkrijk is meer een murder mystery dan een sprookje.

Al met al was Het koninkrijk toch heel anders wat ik ervan had verwacht. Het kwam minder goed uit de verf als ik had gehoopt en de verrassende plottwists deden me maar weinig. Mocht je iets zoeken in het verlengde van De Lunar Chronicles, dan is dit wel een optie.

three-stars

Tags: ,

Divider

2 responses to “Het Koninkrijk – Jess Rothenberg

  1. priscilla

    Goede recensie. Ik was heel benieuwd naar dit boek en wilde het ook gaan kopen, maar ik denk dat ik eerst maar eens ga kijken of dit boek in de bieb te krijgen is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.