Het is hier helemaal (niet) perfect! – Carlie van Tongeren

Geplaatst op 5 februari 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het is hier helemaal (niet) perfect! – Carlie van TongerenHet is hier helemaal (niet) perfect! door Carlie van Tongeren
Ook door deze auteur: Heerestraat en Rozenlaan
Uitgever: Blossom Books | November 2021
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789463493093
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

‘#watgebeurtermetme? #waaromtrilik? #travellingisfun #datisduseenleugen #zeulenmeteen­backpackisgewoonkut #ikwilnaarhuis #lovemylife #hatemylife #posten #ikmoetposten #waarom­reageertniemand? #adem #meeradem #likeslikeslikes #hartjeshartjeshartjes #refreshrefreshre­fresh’

Yara is net glansrijk geslaagd voor het gymnasium en heeft twee Grote Doelen: alleen op reis naar Indonesië om daar de wereld te verbeteren met vrijwilligerswerk én een succesvolle Instagram en reisblog. Ze creëert de perfecte Instagramfeed van een avontuurlijk en betrokken vrijwilligerswerkmeisje. Wat haar volgers niet zien, is dat haar reis tegenvalt: het project en de andere vrijwilligers, de klamme hitte en Yara zelf. Want hoe ver ze ook reist, ze neemt zichzelf en haar verleden gewoon met zich mee. Yara krijgt last van paniekaanvallen en de perfectie van haar Instagramfeed brokkelt af. Dan ontmoet ze Ro, die juist helemaal geen doel heeft. Kunnen ze elkaar weer een beetje op weg helpen?

Als ik terugdenk aan mijn tienerjaren – met name rond te tijd dat ik ging studeren – dan herinner ik me een meisje dat weinig durfde en daardoor niet alles gedaan heeft wat ze wilde. Maar blijven hangen in ‘wat alsen’ heeft natuurlijk geen zin. Achteraf had ik misschien andere keuzes gemaakt op het gebied van reizen, studeren en studeren in het buitenland, maar daar kan ik niks meer aan veranderen. Gelukkig kunnen we via verhalen toch op avontuur en meebeleven hoe zoiets moet zijn. Het is hier helemaal (niet) perfect! gaat over iets wat ik nooit zou durven: alleen op reis naar een heel ver land.

Yara is cum laude geslaagd voor haar gymnasium en haar BETA-familie verwacht dat ze naar de universiteit gaat om daar een studie te gaan volgen die vooral bij hun aansluit. Ze zien het daarom totaal niet zitten dat Yara wil gaan reizen om vrijwilligerswerk te gaan doen in Indonesië. Maar Yara gaat! Ze zal haar angsten onder ogen komen, haar Instagramaccount laten groeien en iedereen eens laten zien hoe goed het gaat! Maar het gaat niet goed. Haar project loopt in de soep en ze heeft het gevoel dat ze keihard heeft gefaald. En dan ontmoet ze Romeo. En deze jongen zonder doel kan haar een heleboel leren. Eindelijk gaat ze eens zonder plan op pad…

Ondanks dat ik een schijterd ben en dit dus nooit had aangedurfd (helaas), kon ik me erg goed verplaatsen in Yara. Ze wil geen controle verliezen en heeft last van paniekaanvallen. Dit voelde voor mij pijnlijk herkenbaar en daarom voelde Yara meteen als iemand die me kende. Het voelde veilig om met haar op reis te gaan. Ik wil Carlie van Tongeren dan ook bedanken dat ze me op deze manier meenam op reis. Haar eigen ervaringen komen duidelijk naar voren en het was alsof ik ook even in een compleet ander werelddeel was.

Ik was al snel een beetje verslaafd aan Het is hier helemaal (niet) perfect. Ik wilde graag weten wie Yara nog meer zou tegenkomen op haar reis en bovenal: wat ze ervan zou leren. En met haar leerde ik ook veel. Over mezelf, over wat de teugels een keertje loslaten met je kan doen en hoe bijzonder zo’n reis moet zijn. Ooit ga ik zelf eens alleen op pad, voor een paar dagen en niet al te ver weg. Maar ik zal het doen.

Ondanks dat ik ook een beetje baalde van de Emmy van vroeger, kon ik dat uiteindelijk ook wel opzij zetten en genieten van het verhaal. Het raakte me op zo veel verschillende niveaus! Van Yara’s paniekaanvallen tot al haar worstelingen omtrent de verwachtingen van het thuisfront, tot de bijzondere vriendschappen die Yara sloot op haar tocht. Het was bijzonder intrigerend en ik baalde toen ik het boek uit had.

Het is hier helemaal (niet) perfect! is een bijzonder verhaal over verwachtingen van jezelf, van anderen en de maatschappij. Over ons onhaalbare streven naar perfectie tot het stil leren staan en rond te kijken welke prachtige wereld je juist om je heen hebt. Echt een aanrader!

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.