Het Gouden Kompas (His Dark Materials #1) – Philip Pullman

Geplaatst op 6 augustus 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 9 Comments

Het Gouden Kompas (His Dark Materials #1) – Philip PullmanHet Gouden Kompas Serie: His Dark Materials #1
| 2007
Aantal pagina's: 394
ISBN: 9789044611120
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De elfjarige Lyra is opgegroeid zonder haar ware identiteit te kennen. Als haar vriend Roger verdwijnt, begint haar queeste,, die haar in aanraking brengt met uiteenlopende personages, onder wie de superieure Lord Asriel en de charmante maar sinistere Ms Couiter.

Ze reist naar het hoge noorden met een groep zigeuzen, op zoek naar hun kinderen - die net als Lyra's vriend Roger zijn ontvoerd. Tegen haar wil raakt Lyra betrokken bij de verschrikkelijke experimenten die in de poolstreek worden uitgevoerd. Achtervolgd, verraden en meer dan eens aan zichzelf overgeleverd, leert ze intussen steeds beter hoe ze moet omgaan met het mysterieuze gouden instrument dat haar de waarheid zal vertellen...

Koop ‘Het Gouden Kompas’ hier voor slechts €5,00!

Een van de boeken die me het meest is aangeraden en die al vrij lang op mijn TBR heeft moeten staan is Het Gouden Kompas. Je zou zeggen dat ik, nadat ik de film zag, meteen het boek zou lezen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er niet aan toe kwam. Zelfs toen mijn vriend de gehele trilogie in het Engels kocht, lukte het me niet om het boek te pakken. Toen ik bij de bieb was en boeken aan het uitzoeken was voor mijn vakantie, wist ik het zeker: ik kan er niet meer om heen, dat boek moet nu eindelijk een keer mee.

Het bestaan van verschillende werelden vind ik altijd een interessant gegeven. Gooi daar een wereld bij waarbij het heel normaal is dat een mens een daemon (een afspiegeling van je karakter in diervorm) heeft die altijd met je mee gaat bij, en ik ben gelukkig. Dit concept vond ik heel erg goed en heel tof uitgewerkt. Zeker het feit dat kinderen een nog niet vastgesteld dier hebben en dat je dier verliezen zoiets is als het missen van je ziel, vond ik heel erg sterk.

Het verhaal zit vol met sterke personages en heeft een origineel plot wat meerdere takken heeft. Die heeft het verhaal ook wel nodig om interessant te blijven. Wel merk ik dat ik in mijn achterhoofd constant met de film bezig was, ook al is het zeker al een jaar geleden dat ik de film heb gezien. Dat en de torenhoge verwachtingen die anderen van dit verhaal schiepen maakte het er misschien een beetje naar dat ik een beetje ben teleurgesteld. Het was echt wel een leuk boek, en ik denk niet dat het mogelijk was om het nog beter te maken, maar toch.. Ik weet niet zo goed hoe ik dat moet uitleggen. Ik denk dat – als ik dit boek eerder had gelezen – het veel indrukwekkender over was gekomen.

Toch smaakt het boek naar meer. Het enige wat me daarin weer tegenhoud is de kritiek die ik hoor over de rest van de boeken. Ik ben dan zo bang voor teleurstellingen.. Kennen jullie dat? Het blijkt maar weer dat ik toch erg gevoelig ben voor de meningen van anderen!

Al met al vond ik het ene leuk boek. Lyra was een fijn personage dat misschien niet altijd even goed overkwam als een elfjarig, maar wel duidelijk een speciale rol te vervullen heeft. Het daemon idee vind ik geniaal en dat gaf zeker een diepere laag aan het verhaal. En verder: had ik nou maar eerst het boek gelezen…

Het Gouden Kompas is een aanrader voor (de iets wat jongere) fantasyliefhebbers die na het lezen van Harry Potter en Stravaganza nog niet genoeg hebben van bijzondere alternatieve werelden naast de onze.

four-stars

Tags: , , , , , , , , ,

Divider

9 responses to “Het Gouden Kompas (His Dark Materials #1) – Philip Pullman

  1. Ik vind de andere twee delen ook super (misschien nog wel beter), er komen nog andere elementen bij die het verhaal nog boeiender maken en nieuwe karakters die ik ook leuk vind. Ik hoop heel erg dat je die ook gaat lezen 🙂

  2. De boeken van Philip Pullman staan hier ook al een tijd op mijn lijst, net als die van C.S.Lewis. Van beide heb ik al de film gezien en ik heb dus net als jij schrik dat dit het effect van het boek wat gaat inperken. Nu maar hopen dat het er ooit nog eens van komt om de boeken ook effectief te lezen.

  3. Ik vond de film echt fantastisch en het boek staat al heel lang op mijn to read list. Hopelijk kom ik er binnenkort eindelijk een keer aan toe want ik ben erg benieuwd 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.