HELP! Ik word zeeziek. Tips om jouw bootreis zo aangenaam mogelijk te maken.

Geplaatst op 10 mei 2019 door Emmy in Column, Persoonlijk, Reizen / 2 Comments

Toen ik een paar jaar terug voor het eerst met een grote boot de Noordzee over zou steken, had ik niet verwacht dat ik er last van zou hebben. Helaas werd ik zeeziek, wat nogal versterkt werd door een flinke storm. Ik baalde ontzettend, want ik zou de dag erna wéér een nacht op de boot moeten doorbrengen. Supersaai voor mijn man, natuurlijk. Ik nam op de terugreis een pilletje en ik was even vergeten hoe slecht ik tegen die pillen kan. Het gevolg: nog zieker.

Zelfs een korte overtocht bleek een paar jaar later niet te gaan. Het zal je dus niet verrassen dat ik me een beetje zorgen maakte om de bootreis van IJmuiden naar New Castle wéér te moeten maken. Dit keer kon ik me echter wel beter voorbereiden en ik vroeg op Instagram om tips. Ik kreeg er heel veel, waarvan niet allemaal even nuttig. Er kwamen namelijk veel tips die elkaar tegenspraken. Zoals: naar buiten kijken! Of juist helemaal niet naar buiten kijken! Naar voren kijken! Naar achteren! Dit waren echter tips waar ik in de praktijk niet heel veel mee zou kunnen, omdat je niet 16 uur naar binnen of naar buiten kan kijken. Nee, het ging me echt om een alternatief voor reispilletjes. Ik heb van alles geprobeerd en ik wil mijn bevindingen graag met jullie delen.

Laat ik dan toch even beginnen met het naar buiten of naar binnen kijken.

Tijdens de reis merkte ik dat wanneer je naar buiten kijkt, het belangrijk is om zo veel mogelijk op de horizon te kijken. Kijk niet naar het kolkende water onder je (oké, die dolfijn was het waard), want daar word je alleen maar draaierig van. Ik maakte die fout op de heenreis en ik werd helemaal gek van al die golven.

Het is waar dat wanneer de zee rustig is, je prima binnen kan blijven, maar af en toe wat frisse lucht is erg fijn.

Mocht je dan toch niet lekker worden: liggen helpt enorm. Tijdens de nacht had ik er minder last van, tot de zee onrustig werd. Het helpt dan enorm om met de golven mee te bewegen. In mijn geval moest ik op mijn rug gaan liggen, ook al ben ik een enorme zijslaper. Alleen dan kon ik me op het water laten ‘dobberen’. Sowieso: beweeg met de golven mee en ga er niet tegenin, dat maakt het alleen maar lastiger.

Slapen helpt dus en ik word dan ook vaak enorm slaperig van een bootreis. Mocht het kunnen, zorg dan voor een hut zo laag mogelijk in het schip. Hoe hoger je zit, hoe meer je de schommelingen voelt.

Mijn laatste tip voor tijdens de reis: EET! Je moet misschien niet aan eten denken, maar het is heel onverstandig om met een lege maag een boot op te gaan. Ook tijdens de reis moet je genoeg blijven eten en drinken. Serieus, het helpt.

Ook heb ik twee andere hulpmiddelen geprobeerd: gemberpillen (want gember is goed voor de spijsvertering) en van die seabead bandjes. Deze laatste gebruiken drukpunten van het lichaam om je beter te laten voelen. Ik was wel sceptisch, maar daad het niet, dan schaadt het niet.

Het natte watje in mijn oor heb ik overigens niet getest.

Op de heenweg had ik overal heel erg veel last van. Ik was een dweil en niemand had wat aan me. De terugreis ging echter zo veel beter! De zee was vrijwel kalm en ik had de gemberpillen de hele week al geslikt. Ik weet niet waar het precies aan lag (ik denk een combinatie van alles), maar voor het eerst had een vrijwel zeeziek-vrije bootreis. YES!

Ik denk dat het voor iedereen anders kan werken en dat er geen gouden oplossing is om een zeereis aangenamer te maken. Ze zeggen dat je er op den duur aan kan wennen en dat zal best, maar tot die tijd kan je je knap ellendig voelen. Ik weet in ieder geval dit ik de volgende keer mijn armbandjes weer omdoe en een paar ochtenden van te voren een gemberpil naar binnen werk. Als de zee dan ook een beetje kalm is, ben ik een gelukkig mens.

Ben jij wel eens zeeziek geworden?

Tags:

Divider

2 responses to “HELP! Ik word zeeziek. Tips om jouw bootreis zo aangenaam mogelijk te maken.

  1. Lej Buss

    Een foto van die seabeadarmbandjes had een leuke toevoeging geweest maar verder wel een handig artikel. Een nat watje in de oren zou ik ook niet getest hebben. Ik heb gekonfijte gember (nog steeds errrrg pikant) en gembertinctuur, wat wel helpt. Heb eens in de Hema armbandjes met zo’n drukpuntbolletje gekocht, die helpen soms maar op zich zijn die nooit voldoende. Wel leuk dat je iets gevonden hebt wat werkt voor jou. Nu de volgende keer die golven weer negeren dan en op de horizon focussen!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.