Help, ik lees opeens veel minder (en dat vind ik helemaal niet erg)!

Geplaatst op 13 november 2018 door Emmy in Boeken / 16 Comments

Jullie hebben het vast wel opgemerkt aan mijn dagboekjes, mijn instagram of goodreadspagina: ik heb de afgelopen paar maanden veel minder gelezen dan voorheen. Waar ik vorig jaar gemakkelijk de 300 gelezen boeken aantikte, ben ik nu nog niet bij de 200. Nog steeds knetterveel; maar voor mijn doen natuurlijk super veel minder. En in plaats dat het me frustreert (wat ik had verwacht), vind ik het eigenlijk niet echt heel erg.

Natuurlijk mis ik het wel om meer leesmomenten te hebben. Ik mis ze echt. Daarom kan ik nu juist extra goed genieten van de momenten waarop ik wel kan lezen: in de trein, even voor het slapengaan of wanneer ik mezelf een paar uur vrij gun. En dit laatste is natuurlijk vooral de dooddoener voor mijn minder kunnen lezen. En dat komt ook weer door mijn vele activiteiten. Eigen schuld, dikke bult.

Ik vind mezelf namelijk absoluut niet zielig; ik heb er zelf voor gekozen om mee te doen met het traject in Rotterdam, kies er zelf voor om vrij intensief bij twee bedrijven te werken (ik werk momenteel drie dagen op school in verband met een zieke collega) en heb natuurlijk mijn eigen bedrijf nog. Het komt dan ook geregeld voor dat ik zes of zeven dagen in de week werk, met een paar vrije dagdelen. Dan moet ik het huis nog doen, wil ik sporten en heb ik dingen om te maken. Zo werkte ik vorige week heel hard aan een – vind ik – vet mooi schilderij van Zweinstein voor Esmee. Het haalde mijn passie voor schilderen weer naar boven en ik vond het heerlijk ontspannend. Wie weet ga ik er lekker mee door en kan ik binnenkort ook originele kunst aanbieden.

Maar goed. Ik dwaal af. Ik lees minder. Heel soms word ik daar een beetje onrustig van, omdat mijn TBR de afgelopen weken wel enorm is gegroeid en ik voornamelijk boeken heb gevraagd met de feestdagen (plus swaps). Daar moet ik maar gewoon even vrede mee hebben, want er komt vanzelf een moment waarop ik even rust heb en in een keer door kan knallen. Misschien moet ik een vakantie voor mezelf inplannen (ik ben zo’n sukkel die in de kerstvakantie keiveel moet invallen). En dan ook lekker even weg tijdens die vakantie, zodat ik niet in de verleiding komt om alsnog te gaan werken (dat heb ik in de avond vaak).

Ik geloof zelf niet echt in een leesdip. Iedereen heeft namelijk wel eens minder zin om te lezen en ik denk dat forceren alleen maar tegenwerkt. Als je geen zin hebt, heb je geen zin. Als je graag haakt en even geen zin hebt, zit je ook niet in een haakdip, dan heb je gewoon even geen zin. Dat is normaal. Niemand dwingt je om te lezen. Ik heb dan ook GEEN leesdip, maar gewoon minder tijd en energie om een boek open te slaan. Ik wil wel, maar het kan gewoon even niet en dat is prima. Die boeken lopen niet weg; ik kom er vanzelf aan toe.

Dit betekent natuurlijk ook dat het kan voorkomen dat ik even geen recensies meer heb om te posten. Zo nu en dan schrijf ik dan zo’n gedachtending als dit, maar daar zal ik jullie niet te vaak mee opzadelen. Misschien neem ik binnenkort wel weer een weekje blogvrij, om me voor te bereiden op de boeken adventskalender en om even ‘bij te lezen’.

Veel mensen zullen misschien denken: ‘jeetje, Emmy, wat lul je nou? Je vindt dat je nu weinig leest, maar leest alsnog meer dan de gemiddelde Nederlander!’

De gemiddelde Nederlander leest 10 boeken geloof ik. En ik denk dat de Young Adult community dit gemiddelde mega omhoog haalt. Ik lees nog steeds veel, ja, maar wel minder dan eerst en dat vind ik voor nu prima. Er komt vanzelf wel weer een moment waarop ik weer meer zal gaan lezen. Een moment waarop er wat minder chaos in mijn leven en waarop ik wat makkelijker afstand kan nemen en mezelf rust durf te gunnen.

Vind jij het frustrerend wanneer je minder leest dan normaal?

Tags:

Divider

16 responses to “Help, ik lees opeens veel minder (en dat vind ik helemaal niet erg)!

 1. Dit is zo herkenbaar, af en toe vind ik het wel frustrerend. Maar meestal niet. Op het moment is mijn agenda vreselijk vol en dat blijft ook nog wel even zo. Mijn tbr staat op mijn ereader dat neemt gelukkig niet zoveel ruimte in 😅

 2. Voor mij ook heel herkenbaar. Alleen is het dit jaar voor mij volledig uit eigen handen waardoor ik heel veel minder lees dan voorgaande jaren ( ben nml doodziek geweest een heb in het ziekenhuis gelegen) heb nu de 40 boeken nog niet gehaald waar ook eerst makkelijk de 150 a 200 per jaar haalde. Maar goed ik ben weer gezond en heb een nieuwe vriend, geniet van het leven dus heb er vrede mee. Komt volgend jaar wel weer dat ik weer meer lees 🙂 . Liefs

 3. Nee laat het zijn gang gaan. Ben allang blij dat ik dit jaar sowieso mijn reading challenge haal.

  Als ik soort dipje heb ga ik series en films kijken of zelfs kleuren voor volwassenen weer oppakken.

 4. Ik vind het zeker niet frustrerend als ik minder lees dan gewoonlijk. Wat jij zegt: soms heb je er gewoon geen zin in. Soms heb ik gewoon zin om mijn andere hobby’s uit te voeren, zoals bulletjournalen, sporten, zingen, series kijken. Als ik geen zin heb in Netflix, zit ik ook niet gelijk in een Netflixdip. Ik vind het sowieso knap dat je al bijna 200 boeken hebt gelezen. Ik kom daar echt niet aan toe.

 5. ik vind het mega frustrerend als ik zie hoeveel (oa jij) boekenbloggers lezen. terwijl ik veel minder lees. Maar dan besef ik wel weer dat ik er ook minder tijd voor maak. En dat eigenlijk vaak ook prima vind.
  MAAR: dit artikel heeft me wel aan het denken gezet. Ik wil graag meer doen. want nu zit ik gewoon nog nét iets te veel film te kijken savonds. terwijl ik lekker kan lezen/ breien/sporten/bloggen
  Thx dus dat je me met dit artikel eigenlijk een digitale schop onder mijn kont geeft! 🙂

 6. Priscilla

  Ik snap helemaal wat je schrijft. De afgelopen maanden heb ik steeds minder energie om te lezen omdat het op mijn werk knetterdruk is. Dan gun ik mezelf wat ruimte, wat natuurlijk soms frustrerend is. Ik ga voor kerst ook heel veel boeken vragen en de “ongelezen” boeken in mijn boekenkast is nu al vele malen groter als mijn gelezen boeken.

  Gun jezelf lekker de tijd want je verdient die. Een week geen blogs kan ik overleven in ieder geval. Luister vooral naar jezelf en je gevoel.

 7. Eigenlijk wel eens leuk (of beter gezegd: een opluchting) om te lezen dat zelfs de reading queen van de Benelux soms wel eens zo’n periode heeft 😀 Ikzelf ga mijn reading challenge alleszins een pak lager leggen voor volgend jaar. Soms zijn er gewoon andere prioriteiten!

 8. Ja, heel herkenbaar. Meestal komt er dan vanzelf weer een periode dat ik het weer omhoog haal. Ik heb geleerd het los te laten, een tien jaar geleden vond ik het heel frustrerend als lezen even niet lukte 😉

 9. Voor mij ook heel herkenbaar hoor! Sinds ik fulltime werk en daarnaast nog regelmatig blog en een heleboel sociale dingen doe, lees ik ook een stuk minder dan voorheen. Maar dat is prima. Gun jezelf lekker even de tijd en rust!

 10. Ik heb weleens momenten van frustratie als het lezen even niet lukt, maar dat komt dan vooral als mijn TBR (inclusief recensie-exemplaren) zich maar blijft opstapelen. Dan wil ik heel graag lezen, maar dan lukt het niet. Lezen moet leuk blijven en geen verplichting, dus loslaten en zien wanneer het komt.. is de beste tip!

 11. De reden waarom ik het wel frustrerend vind als ik minder lees is omdat ik dan weet dat ik minder goed voor mezelf zorg. Lezen is voor mij even ontspannen. Maar als ik het heel druk heb met werk, gezin het leven neem ik die momenten niet meer. Dat zorgt ervoor dat ik mentaal minder goed in mijn vel ga zitten. Heeft niks te maken met een TBR die de blijft groeien, gewoon mijn eigen mentale gezondheid.

 12. Tess

  Ik vind het jammer dat ik minder lees! Ik zit namelijk op school en heb een nogal rot rooster ( de meeste weken zijn 38 lesuren omdat ik vrij veel vakken volg). Helaas heb ik daardoor na school gewoon geen tijd meer om te kunnen lezen (4 uur huiswerk per dag 🙁 ). Maar goed school is nou eenmaal belangrijk voor je toekomst dus ik heb het er wel voor over.

 13. Ik vind het zelf wel frustrerend wanneer lezen niet goed gaat. Het is dan immers niet zo dat ik plots andere leuke dingen aan het doen ben maar gewoon dat ik amper iets gedaan krijg door een gebrek aan energie of teveel pijnklachten. Op zo’n moment mis ik het echt om mezelf te kunnen verliezen in een boek.

 14. Joella Van den Broek

  Ik vind het ook frustrerend als lezen even niet wil lukken omdat de stapel dan blijft groeien en ook de recensie boeken dan langer blijven liggen.
  Maar ook ik heb blogs Facebook pagina’s mijn werk een huishouden en gezin en ik schrijf zelf ook (ook mijn werk)
  En dan blijf ik ook wel eens vliegen en rennen en kan ik de rust niet vinden.
  Maar ik heb mijn challenge ruim volbracht met 64/30
  Dus ik ben zeer tevreden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.