Heksenwaan – Martijn Adelmund & Iris Compiet

Geplaatst op 8 september 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Heksenwaan –  Martijn Adelmund & Iris CompietHeksenwaan | augustus 2014
Aantal pagina's: 160
ISBN: 9789024564620
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Nikkie Zeevenslooten is vervloekt. Dat wil zeggen: dat idee kan ze maar niet loslaten. Misschien wel om die reden gebruikt ze haar schetsboek als een spiegel voor haar dagelijkse belevenissen, om precies bij te houden wat haar allemaal overkomt. Want de dagelijkse gebeurtenissen in het leven van Nikkie zijn ronduit onalledaags. Vaak zelfs beangstigend. Zo blijkt tijdens een bezoek aan de Heksenwaag in Oudewater dat vreemde en vooral sinistere personen een ongezonde belangstelling voor haar aan de dag leggen. Ternauwernood lukt het haar te ontsnappen. Wat ze niet weet, is dat dit pas het begin is van een avontuur dat haar naar de gevaarlijke omgeving van de zogeheten Binnenlanden zal voeren, het domein van de heksen. Wat Nikkie ook niet weet, is dat zij de hoofdprijs vormt van de Wilde Jacht, die geen enkel mensenkind ooit heeft overleefd...

Koop ‘Heksenwaan’ hier

Heksenwaan wist me op Castlefest al te betoveren door de sprookjesachtige illustraties en het aantrekkelijk verhaal. Het feit dat het boekje zo dun was, vond ik echter op dat moment een behoorlijke drempel om het aan te schaffen. Het verhaal kent immers maar 156 pagina’s. Dat is best weinig voor 12,50…Maar daar krijg je dan wel nog een aantal prachtige illustraties op glimmend papier bij, die achter in het boek zitten. Daarom ben ik LS Amsterdam extra dankbaar dat ik dit boek van hen mocht recenseren.

Allereerst is het verhaal van Heksenwaan best leuk, Nikkie is een 13 jarig meisje dat een beetje buiten de boot valt. En dan wordt ze ontvoerd naar een andere wereld, waar ze moet zien te ontsnappen voordat ze wordt opgegeten. Dit gaat allemaal heel snel. Opeens is ze ontvoerd. Opeens ontdekt ze iets over zichzelf. Opeens heeft ze gevoelens voor iemand. Allemaal net iets te snel. Omdat het slechts 156 pagina’s zijn, is er weinig ruimte om echt de tijd te nemen voor al deze gebeurtenissen en de manier waarop dat Nikkie’s karakter zou kunnen beïnvloeden. De keuze van Nikkie’s leeftijd (13) vind ik goed gekozen en passend bij het eind van het verhaal.. MAAR, Nikkie komt absoluut niet over als een 13-jarige! Haar taalgebruik (in de stukjes voorin elk hoofdstuk en haar dialogen) zijn veel te volwassen. Ik miste haar kinderlijke nieuwsgierigheid en onschuld. Geen enkel moment had ik het idee dat dit boek over een kind ging. En ja, dan kan je zeggen: ze is oud voor haar leeftijd. Nee… Het was te extreem. Dat vond ik jammer, maar ik denk dat het ook deels te maken heeft met de vele gebeurtenissen uitgezet tegenover de pagina’s. Ik moest dus voor mezelf heel wat invullen om het verhaal in mijn hoofd natuurlijk te laten verlopen.

De vertelwijze is wel lekker beeldend, wat extra versterkt wordt door de prachtige illustraties. Elk hoofdstuk heeft een kleine illustratie in een stijl die ik erg mooi vind. Achterin bevinden zich illustraties bij de hoofdstuknotities… Dit geef echt een extra dimensie en voegt veel toe aan het verhaal. Ik vond ze prachtig! Jammer dat niet gewoon het hele boek zo is, want wauw. Mooi. Ook zou het leuk zijn geweest als de desbetreffende illustratie gewoon bij het juiste hoofdstuk zat.. Dat zou de sprookjessfeer nog extra versterken. Ik snap wel dat het voor drukkers moeizamer gaat.. maar toch.. Illustraties!!!

Hoewel de heksen misschien nog wel wat enger hadden gemogen, was het toch een heel leuke wereld die deze twee kunstenaars hebben weten te schetsen. Een beetje grimmig en sprookjesachtig, met duidelijke verwijzingen naar bekende mythologische wezens en verhalen. Voor fantasyliefhebbers dus een prima boek! Mits je het niet erg vind een dun boek te lezen.

Afgezien de haken en ogen die ik hierboven heb opgenoemd, vond ik Heksenwaan wel heerlijk weglezen en vloog ik er doorheen. Het leest lekker en is lekker luchtig in dat enorme bos van dikke fantasypillen. Alleen al voor de illustraties zou je het boek al willen aanschaffen.. Want eerlijk is eerlijk, die zijn om te smullen.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Heksenwaan – Martijn Adelmund & Iris Compiet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.