Heksenkind – Martijn Adelmund & Iris Compiet

Geplaatst op 5 juni 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Heksenkind – Martijn Adelmund & Iris CompietHeksenkind | november 2014
Aantal pagina's: 160
ISBN: 9789024564644
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Na de bloedstollende ontsnapping uit Koterije wil Nikkie Zeevenslooten nog maar één ding: terug naar huis. Terug naar haar normale leventje, weg van alle magie, en vooral weg van de gevaarlijke heksen die haar wilden oppeuzelen. Het leven in de Binnenlanden is niets voor haar, en nu haar schetsboek vol staat met bewijs dat heksen echt bestaan, is ze vastbesloten hen eens en voor altijd te stoppen.

Maar het gestolen luchtschip waarmee Nikkie en Balthus door de lucht zweven, koerst rechtstreeks af op de Schaduwraad en hun meedogenloze leider, de Patroon. Halsoverkop landen ze bij een nornirgemeenschap die het tweetal helpt ontsnappen naar een vrijhaven in Keulen, maar het duurt niet lang of de beruchte Bezembrigade is hen op het spoor, en dan moeten Nikkie en Balthus vluchten voor hun leven...

Toen ik het eerste deel – Heksenwaan – las, was ik niet helemaal overtuigd. De illustraties van Iris, het idee van de heksen en de sfeer van de setting vond ik echt heel goed uitgewerkt; maar het was gewoon niet helemaal wat ik er van verwacht had. Ik kwam er niet helemaal lekker in en Nikkie voelde voor mij helemaal niet aan als een 13-jarige. Toch besloot ik het vervolg, Heksenkind, een kans te geven.

Dit tweede boek verteld verder over Nikkie en haar avonturen en ik moet zeggen: ik vond het echt een stuk overtuigender en duidelijker. De reis die ze doormaakt – waarin ze zichzelf en haar afkomst echt leert kennen – vond ik erg goed beschreven en zat vol boeiende personages en leuke stukjes.

Nog steeds had ik liever gezien dat de illustraties echt in het boek verwerkt waren, want ik vind ze een ontzettend toffe toevoeging. Het is bijna jammer dat je dat prachtige tekenwerk pas aan het eind ziet, als je zelf al een beeld hebt gevormd. Nu weet ik dat het voornamelijk de kosten zijn.. maar toch. Ik heb gewoon een zwak voor mooie plaatjes!

Wat ik me tijdens het eerste boek nog niet realiseerde, maar nu wel, is dat het echt wel een soort van fantasyboek voor kinderen is. De sfeer is grimmig en de personages zijn ook voor volwassen lezers erg leuk, maar de gebeurtenissen zijn wel echt typerend voor een jong meisje. Toch vraag ik me af of de echt jongere lezers (12+) dit boek voldoende begrijpen. Maar misschien onderschat ik ze daarin hoor!

Ik vond het een leuk boekje en was er zo doorheen. Vooral de sfeer en de illustraties vond ik erg tof aan het boek. We mogen er trots op zijn dat dit duo de Nederlandse fantasymarkt vertegenwoordigd. Heksenkind is een bijzonder boek wat mensen van alle leeftijden zal aanspreken, dus niet alleen jeugdige lezers.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Heksenkind – Martijn Adelmund & Iris Compiet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.