Heart of Thorns (Heart of Thorns #1) – Bree Barton

Geplaatst op 28 juli 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

door Bree Barton
Uitgever: Katherine Tegen Books Genres: Fantasy, Young Adult
Uitgave: Hardcover

Het leuke aan boekenboxen is dat je hierdoor boeken leert kennen die je normaal gesproken nooit zou tegenkomen. Heart of Thorns was ook zo’n boek. Toch liet ik het boek een hele tijd liggen: ik wist niet zeker of het echt mijn ding zou zijn en het klonk ook een beetje als de zoveelste hertelling zonder heel veel originaliteit. Ik hoopte dat het boek me zou verrassen op dat vlak.

In het koninkrijk waar Mia Rose woont, kunnen alleen vrouwen magie hebben. Automatisch worden alle vrouwen ervan verdacht magie te hebben. Mia wil maar één ding: wraak nemen op de Gwyrach, de magische vrouwen, die haar moeder hebben gedood. Jarenlang heeft ze getraind met de Jagers van haar vader. Ze is er klaar voor. Maar dan wordt ze gedwongen te trouwen met de kroonprins. Ze ziet maar één uitweg: ontsnappen. Ondanks dat ze een Jager is, komt ze erachter dat zij misschien ook wel magie door haar bloed heeft stromen… En dat die magische vrouwen toch niet zo verschrikkelijk zijn.

Verhalen waarin (magische) vrouwen gevreesd en onderdruk worden, is niet nieuws. Het is iets wat we in onze maatschappij nog steeds tegenkomen. Mia kwam aan het begin over als een sterk meisje die de mannen wel even een poepie zou laten ruilen. Toch voelde ik al snel een scheur ontstaan tussen mij en het verhaal. Want ‘uiteraard’ wordt Mia gedwongen te trouwen met de kroonprins. Wat een voorspelbare en onoriginele keuze. Het illustreert echter wel welke relatie ik met het boek had: leuk, maar wel met een aantal kanttekeningen.

Heart of Thorns voelde ergens als een hertelling. ookal was dit het niet. Het voelde ook als een verhaal dat ik al vele malen eerder heb gezien: er is een land/plek/wereld waarin vrouwen als stront worden behandeld, totdat er een sterke vrouwelijke hoofdpersoon opstaat die de boel zal veranderen. Ze noemen het een feministisch boek, maar het is gewoon een boek vol tropes met een sterke vrouwelijke hoofdpersoon, dat maakt een boek nog niet feministisch.

Toch zaten er toffe dingen in. Mia wordt gedreven door de liefde voor haar zus, ik vond de band tussen die twee interessant. Ook het hele magische gedeelte en de helers spraken me aan.

Voor mij was dit boek beter geweest als de hoofdpersoon iets indrukwekkender was geweest en wanneer het boek niet met al die tropes aan elkaar had gehangen.

Een aantal dingen vond ik heel leuk en daarmee heb ik me vermaakt met het lezen, maar er waren dus ook een aantal punten die ik niet origineel vond. Dit maakte het boek onopvallend en niet een boek dat me nog lang zal bijblijven. Ik ben dan ook niet van plan om het vervolg te lezen, ook al vond ik het einde een interessante wending hebben.

Heart of Thorns is helaas geen heel opvallend boek.

Al met al vond ik Heart of Thorns een vrij gemiddeld boek. Het was geen opvaller en het leek met tropes aan elkaar te hangen. Ik vond de relatie tussen de zussen en de magie het interessantst.

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.