Hazels pentakel – Marte Jongbloed

Geplaatst op 9 april 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Hazels pentakel – Marte JongbloedHazels Pentakel door Marte Jongbloed
Ook door deze auteur: Hazels spreuk
Serie: De Heksenspiegel #1
Uitgever: LS Amsterdam | Maart 2018
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 224
ISBN: 9789024580354
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Hazels Pentakel van Marte Jongbloed is het eerste deel van de Heksenspiegel-trilogie waarin een jonge vrouw alles op alles moet zetten om niet in de handen te vallen van een groep zwarte heksen. Sinds haar ouders om onduidelijke redenen zijn vertrokken, woont de 17-jarige Hazel in bij haar oom. Wanneer hij haar een keer in een dronken bui aanvalt, vlucht ze naar het bos net buiten de stad. Daar wordt ze opgevangen door een groep mensen, die witte heksen blijken te zijn. Een van hen ontdekt dat Hazels geheugen is behekst. Dat verklaart ook waarom ze zich zo weinig van vroeger herinnert. Maar wie heeft haar behekst? En waarom? Als ze tijdens een tarotlegging de ‘doodkaart’ trekt, voelt ze zich allesbehalve veilig…

Voor De Heksenspiegel-trilogie heeft Marte Jongbloed veel research gepleegd, coven-workshops gevolgd en rituelen met echte heksen uitgevoerd. In 2017 won ze een Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre (8+). Hazels pentakel is voor 13 jaar en ouder.

Zodra ik Hazels Pentakel in de catalogus zag staan, wist ik dat dit helemaal mijn ding zou zijn; een nieuwe wicca. Een nieuw boek om mijn honger naar hekserij te stillen. Toen hij op de mat viel (inclusief schattig pentakel bedeltje) besloot ik er meteen in te beginnen. Ik moest en zou dit boek meteen lezen.

Hazel woont sinds de dood van haar ouders bij haar oom. Ze herinnert zich niks van haar verleden en haar oom wordt steeds chagrijniger en agressiever. Na een uitbarsting besluit de 17-jarige Hazel te vluchten. Ze komt terecht bij een lieve vrouw met de naam Eda. Eda blijkt een heks te zijn met haar eigen coven en zij vertelt Hazel dat zij ook een heks is. Hazel wil er niks van geloven, maar komt steeds meer in aanraking met hekserij. Misschien zit het dan toch in haar bloed? Ze zal alle hulp in ieder geval nodig hebben tegen het gevaar dat haar begint in te sluiten.

Ik heb Hazels Pentakel in een ruk uitgelezen en ik ben er helemaal verliefd op geworden. Het boek raakte me zo erg, dat ik er gewoon heimwee van kreeg. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat ik mijn uiterste best doe om dit boek bij iedereen aan te raden. Zeker als je interesse hebt in Wicca, het Paganisme of Hekserij.

Ikzelf was 11 toen ik interesse begon te krijgen in magie en hekserij. Ik kocht zo nu en dan een boek – mits mijn zakgeld het toeliet – en leende alle boeken die mijn bibliotheek had over het onderwerp. Ik kocht kaarsen, wierook en tegen de tijd dat ik 15 of 16 was, had ik een hele schatkist vol magische attributen. Veel van die voorwerpen heb ik nog, en ik heb er nog steeds een bijzondere herinnering aan. Dit boek gaf mij heimwee omdat ik het mis. Ik mis het bezig zijn met alles wat met hekserij te maken heeft en ik heb spijt dat ik er al een aantal jaar amper wat mee heb gedaan. Ik hoop dat ik in de toekomst daar meer mee mag doen en daarvoor de juiste mensen op mijn pad zou krijgen. Om mijn kennis mee te delen, maar ook om nieuwe kennis op te doen. (Grappig is wel dat ik de kennis van vroeger wel toepas in de dingen die ik maak).

Maar genoeg over mijn fascinatie voor hekserij, we gaan het weer hebben over Hazels pentakel. Het boek vond ik erg lekker in elkaar zitten; spannend, vol magische informatie en met gedegen onderzoek van de auteur. Dit vind ik erg belangrijk, omdat het een onderwerp is waar ik wel veel vanaf weet. Zo nu en dan had ik wel de indruk dat Marte Jongbloed alles wat ze geleerd had over wicca in het boek wilde stoppen. Er worden zo veel verschillende divinatietechnieken laten zien dat ik me afvroeg of het niet teveel was. Aan de andere kant illustreert het wel goed waar een heks zich mee bezig (zou kunnen) houden.

Hazel is 17 maar kwam voor mij soms wat leeftijdsloos over. Dit past natuurlijk wel bij haar situatie (niets weten over het verleden). Ik vond het dan ook best lastig om haar zo alleen voor te stellen. Gelukkig maakt ze al snel kennis met een aantal nieuwe (kleurrijke) personages. Ze spraken me allemaal erg aan en ik had de indruk dat ik ook onderdeel van de groep was geworden. Ik wil deze mensen wel leren kennen! En de winkel van Prosper… Ik zag hem voor me! Daar wil ik ook wel werken, hoor!

Hazels Pentakel is niet alleen spannend en mysterieus, maar ook leerzaam door alle verschillende aspecten van hekserij die langskomen. Zonder dat het je echt overspeold laat het je kennismaken met een geloof dat duizenden mensen praktiseren, maar nog vol vooroordelen zit. En die vooroordelen komen ook goed aan bod.

Heb je de Wicca -serie van Cate Tiernan verslonden? Dan is Hazels Pentakel ook wat voor jou. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe blij ik ben dat dit boek verschenen is. Het was alweer een tijdje geleden dat ik echt een boek over hekserij op de markt heb zien verschijnen. Dit boek was het wachten meer dan waard. Ik sta nu al enorm te springen op het vervolg!

Ik vind het boek ook heel mooi vormgegeven. Jammer dat ik het niet heb mogen illustreren, want ik hou enorm van het tekenen van hekserij-geïnspireerde elementen.

Hazels Pentakel leverde mij een flinke dosis heimwee op. En dat vind ik alleen maar gaaf. Het was precies waar ik op had gehoopt.

Het is lang gelden dat ook boek zo veel emotie bij mij naar boven bracht. Het was echt alsof er wat stukjes op hun plaats vielen. Het verhaal is vlot en spannend, maar zit tegelijkertijd ook vol met kennis. Het is ene fijne balans die voor mij erg goed uit de verf kwam. Ik vind dit een echte aanrader en raad hem iedereen met interesse in hekserij van harte aan.

five-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Hazels pentakel – Marte Jongbloed

  1. Andrea

    Super dat je het zo’n goed boek vindt. Ik heb hem toevallig afgelopen zaterdag gekocht, omdat ik het op je releaselijst van maart had zien staan 🙂 Ik vond de wicca-serie geweldig, dus ik ga deze ook gauw lezen (maar wel na Everless en Children of Blood and Bones, denk ik). En dat bedeltje is echt cute 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.