Hashtag Hiernamaals – Vanessa Gerrits

Geplaatst op 29 mei 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Hashtag Hiernamaals – Vanessa GerritsHashtag Hiernamaals door Vanessa Gerrits
Ook door deze auteur: Tweedehands Vleugels
Uitgever: Dutch Venture Publishing | Juni 2019
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 350
ISBN: 9789492585363
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Wat als … je zou kunnen infiltreren in het Hiernamaals?
Wanneer de zeventienjarige Cleo zich aanmeldt voor een goed betaalde vakantiebaan, is een bizarre sollicitatietest nog wel de minste van haar zorgen. Samen met drie andere meisjes en een jongen krijgt ze een top secret contract voor haar neus. Want de missie die de excentrieke dokter Giamotto voor hen heeft uitgestippeld, is even absurd als alarmerend …
Ga dood. Vind Elena. Kom terug.
Hun missie is het redden van de dochter van een steenrijke farmaceuticadirecteur. Maar ze hebben geen idee waar in het Hiernamaals Elena zich precies bevindt. Hoe moeten ze hun krachten aanwenden om weer veilig in het land der levenden terug te keren?

Ik ben dol op Vanessa’s boeken en dus vond ik het heel leuk om ook haar inzending van de Moon YA contest te volgen. We wonnen allebei niet, maar haar boek, Hashtag hiernamaals, is er wél gekomen! Ik keek er enorm naar uit om te achterhalen hoe het verhaal verder zou gaan. Het beloofde grappig, avontuurlijk en – zoals ik van Vanessa gewend ben – romantisch te worden.

Cloe is een eerstejaarsstudent zonder geld. Als ze een advertentie tegenkomt voor een goedbetaalde vakantiebaan, besluit ze te solliciteren. Hoe had zij kunnen bedenken dat de baan inhoudt dat ze iemand terug moet halen uit het hiernamaals? Samen met drie andere meiden en een jongen worden ze door een excentrieke professor op missie gestuurd. Hun taak? Vind Elena en breng haar terug. Ze hebben echter geen idee waar in het hiernamaals Elena’s ziel verstopt zit. Ze moeten al hun talenten aanwenden om haar te vinden, voordat de tijd erop zit.

Dit vind ik leuk. Het is grappig, apart en met een flinke dosis romantiek. Ik hou er wel van als er risico’s worden genomen: niet elk boek hoeft de standaard tropes te volgen. Hashtag Hiernamaals gaat aan de haal met een aantal tropes en dat vind ik heerlijk. Wat dat betreft passen dit boek en het mijne erg goed bij elkaar.

De hoofdstukken van Hashtag Hiernamaals zijn kort en goed leesbaar. Het is heel modern geschreven en zit bomvol verwijzingen die op grappige wijze zijn gebracht.

De personages zijn misschien wat stereotype en heel soms vond ik het jammer dat bepaalde eigenschappen vaker benieuwd werden. Met alleen het gedrag was het ook duidelijk geweest. Maar he, het was ook weet niet zo storend dat ik het niet meer uit de verf vond komen. Vanessa is er namelijk in geslaagd om die stereotypes op een goede manier in te zetten en een dynamische groep te ontwikkelen.

De personages maken een heel avontuur mee in het Hiernamaals. Vanessa heeft er goed over nagedacht hoe ze deze werelden tot uiting kon laten komen zonder zweverig over te komen of religies tegen hun schenen te schoppen. Op een ongedwongen manier word je als lezer uitgedaagd om na te denken over het leven en wat er eventueel na komt.

Zo nu en dan wordt het absurdistisch, maar wederom vind ik dat dit goed past bij het boek. Het mag wel een beetje over de top. Het einde is dat ook en ook dit paste binnen de lijnen van het verhaal.

Op sommige plekken doet Vanessa erg haar best om extra spanning toe te voegen. Meestal is dit door middel van e-mails of andere berichtjes van personages die van buitenaf invloed op de groep uitoefenen. Dit is wisselend geslaagd: het verhaal had sommige dingen helemaal niet nodig. Doe het goed of doe het niet. Van mij hadden deze elementen net iets meer aandacht mogen krijgen, zodat ze een wezenlijke invloed op de afloop zouden hebben.

Fans van The Good Place zullen zich erg vermaken met Hashtag Hiernamaals

Al met al vond ik Hashtag Hiernamaals vooral heel erg leuk om te lezen. Het is super vermakelijk en deed me een beetje denken aan The Good Place: grappig, absurd en een tikkeltje romantisch. Het is een gewaagde standalone, maar ik denk dat het boek daardoor juist zal opvallen.

four-stars

Tags: , ,

Divider

3 responses to “Hashtag Hiernamaals – Vanessa Gerrits

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.