Harteloos – Marissa Meyer

Geplaatst op 18 december 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Harteloos – Marissa MeyerHarteloos door Marissa Meyer
Ook door deze auteur: Cinder
Uitgever: Blossom Books | November 2016
Genres: Young Adult, Hervertelling
Aantal pagina's: 518
ISBN: 9789020678963
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Lang voordat ze de schrik van Wonderland was, was de Hartenkoningin een meisje dat ontzettend graag verliefd wilde worden.

Lady Catherine Pinkerton heeft maar één toekomstdroom: samen met haar dienstmeisje de beste banketbakkerij van Wonderland openen. Haar ouders, de Markies en Markiezin van Rotsschildpadbaai, koppelen Cath echter liever aan de nogal domme, oncharismatische Hartenkoning –en niet zonder succes.

Als Catherine op een koninklijk bal kennismaakt met de nieuwe, mysterieuze hofnar van de koning, is haar bakkerij opeens niet meer het enige waar ze aan denkt. Voor het eerst in haar leven ervaart ze wat het is om verliefd te zijn. Cath is vastberaden haar eigen toekomst te bepalen, ook als ze daarmee het risico loopt de koning te beledigen en de toorn van haar ouders over zich af te roepen.
Maar in het land dat bruist van de magie en waar monsters en mafketels niet ongewoon zijn, lijkt haar lot toch anders te zijn bepaald…

Tijdens de presentatie van de najaarscatalogus, bood Blossom Books ons de kans om een drietal boeken uit te kiezen die je graag wilde recenseren. Ik ben een groot fan van Marissa Meyer’s The Lunar Chronicles, dus de keuze om Harteloos te gaan lezen, was ontzettend snel gemaakt. Bij uitkomst werd mij een enorm dikke envelop overhandigd. Wauw, wat als Harteloos een groot boek. Meer boek, meer beter. Ik besloot niet te lang te wachten en liet me als een ware Alice in het boek vallen.

Harteloos gaat over Catherine, de dochter van de Markies en Markiezin. Maar Catherine wil helemaal niet van adel zijn, ze wil gewoon een banketbakkerij openen met haar beste vriendin Mary Ann. Als ze bij een groots bal komt waar blijkt dat de koning nou net haar ten huwelijk gaat vragen, flipt ze hem een beetje. Wil ze wel de nieuwe hartenkoningin worden? En haar droom dan? En dan komt ook nog eens de knappe jofnar van de koning om de hoek kijken. Dit is het verhaal hoe de hartenkoningin de draak werd die ze is in het bekende sprookje van Lewis Carroll is.

Van te voren had ik verwacht dat Catherine al ergens een beetje een bitch zou zijn, maar al snel blijkt ze een vrij gewoon meisje te zijn met een hobby waar ze belachelijk goed in is. Ze heeft ambitie, heeft een visie en weet wat ze wilt. Maar ze is ook een tiener die hopeloos verliefd kan worden. Persoonlijk heb ik minder met verhalen waarin dit de hoofdzaak lijkt te zijn. Tevens vond ik het nogal voor de hand liggend dat romantiek de aanleiding zou zijn tot haar ommekeer. Gelukkig is dit niet de enige factor, maar wel een grote. Ik had daar eerlijk gezegd toch iets meer van verwacht.

Ik vond Harteloos een leuk boek, maar ik had er toch meer van verwacht. Ik vond de aanloop behoorlijk lang in vergelijking tot de actie op het einde. Alsof het boek vol elementen zat die eigenlijk niet zo veel bijdroegen aan de plot. Ze waren vermakelijk en pasten perfect bij Wonderland, maar op den duur voelde het voor mij soms wat overbodig aan.

Het hele boek voelde wat braaf voor mij, het had van mij wel een tintje heftiger gemogen. Achteraf denk ik ook dat ik vrij weinig voelde voor Catherine. Komt dat door het feit dat je al weet hoe ze wordt? Nee, dat denk ik niet. Ik vond haar bitchy kant namelijk stukke interessanter! Veel Young Adult heldinnen zijn allemaal zo perfect braaf en goed en Catherine is dit in het grootste gedeelte van het boek ook gewoon. Zo’n dame in nood die van binnen gewoon schreeuwt om vrijgelaten te worden.

De mooie verwijzingen en het spel met taal vond ik echter prachtig. Dat paste goed bij de sprookjesachtige sfeer. Want zo voelt dit boek; als een echt sprookje. Uiteindelijk wil ik de Engelse ook nog eens lezen, omdat ik benieuwd ben hoe er op die manier met taal wordt gespeeld.

Harteloos past goed in de sfeer van Lewis Carroll’s werk en bekende personages worden weer tot leven gewekt; De hoedenmaker, de rups, het witte konijn en ga zo maar door. Dat vond ik een bijdrage leveren aan de herkenbaarheid van het boek.

Harteloos neemt je mee van onschuld naar verschrikking en dat in een geslaagde uitwerking.

Persoonlijk vind ik haar andere hervertellingen sterker, toch is Harteloos een aangenaam boek dat garant staat voor heel wat uren leesplezier. Vooral het einde van het boek wist mij te bekoren.

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “Harteloos – Marissa Meyer

  1. Andrea

    Leuk om te lezen wat je ervan vindt 😀 Ik ben erg benieuwd. Ik heb de Engelse versie liggen. Eigenlijk wil ik eerst Alice in Wonderland herlezen, want het is zo lang geleden dat ik die las.

  2. Michelle van Doremalen

    Ik heb de engelse versie gelezen en vond het een erg leuk boek om te lezen door het taalgebruik en door het sprookjes achtige. Maar ik vond ook dat het boek wat langzaam ging in het begin en gewoon een beetje een standaard liefdesverhaal leek. Ook vond ik de keuze van Catherine die ze op het eind maakte best wel frustrerend omdat ze wist wat voor gevolg het zou hebben. Maar toen was het boek wel wat spannender en interessanter en vond ik Catherine ook veel leuker aangezien ze eerst super braaf was. Alleen had de schrijfster wel iets meer uit het boek kunnen halen denk ik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.